Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | FC Lisse kampioen en promoveert naar het amateurwalhalla

Wat zich al enkele weken nadrukkelijk aankondigde, is zaterdagmiddag in Lisse werkelijkheid geworden. De plaatselijke FC kroonde zich tot kampioen van de Derde Divisie en speelt komend seizoen in het walhalla van het amateurvoetbal; de Tweede Divisie. Een titel die het vooral verdiende door in de derde- en tevens laatste periode van het seizoen verreweg de beste te zijn. Niet alleen werd in deze periode niet meer verloren; in deze periode werden ook de concurrenten op afstand gezet en verslagen. Afgelopen zaterdag voegde Lisse drie punten aan haar totaal toe door een 3-1 zege op v.v. Staphorst en werd daarmee onbereikbaar voor de laatst overgebleven concurrent; Sparta Nijkerk.

Tegenstander doet haar sportieve plicht

De tegenstander op Ter Specke, v.v. Staphorst, was niet uit Overijssel gekomen om als kanonnenvoer te dienen. De ploeg van trainer Paul Weerman kon vrijuit voetballen en kroop dan ook absoluut niet ver weg op eigen helft. En alhoewel FC Lisse zeker een overwicht opbouwde, duurde het tot halverwege de tweede helft voor er sprake was van opluchting en euforie op Ter Specke. Het sportpark, dat een prachtige facelift ondergaat, ontplofte toen de plaatselijke club twee doelpunten verschil op het scorebord had gevoetbald en de titel daarmee verzekerd had.

Snelle voorsprong

FC Lisse startte de wedstrijd overtuigend. Het zocht al snel het strafschopgebied van de gasten op en de eerste beschietingen vingen al na amper drie minuten aan. Jeffrey Kljibroek en Enzo Stroo zochten het doel nog te hoog, maar na elf minuten was het wel raak. Ludcinio Marengo wist zich op links vrij te spelen voor een voorzet richting tweede paal, Jaap Zwetsloot legde op maat terug naar zijn inlopende broer Toon en die liep de 1-0 binnen. Een doelpunt uit het boekje!

Doorgaan, maar treffer valt aan de overkant

FC Lisse ging prima door op weg naar de 2-0 en kreeg daar ook kansen voor. Zo zag Jaap Zwetsloot een omhaal bij de tweede paal geblokkeerd worden en vloog de bal maar net over het Staphorstdoel na een vlotte combinatie door het centrum van Enzo Stroo en Justin van der Putten. Laatstgenoemde was de eerste invaller van de wedstrijd en was te danken aan een blessure van Marengo. Volkomen onverwacht kwamen de gasten op 1-1. Stan Haanstra penetreerde de zestien meter van Lisse en werd aangetikt door David Verwey. Per ongeluk of niet, de prima leidende scheidsrechter Stan Teuben wees terecht naar de stip en Haanstra maakte geen fout vanaf elf meter.

Lisse toch op voorsprong bij rust

Ondanks deze tegenvaller was er geen reden voor ongerustheid op dat moment. Sparta Nijkerk leek zich te verslikken in VVOG en bovendien gaf het spel op Ter Specke daar ook geen reden toe. Lisse trok weer ten aanval en dat bracht Toon Zwetsloot in scoringspositie. In de 1 op 1 was deze keer doelman Jorick Maats de baas. Dat was even later dan weer niet het geval. Jaap Zwetsloot vond Tom Noordhoff op rechts en zijn directe voorzet werd nu door Enzo Stroo binnen gelopen., 2-1. Dat was tevens de ruststand.

Belangrijke volgende goal

Het was duidelijk dat het van het grootste belang was wie de volgende treffer zou maken. Staphorst kwam voetballend nauwelijks tot kansen, maar was zeker gevaarlijk bij dode spelmomenten. Met name de lengte van Dirk Muis, Mathijs Verheul en Wouter van der Molen maakte het de verdediging van FC Lisse nogal lastig. Aan de andere kant kreeg Enzo Stroo een prachtige kans op de 3-1. Echter, ook hij stuitte op doelman Maats. Tot halverwege de tweede helft speelden beide teams enkele kansen bij elkaar. Bij de gasten was dat bijvoorbeeld bij een kopbal van Ruben Kin en een schot van Mike Reuvers. Bij het andere doel drong Mitchel Bormann ver door maar zag zijn vliegende schot net over het doel verdwijnen. Sowieso liep het bij Lisse uitstekend aan de rechterkant met Mitchel Bormann, Jeffrey Klijbroek en Jaap Zwetsloot. Halverwege de tweede helft kwam van deze kant ook de 3-1 vandaan. Bormann was weer eens diep gegaan en na een interceptie van Maats op de voorzet volgde de beslissende uithaal van Toon Zwetsloot; 3-1 De buit was daarmee binnen voor Lisse, dat alleen de 4-1 nog liet liggen. Invaller Luca Tarani koos voor zichzelf in een 2 tegen 1, sloeg daarmee Stroo over maar scoorde dus niet. Het deerde Lisse niet meer, zoals ook de ommekeer in Nijkerk niet meer uitmaakte.

Lisse mag komend seizoen de degens gaan kruisen met de groten in het amateurvoetbal en dat past perfect bij de renovatie die Ter Specke nu ondergaat. De complimenten namens Topamateurvoetbal.com zijn voor Raymond Bronkhorst, zijn staf en zijn team.