REPORTAGE | Excelsior Maassluis is Katwijk weer te slim af op sportpark Dijkpolder

Als je iets klaarspeelt wat vooraf gezien niet echt in de lijn der verwachting lag, is “vraag niet hoe” een veelgehoorde standaardreactie. Over het algemeen is het dan ook raadzaam om die vraag ook niet te stellen, omdat het bijzonder lastig is om het antwoord te geven. Zo was het ook bij de wedstrijd tussen Excelsior Maassluis en Katwijk, dat in 3-2 eindigde. De Tricolores waren ook deze keer een struikelblok voor de oranjehemden U vraagt zich af hoe?

Het antwoord ligt deels opgesloten in het eerste half uur van de wedstrijd. Een fase waarin Excelsior Maassluis niets in de melk te brokkelen had. De thuisploeg werd opgesloten op de eigen helft en kreeg geen moment de tijd om onder de druk uit te voetballen. Katwijk ging bovendien zorgvuldig om met het balbezit, waardoor de eventuele mogelijkheid om via een snelle omschakeling aan de andere kant gevaarlijk te worden zich eigenlijk niet voordeed. Het enige wat de Krombewoners te verwijten viel, was dat er geen klinkende munt geslagen werd uit het overwicht. Na een klein kwartier spelen zette Ahmed el Azzouti op aangeven van Tim Freriks Katwijk op een 0-1 voorsprong, maar dat was het enige tastbare wat de regerend kampioen overhield aan dat half uur dominantie.

Direct prijs

Na een half uur spelen kon Excelsior Maassluis er eindelijk een keer uitkomen. Omar el Baad kon op rechts opstomen en wist met een lage voorzet Giovanni da Fonseca te bereiken. Het was direct prijs. In de fase erna profiteerde de ploeg van Dogan Corneille ten volle van het feit dat Katwijk even van de leg was. Pieter Langedijk kon kort voor rust uit de rug van Kay Blokland sluipen en werd in stelling gebracht. Met een uiterste krachtsinspanning probeerde Blokland de meubelen nog te redden, maar hij maakte bij die poging een overtreding op Langedijk. Gabri Urbanus mocht vanaf de penaltystip zijn ploeg op voorsprong schieten en faalde niet, 2-1.

De voorsprong van Excelsior Maassluis kwam uit de lucht vallen, maar had ook een louterende werking op Katwijk. Nog voor rust werd de opgelopen schade hersteld, Tim Freriks tikte de bal stijlvol binnen na een goede aanval over veel schijven en bepaalde daarmee de stand halverwege de wedstrijd op 2-2.

De eerste fase na rust wist Katwijk de tegenstander nog wel op eigen helft te houden, maar de ploeg van Anthony Correia smeet wel met zijn krachten. En kreeg daar na een uur spelen stukje bij beetje de rekening voor gepresenteerd. Langzaam maar zeker werd de wedstrijd steeds gelijkwaardiger en kregen beide ploegen mogelijkheden om de voorsprong te pakken. De grootste kans aan de kant van Katwijk was voor el Azzouti. Hij werd vrijgespeeld in het vijfmetergebied, maar kreeg de bal niet langs Tom Boks die zijn lange armen en benen combineerde met een sterk staaltje kunst- en vliegwerk. Aan de andere kant kon Langedijk vrij uithalen, zijn schot was wel hard genoeg, maar ook recht in de handen van Jean Paul van Leeuwen.

Jongensboek

De tweede helft werd steeds boeiender, beide ploegen voelden dat er een overwinning in zat en gingen vol voor de drie punten. Het kwartje viel, zoals wel vaker bij bezoekjes van Katwijk aan sportpark Dijkpolder, de kant op van de Tricolores. En het winnende doelpunt werd het laatste hoofdstuk van een jongensboek vol leed en drama, maar met een prachtig happy end. Invaller Devin Plank, in maart 2021 werd een kwaadaardige tumor in zijn been ontdekt, maar na een moeilijke periode met een operatie en chemobehandelingen wist hij weer aan te sluiten bij de selectie van Corneille, kroonde zichzelf tien minuten voor tijd tot matchwinner. Voor Katwijk voelde het jongensboek van Plank als het spook van Herman Kuiphof: ze waren er toch weer ingetuind.

Te weinig rendement uit het overwicht in het eerste half uur, het smijten van de krachten met als gevolg dat het aanvalsspel ook tot steeds meer risico leidde bij de omschakeling beantwoorden deels de vraag uit de kop van deze reportage. Waarom het Katwijk keer op keer lijkt te overkomen in de uitwedstrijd bij Excelsior Maassluis? Vraag niet hoe!