REPORTAGE | Topscorer Robert Mutzers helpt Unitas langs TOGB

In een weinig aansprekende ambiance op Sportpark Molenvliet in Gorinchem trapten GVV Unitas en TOGB zaterdagavond speelronde twaalf van de Derde Divisie Zondag af. Het zou het duel van de spitsen moeten worden. De gearriveerde Robert Mutzers van GVV Unitas en de coming man Anthony Slierendrecht van TOGB. Het was uiteindelijk Mutzers die het verhaal schreef van deze wedstrijd: 2-1

Routine vs. jeugd

Robert Mutzers: 29 jaar, spits van GVV Unitas en topscorer van de competitie. De Dongenaar met ervaring in het betaalde voetbal bij FC Dordrecht en een korte periode in Rusland, gaf voor aanvang van het seizoen aan belangrijk te willen zijn voor zijn team. Vooralsnog lijkt het met deze belofte wel goed te komen. Bij TOGB in de voorhoede Anthony Slierendrecht, 18 jaar, exponent van de jeugdopleiding van TOGB. De aanvaller debuteert net als zijn club in de Derde Divisie. Na zes goals dit seizoen vindt hij zichzelf terug op de radar bij diverse BVO’s.

Daar waar de gasten uit Berkel en Rodenrijs het balbezit hadden in de openingsfase, was het de thuisploeg die het meest effectief was. Na een klein kwartier spelen was het bij de eerste gevaarlijke aanval direct raak voor GVV Unitas. Elmar de Vries verzorgde vanaf de rechterkant de voorzet van waaruit Mutzers koppend de 1-0 wist aan te tekenen.

In het vervolg van de eerste helft was het TOGB wat het spelbeeld bepaalde. Met verzorgd voetbal probeerde de ploeg van trainer Mark Schuur de bakens te verzetten. Alert moesten de gasten blijven op de omschakeling van GVV Unitas. De thuisploeg bezit veel snelheid en heeft in De Vries een speler die met een individuele actie het verschil kan maken. Nadat vlak daarvoor nog een bal van de lijn was gehaald in de verdediging, was het middenvelder Leroy Zwarteveld die TOGB in de 36e minuut met een prachtige knal langszij bracht (1-1). In de korte tijd tot de rust waren het De Vries (paal) en Mutzers (van dichtbij naast) die hun ploeg met een voorsprong aan de thee hadden moeten laten beginnen.

Effectief

Na de rust bewees opnieuw Mutzers zijn neusje voor de goal. Een vrije trap in de 49e minuut werd bij de tweede paal voor de doelmond gekopt. Als een duiveltje uit een doosje was daar Mutzers om van dichtbij zijn tweede van de avond aan te tekenen: 2-1. Niet veel later was het aan de andere kant Slierendrecht die zijn eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Zijn van dichtbij matig ingeschoten bal was een prooi voor doelman Ronald Vlot. TOGB bleef het spelbeeld bepalen. Mutzers en De Vries kregen de kans om hun ploeg definitief in veilige haven te brengen. Beide zagen hun poging stranden. In de blessuretijd was het doelpuntenmaker Zwarteveld die zijn ploeg nog bijna een verdiend punt bezorgde. Van dichtbij schot hij de bal echter hoog over.

Door dit resultaat blijft GVV Unitas bivakkeren in de bovenste helft van de ranglijst. Volgende week staat er voor de ploeg van trainer Hans de Jong een echte topper op het programma wanneer het de strijd aanbindt met VVSB. TOGB blijft in de middenmoot en moet een schuin oog naar beneden kijken.