Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie zondag: daar komt ineens Hercules uit de hoge hoed als titelkandidaat

Leuk bedacht dat de laatste speelronden gelijktijdig gespeeld moeten worden. Helaas was dat gerekend buiten geblesseerde grensrechters en clubs die ‘vastgespeelde’ spelers opstellen. Het is toch al zo ingewikkelde vraagstuk welke club er met de titel vandoor gaat, wordt er zo nog weer een stukje ingewikkelder op.

De blunder-van-de-weekaward gaat zonder twijfel naar OSS’20 dat even niet oplette toen het een speler van zaterdag 1 opstelde. Die bleek daar al 15 potjes mee te hebben gedaan en mocht dus niet meer uitkomen voor zondag 1: weg fraaie 6-1 overwinning en hallo punt in minderen. Bijkomend gevolg: weg plotseling teruggekeerde titelkansen. Sterker nog: naar alle waarschijnlijkheid ook: weg nacompetitie.

Voor Hercules geldt het omgekeerde. Die club leek door de grote nederlaag in Oss wel klaar, maar is nu ineens misschien wel titelkandidaat nummer 1. Als een konijn uit de hoge hoed, want Hercules was het hele seizoen geen moment dicht bij de koppositie.

Ommekeer

Op papier staat Gemert er toch weer het beste voor. Omdat die club donderdag tegen Dongen ook niet in actie kwam en OFC niet verder kwam dan 0-0 in de topper tegen ADO’20. Maar wat is in het geval van Gemert ‘beste papieren’ als je al zes duels niet meer hebt gewonnen en in die serie maar 1 puntje pakte?

De Brabanders zullen zich vasthouden aan het feit dat het ook zomaar weer kan omdraaien. En wat is dan een mooier moment voor een ommekeer dan de absolute topper tegen OFC. Het publiek zal er vast nog eens volledig achter gaan staan, nu de concurrentie ook maar niet voorbij kan komen. Een ding is zeker: drie keer winnen en Gemert is kampioen.

Hercules zal de verrichtingen met belangstelling volgen, maar zal zelf in ieder geval ook moeten winnen bij Quick. Op het oog niet de lastigste opgave, want het uitgespeelde Quik lijkt ook wat uitgeblust. Maar voor eigen publiek zullen ze het seizoen toch ook vast nog wel mooi willen afsluiten.

Kan ADO’20 nog kampioen worden? In de derde divisie kan alles dit seizoen, maar lastig wordt het wel na de 0-0 tegen OFC. De uitgangspositie is simpel: twee keer winnen, te beginnen vandaag tegen JOS Watergraafsmeer. De Amsterdammers zijn bijna veilig, maar het kan rekenkundig nog mis gaan. Datzelfde geldt ook voor DEM, dat op bezoek gaat bij Unitas, die club is al een paar weken ‘klaar’ met het seizoen.

Onderin lijken de vier clubs die degraderen of de nacompetitie in gaan wel bekend: Hoogland, Hollandia, EVV en Westlandia gaan die plekken verdelen normaal gesproken. Voor Westlandia is de situatie het meest precair: winnen van Groene Ster is de enige optie om de kansen op nacompetitievoetbal levend te houden.

Degradatiekraker

Dé degradatiekraker van de dag is het duel tussen EVV en Hollandia. De Horinezen zijn bij winst zeker van een plekje boven de rechtstreekse degradatiestreep. EVV kan bij winst juist weer over Hollandia heen wippen. Hoogland heeft op bezoek bij UNA nog één puntje nodig om directe degradatie af te wenende, maar zal voor de winst gaan, om eventueel DEM of JOS Watergraafsmeer nog te achterhalen.

Tot slot is ook het laatste plekje in de nacompetitie nog te vergeven. HSC’21 heeft daarvoor de beste papieren, de Haaksbergenaren gaan aan de leiding in de periode na een uitstekend seizoensslot en treffen vandaag het misschien niet meer al te gemotiveerde OSS’20. Ook hier ligt Hercules nog op de loer evenals Blauw Geel’38. Die ploeg speelt vandaag thuis tegen Dongen.