REPORTAGE | Rijnsburgse Boys en Jong Sparta doen zichzelf tekort met gelijkspel

Het duel van zaterdagmiddag tussen subtoppers Rijnsburgse Boys en Jong Sparta is geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Een resultaat waar beide ploegen amper tevreden mee zullen zijn, want in een wedstijd vol met kansen waren er voor beide ploegen voldoende mogelijkheden om de drie punten te pakken. Rijnsburgse Boys vocht zich via goals van Jeroen Spruijt en Rob Zandbergen terug van een 0-2-achterstand, maar had ook daarna nog kansen om de driepunter op de Middelmors te houden. De keepers en het aluminium stonden echter succes voor beide ploegen in de weg en zodoende was een gelijkspel het maximale resultaat.

Doelpuntengarantie
Na een weekje rust, trok de Tweede Divisie-caravaan weer door het land en ging de bal weer rollen. Zo ook op de Middelmors, het huis van Rijnsburgse Boys. De Uien spelen tot nu toe een bijzonder seizoen waarin het hoge pieken haalt (1-6-overwinning bij toenmalig koploper HHC Hardenberg), maar ook hele diepen dalen kent (0-3-verlies van TEC). De laatste weken gaat het voor de ploeg van Henk Wisman eigenlijk ‘crescendo’ en werden de laatste vier competitiewedstrijden allemaal op overtuigende wijze gewonnen. Helaas voor de Rijnsburgers was tussendoor De Graafschap nog wel te sterk in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi en is het reeds uitgespeeld. De wedstrijd van zaterdag tegen Jong Sparta was dan ook een goed affiche om de serie van vier overwinningen door te trekken. De Spartanen kenden echter ook een goede serie en waren ook al sinds eind september ongeslagen. Vooral de laatste twee wedstrijden van het team van Geert Arend Roorda waren zeer spectaculair te noemen, want zowel de wedstrijd op de Westmaat tegen IJsselmeervogels als die tegen TEC eindigden in een 3-3 gelijkspel. Neem daarbij het feit dat Rijnsburgse Boys, na Quick Boys, de meest scorende ploeg van de Tweede Divisie is, dus een doelpuntloze ontmoeting leek bij voorbaat al te zijn uitgesloten voor dit onderonsje.

Wijzigingen
Trainer Henk Wisman moest het nog altijd doen zonder aanvoerder Bram Ros. De middenvelder, die dit seizoen ook steeds als verdediger wordt gepositioneerd, kampt nog steeds met een blessure die hij in de 4-0-overwinning tegen buurman Katwijk opliep en moest daarom ook deze wedstrijd vanaf de tribune toezien. Ook Rob Overvliet moest deze wedstrijd verstek laten gaan en daardoor moest Wisman wat pionnetjes omzetten. Zo keerde Bram de Bruin terug in het elftal en nam hij de linksbackpositie in. Dit zorgde ervoor dat Rob Zandbergen (normaalgesproken de linksback), in het centrum terechtkwam. Ook bij Jong Sparta een aantal wijzigingen. Aangezien het eerste elftal van de Rotterdammers ‘s avonds moest aantreden tegen Fortuna Sittard, had dit effect op de beschikbaarheid van spelers voor Roorda. Zo zaten keeper Youri Schoonderwalt, verdediger Augustin Drakpe en topscorer (7 goals) Mo Tahiri bij de selectie van het eerste en moest hierdoor in het elftal van de Kasteelheren het een en ander geschoven worden. In vergelijking met de basiself tegen TEC leverde dat vier wijzigingen op. Ishan Kort, Jay den Haan, Lorenzo van Kleef en Dano Lourens waren de nieuwe namen op het wedstrijdformulier.

Eerste kansje
Nadat scheidsrechter Nick Smit om 15:00 het voor het beginsignaal had gefloten, was het de thuisploeg die het betere van het spel had en werd er via Delano Asante en Nino Klaver aanvallende pogingen ondernomen. De eerste echte mogelijkheid volgde pas na een kwartier toen verdediger Dennis van der Plas de bal, uit een vrije trap van Furhgill Zeldenrust, voor zijn voeten zag belanden en vanaf een meter of zes de bal op goal kon schieten. Spartaan Delano Vianello gooide zich echter uitstekend voor de bal en daardoor werd de bal al geblokt, voordat doelman Kort in actie hoefde te komen. Rijnsburg begon dus redelijk goed aan de wedstrijd, maar na deze kans van Van der Plas, bleven de vervolgkansen uit en werd het een moeizame wedstrijd. Ook de Spartanen creëerden vrijwel niets en de wedstrijd speelde zich af in een laag tempo. Gelukkig waren de weersomstandigheden bijzonder goed toeven en tikte het kwik de 20 graden aan. Zodoende waren de omstandigheden op de tribune ideaal voor de toegestroomde aanwezigen op de Middelmors.

Madi masterclass
Zij zagen dat er rond het half uur spelen een omslag in de wedstrijd volgde en dat Jong Sparta brutaal op voorsprong kwam. Na balverlies in de opbouw van de Uien zette ex-Koninklijk HFC’er Mehmet Yüksel via de rechterkant van het veld een aanval op die uiteindelijk belandde voor de rechter van Achraf Madi. De aanvallende middenvelder loste een schot vanaf een meter of twintig, maar zag keeper Wesley Zonneveld redding brengen. De rebound werd aan de zijkant van het veld echter opgepikt door rechtsback Dylan van Wageningen en terug de zestien ingebracht. Daar stond andermaal Achraf Madi en dit keer was zijn poging Zonneveld wél te machtig, ookal leek het er op dat de keeper deze bal beter had moeten verwerken. De Spartanen kwamen hierdoor dus aan de leiding en hadden ook meteen het momentum te pakken. Niet veel later had de debutant in de spits van Sparta, Dano Lourens, er al voor kunnen zorgen dat de schade voor de Rijnsburgers verdubbeld werd, maar de 18-jarige spits zag hoe directe belager Dennis van der Plas met een uiterste krachtinspanning kon voorkomen dat de debutant zijn schot op het goal van Zonneveld kon lossen. In deze fase van de wedstrijd was het bij vlagen genieten van de jonge Spartanen en was het vooral Achraf Madi die zijn kwaliteiten etaleerde. Vlak voor rust liep Rijnsburg andermaal in het mes toen het op de helft van Sparta eenvoudig balverlies leed. Na simpel drukzetten van Van Wageningen verloor Zeldenrust de bal en binnen no time verplaatste de bal zich via Yüksel en Madi naar de opgestoomde Jerrel Hak. De splijtende pass van Madi zette Hak een-op-een met Zonneveld en ondanks dat Daan Walraven er nog alles aan deed om de ex-speler van IJsselmeervogels en GVV Unitas van scoren te houden, lukte dit niet en stond het vijf minuten voor rust 0-2.

Een sprankje hoop
Rijnsburgse Boys was teleurstellend en maakte een inspiratieloze indruk. Alleen rechtsbuiten Delano Asante kon zich bij vlagen nog wel onderscheiden met fraaie acties aan de rechterkant, maar dan ging het vaak in de eindfase mis. Het leek dus een zeer zure eerste helft te worden en waarschijnlijk had Wisman zijn donderpreek al voorbereid. Toch was er op het allerlaatste moment van de eerste helft weer een sprankje hoop in de harten van de Uien, want in blessuretijd deed Jeroen Spruijt iets terug namens de thuisploeg en was de marge gereduceerd naar slechts één doelpunt verschil. Het was een aanval die geïnitieerd werd door een fraaie diepe bal van Asante die achter de Spartaanse verdediging belandde en die door Zeldenrust op waarde werd geschat. De linksbuiten legde de bal breed op de meegekomen Spruijt en met een fraaie voetbeweging stuurde hij verdediger Farouq Limouri het bos in. Deze simpele, maar effectieve beweging zorgde ervoor dat de middenvelder de bal vrij had en daardoor hem daardoor genadeloos in de lange hoek te kegelen. Keeper Ishan Kort had absoluut geen kans op deze poging van dichtbij en was tot toekijken veroordeeld. Deze late aansluitingstreffer bood de ploeg van Wisman weer wat perspectief voor de tweede helft waarin het hoe dan ook uit een ander vaatje moest gaan tappen.

Zonneveld sta-in-de-weg
Na rust moest Rijnsburg dus naar voren en zorgde ook meteen voor dreiging via andermaal Jeroen Spruijt. Echter gooide drie Spartanen zich voor de bal en werd daarmee een vroege gelijkmaker voorkomen. Door de aanvallende intentie van de thuisploeg werd de ruimte achterin wel steeds groter en werd dit in de fase hierna bijna fataal voor de thuisploeg. Echter herstelde Zonneveld zijn weifelende optreden bij de openingstreffer optimaal en was hij tweemaal dé sta-in-de-weg voor Jong Sparta. Via twee counters, na andermaal slordig balverlies van de thuisploeg, waren het Lourens en later Hak die het nalieten om de veilige marge van twee doelpunten weer te herstellen en zodoende Zonneveld lieten uitgroeien tot de grote man bij de thuisploeg. De keeper pakte beide pogingen in een een-op-een-situatie en frustreerde daarmee de Rotterdammers. De aanvalsdrang van de thuisploeg en de daaropvolgende fouten maakten de wedstrijd wel weer bijzonder leuk om naar te kijken en door dat de thuisploeg nog altijd kans had op een resultaat, kwam dat de sfeer op de Middelmors alleen maar ten goede.

Van Dongen brengt nieuw elan
Ondanks dat de thuisploeg dringend op zoek was naar de gelijkmaker, bleven de kansen uit voor de thuisploeg. Roorda en co hadden de defensieve organisatie redelijk staan en het was ook zeker niet de dag van de Rijnsburgse frontlinie. Wisman probeerde met wissels wat nieuw elan in het elftal te brengen door Jordy Hilterman en Jordy Strooker binnen de lijnen te brengen, maar dit zorgde maar amper voor een doorbraak. Achterin bij Rijnsburg bleef het broos en lag de 1-3 steeds op de loer. Pas na het inbrengen van aanvaller Anthony van Dongen, een kwartier voor tijd, leek er weer wat mogelijk te worden voor de thuisploeg. De 24-jarige buitenspeler bracht een nieuw elan in het elftal door zijn fraaie techniek en onvoorspelbaarheid aan de bal. Net na zijn entree zorgde hij met een fraai indraaiend schot voor weer eens wat werk voor Kort, die eigenlijk de gehele tweede helft nog niet direct in actie had hoeven komen. De acties en poging van Van Dongen leken de ogen van de Rijnsburgers geopend te hebben, want het gaspedaal werd weer ingedrukt en de motivatie om die goal te gaan forceren was weer gevonden. Tien minuten voor tijd had Zeldenrust al een goede kans om de gelijkmaker te noteren, maar de aanvaller stuitte van dichtbij op doelman Kort.

Wereldgoal Zandbergen
De kans van Zeldenrust bleek uiteindelijk dé laatste waarschuwing voor Jong Sparta te zijn geweest, want één minuut later lag de bal wél in het net en stond de gelijkmaker toch nog op het bord. Via een heerlijke afstandspegel van verdediger Rob Zandbergen herstelden de Uien de 0-2-achterstand en stonden de bordjes weer in evenwicht. Zandbergen zag de bal voor zijn voet komen en, ondanks dat de bal wat opstuitte, zette hij zijn linkervoet tegen de bal en kegelde hij hem vanaf een meter of 20 langs de kansloze Ishan Kort. Een wereldgoal van de normaalgesproken linksback. Zijn eerste van dit seizoen en zeker geen onbelangrijke. Rijnsburg rook bloed na deze treffer en had (inclusief de uiteindelijk zeven mintuten blessuretijd) nog bijna een kwartier om de comeback helemaal te voltooien en ook nog de 3-2 te forceren. Deze viel nog bijna, maar in minuut 90+6 zag Zeldenrust zijn kopbal tegen het aluminium belanden en was een heroïsche laatste-minuut-overwinning geen nieuw hoofdstuk in het boek van deze uiteindelijk zeer vermakelijke wedstrijd. Een 2-2-gelijkspel was dan ook het resultaat van een middag waarin beide ploegen eigenlijk de overwinning hadden moeten pakken, op basis van het aantal kansen. Echter stond het vizier niet scherp genoeg was één punt uiteindelijk het maximale voor beide teams.