Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | DOVO pakt eerste periodetitel na zege op concurrent SteDoCo en nederlaag van GVVV

Het was zaterdagmiddag rond kwart over vier een groot feest aan de rode zijde van het Panhuis in Veenendaal. DOVO, dat vorig seizoen nog op wonderbaarlijke wijze wist te ontsnappen aan degradatie, wist nu beslag te leggen op de eerste periodetitel. De ploeg won met de nodige moeite van SteDoCo (2-1) en zag aartsrivaal GVVV onderuit gaan in en tegen Volendam (1-0) waardoor de champagne ontkurkt kon worden.

Alle ingrediënten waren zaterdag aanwezig om er een mooie voetbalmiddag van te maken in Veenendaal. De nummer twee SteDoCo op bezoek bij de nummer drie DOVO, met dan ook nog eens de kans dat één van de twee ploegen de eerste periodetitel kon pakken. Dat alles dan wel kijkend met een schuin oog naar Volendam waar GVVV dan niet de volle winst moest pakken om de twee andere ploegen nog een mogelijkheid te geven op een feestje.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor DOVO, een schot van Shaquille Prijor werd door doelman Maarten de Fockert verwerkt tot hoekschop en de daaropvolgende corner leverde een kopbal op van Guido van Dijk. Nadat in de dertiende minuut DOVO nog gevaar wist te stichten vanuit een counter die opgezet werd door Anil Mercan zakte de wedstrijd qua schouwspel wat in. Er viel niet al te veel meer te beleven voor de toeschouwers op het sportpark tot in de 21ste minuut. Opeens was daar een lange bal die gegeven werd op Lulinho Martins aan de linkerzijde van het speelveld. SteDoCo mocht doelman De Fockert danken dat hij net op tijd uit kwam waardoor hij net iets sneller was dan de vleugelspeler van DOVO.

Na de fase waarin DOVO iets gevaarlijker was dan de tegenstander was het de tijd voor SteDoCo om het heft in handen te nemen. Akram Salhi speelde de bal na net iets meer dan een half uur op de vrijstaande Sjaak Kuyper, hij wist de mogelijkheid echter niet te verzilveren waardoor de thuisploeg ontsnapte aan een achterstand. In de 37ste minuut kreeg Elvio van Overbeek nog een kans om uit te halen, maar ook deze inzet resulteerde niet in een treffer. De ploegen leken gezien het spelbeeld af te stevenen op een doelpuntloze tussenstand bij de rust, maar daar dacht Oktay Öztürk toch even anders over. In de veertigste minuut kopte hij de bal binnen waardoor DOVO alsnog met een voorsprong de kleedkamer op mocht zoeken (1-0).

In het eerste kwartier van de tweede helft was het vooral een strijd die op het middenveld gaande was in plaats van dat er situaties ontstonden in een van de twee strafschopgebieden. Na 63 minuten spelen moest DOVO-sluitpost Jeroen Vrolijk voor de eerste keer echt ingrijpen op een inzet van Jeffrey van Nuland. SteDoCo voerde daarna de druk op maar dat leverde geen echt uitgespeelde kansen op. Het in de zeventigste minuut inbrengen van Redouan el Hankouri bij SteDoCo zorgde direct voor wat leven in de brouwerij. Twee minuten na zijn invalbeurt had hij al een gele kaart te pakken en niet veel later werd een overtreding op hem ook bestraft met deze kleur kaart. Naast deze kaarten zorgde hij er ook voor dat er aanvallend gezien was meer gevaar ontstond voor het doel bij DOVO.

In de 73ste minuut leek SteDoCo op gelijke hoogte te komen met DOVO, maar Yannick Cortie zag zijn kopbal verdwijnen op de lat boven Jeroen Vrolijk in plaats van in het net. Vijf minuten later was het wel raak voor de gasten, een hoekschop leverde een kop kans op van Joran Schröder die raak kopte (1-1). SteDoCo vierder kort een klein feestje, maar opvallend was dat de ploeg naar het midden rende en de bal klaarlegde voor de tegenstander op de middenstip. Het was overduidelijk dat de ploeg geen genoegen wenste te nemen met een gelijkspel, maar voor de winst zou gaan om alsnog de periodetitel te pakken. Het was echter DOVO dat de winst alsnog naar zich toe zou trekken, invaller Nick Hak beloonde zichzelf door een solo af te sluiten met de naar later bleek winnende treffer (2-1).

Na de tweede treffer van DOVO werd de druk nog verder opgevoerd door SteDoCo, maar dat leverde geen doelpunt meer op waardoor de uitspelende ploeg voor de eerste keer dit seizoen een competitiewedstrijd verloor op vreemde bodem. Na het laatste fluitsignaal was er nog geen echte jubelstemming op het Panhuis, met veel spanning werd gekeken naar de mobiele telefoons of de uitslag al binnen was van Volendam – GVVV. Nadat bekend werd dat de aartsrivaal met 1-0 had verloren en DOVO dus de periodetitel binnen had barstte het feest los.

Foto’s: Jeroen van den Berg