REPORTAGE | IJsselmeervogels voorkomt ‘Heracles-scenario’ door comfortabele zege op GVVV

IJsselmeervogels is definitief zeker van een plaatsje in de Tweede Divisie van het seizoen 2022/2023. De ploeg van trainer Gert Peter de Gunst boekte zaterdagmiddag op de eigen Westmaat een 3-0 zege op GVVV (door onder meer twee goals van linksback Bradley Martins) en behaalde daarmee de belangrijke punten die benodigd waren om de play-off, en daarmee de strijd om lijfsbehoud, te ontlopen.

Waarin de maand april alles crescendo leek te gaan voor de Vogels en er van de vijf wedstrijden er vier werden omgezet in winst, viel er in de maand mei maar bitter weinig te juichen op de Westmaat. Als er gejuicht werd, was dit voornamelijk de tegenstander die weer eens de punten van de Rooien had afgesnoept en de Spakenburgse grootmacht met lege handen achterliet.  Waar in april het degradatiegevaar dus leek afgewend, kwam het in de afgelopen weken tóch weer heel ondeugend om de hoek kijken. Er moest nog één puntje worden behaald om lijfsbehoud te verzekeren, maar dit puntje bleef maar uit. Dit leek precies op her scenario waar eredivisionist Heracles Almelo mee te maken had en waardoor het uiteindelijk de bietenbrug op ging. Ijsselmeervogels was dus gewaarschuwd. Voor tegenstander GVVV lag de situatie juist weer heel anders. De ploeg uit Veenendaal leek halverwege dit seizoen al te zijn opgegeven en directe degradatie leek al een zekerheidje te worden. Niets was echter minder waar, want sinds het intreden van Gery Vink is er een nieuw elan in de ploeg ontstaan en begonnen de Veenendalers ineens punten te pakken. De blauwhemden staan nu op een zeventiende plaats, maar hebben ASWH achter zich gelaten en dus is directe degradatie ontlopen. Een puike prestatie van Vink en zijn mannen, die bezig waren aan een serie waarin er van de laatste vijf wedstrijden er vier met winst werden afgesloten. Een ideale aanloop naar de helse strijd die er voor de Veenendaalse formatie te wachten staat in de play-offs, want van de acht ploegen die er mee doen, gaat er maar één aan de haal met de uiteindelijke plek in de Tweede Divisie van aankomend jaar.

Bij Ijsselmeervogels kon trainer De Gunst weer beschikken het duo Kai Heerings en Bradley Martis. Ook spits Khalid Tadmine had zich weer verzekerd van een plaatje bij de eerste elf namen. De terugkeer van dit trio in de basis ging ten kosten van Adil Haian, Philippe van Arnhem en Christos Ibrahim. Zijn moesten genoegen nemen met een plaatsje op de bank. Ook bij GVVV een paar wijzigingen ten opzichte van de 2-0-overwinning op De Treffers van afgelopen dinsdag. Keeper Jan van Willige keerde terug in de basis na zijn schorsing door de rode kaart tegen Quick Boys van afgelopen zaterdag en ook Danny de Leeuw & Mats Grotenbreg keerden terug.

Het was een belangrijke wedstrijd voor Ijsselmeervogels en dat kon je in de beginfase van de wedstrijd goed zien. De thuisploeg had moeite om in hun kracht te komen en speelde nerveus. GVVV was de betere ploeg in de beginfase op de Westmaat en stichtte dan ook het eerste gevaar in de persoon van aanvaller Adham el Idrissi. De aanvaller die op papier als centrumspits speelde, tussen Jordi Bitter en Byron Burgering, probeerde keeper Jaimy Schaap met een schot vanaf een meter of twintig te verassen, maar de uitvoering was niet zodanig dat Schaap ook maar enige moeite met de poging had. Nog geen minuut later kon ook rechtsback Justin Spies zijn geluk beproeven toen er een bal uit de kluts precies voor zijn voeten belandde, maar het 21-jarige jeugdproduct van de Veenendalers had zijn vizier niet juist afgesteld en knalde de bal over het doel heen. GVVV was de baas in het eerste gedeelte van de eerste helft en Ijsselmeervogels leek niet in staat om hen een passend antwoord te geven. De thuisploeg mocht verdediger Bradley Martis dankbaar zijn nadat hij met een tussenkomst voorkwam dat de geheel vrije Bitter de bal voor het inschuiven had. GVVV counterde via een uitstekende combinatie via El Idrissi en Burgering door de defensie van de rooien, maar kon deze fraaie omschakeling dus niet bekronen met een doelpunt. Ijsselmeervogels liet aanvallend bijzonder weinig zien. Een vrije trap van Ilyas Boudouni was in minuut achttien het eerste wapenfeit van de thuisploeg, maar doelman Van Willige hoefde hiervoor niet eens in actie te komen.

Voetbal is soms een raar spel, want er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn voor GVVV in de eerste helft. De ploeg van Vink leek goed in de wedstrijd te zitten en had de thuisploeg onder controle. Toch was het Ijsselmeervogels wat, redelijk tegen de verhouding in, in de 25e minuut ineens op voorsprong stond. Via een lange rush snelde aanvaller Jerrel Hak via de rechterkant richting de achterlijn en zocht met een voorzet naar de meegelopen Tadmine en Boudouni. De voorzet ging echter aan beiden voorbij, maar Boudouni pikte de bal op en leverde de bal in bij de meegelopen Bradley Martis. De vleugelverdediger die dit seizoen overkwam van Sparta zag een gaatje tussen de benen van Van Willige en prikte de bal daar door heen; 1-0 voor Ijsselmeervogels. Het was de eerste goal van de back in dienst van zijn huidige club en het was een goal met groot belang. Met deze stand op het bord waren de Vogels “veilig” en hoefden er geen play-offs meer gespeeld te worden als de uitslagen op de andere velden ongunstig zouden zijn. De goal van Martis zorgde voor een kentering in de wedstrijd, want waar GVVV voor die goal nog de betere ploeg was, was nu Ijsselmeervogels weer de baas op het veld en ging het op zoek naar uitbereiding van de score. Voornamelijk de snelheid van Jerrel Hak hierin de sleutel. De aanvaller, die de Westmaat alweer gaat verlaten voor een avontuur in Rotterdam, was een plaag voor de Veenendaalse defensie en kon telkens maar net worden afgestopt. GVVV kon zelf aanvallend geen vuist meer maken en moest het vooral hebben van een aantal hoekschoppen. Deze leverde ook amper gevaar op en daardoor ging de ploeg van Vink met een 1-0 achterstand de rust in. Een helft met twee gezichten, waarin GVVV zich na de 1-0 wel heel makkelijk de kaas van het brood liet eten.

In de tweede helft veranderede dit spelbeeld eigenlijk niet. GVVV had met twee wissels nog geprobeerd de balans in de wedstrijd te herstellen, maar binnen twee minuten had Ijsselmeervogels al weer een goede kans om de 2-0 op het bord te zetten. Opnieuw was linksback Martis een plaag voor de Veenendalers, want hij was het die Van Willige gelijk aan het werk zette en daarmee de eerste goede mogelijkheid van de Vogels op zijn naam mocht schrijven. Van Willige had slechts een half antwoord en zag met pijn en moeite hoe de bal uiteindelijk tot corner verwerkt kon worden. Zo kabbelde het spelbeeld maar voort en bleef die o zo gewenste voorsprong van de thuisploeg op het bord. Ook in de tweede helft kon GVVV geen vuist maken om het de Spakenburgers lastig te maken en tot meer dan schotjes kwam het niet. Adham el Idrissi probeerde nog een paar keer om Schaap het leven zuur te maken, maar tot meer dan makkelijke vangballetjes leidde het allemaal niet.

In de slotfase leken de Vogels nog een tweede adem gevonden te hebben en werd de jacht op de 2-0 nog maar eens kracht bijgezet. Tien minuten voor tijd leek verdediger Jeffrey Buitenhuis de beslissende goal al op zijn hoofd te hebben, maar vanaf heel dichtbij verdween de bal op magische wijze niet tussen de palen en was het nog steeds niet beslist. De beslissing volgde pas twee minuten later toen smaakmaker Ilyas Boudouni de bal voor zijn voeten zag vallen en zonder na te denken de bal in de verre hoek streepte. Boudouni speelde al een prima wedstrijd waarin hij het leven van de GVVV-defensie zuur maakte en bekroonde dit nu ook met een goal en, nog belangrijker; de beslissing in de wedstrijd. De beslissing die zorgde dat Ijsselmeervogels het “Heracles-scenario” definitief in de prullenbak kon gooien. Op de tribunes werd er al gesproken van een “Boudouni-act”. Nadat de Westmaat Steven Sanchez Angulo en Jerrel Hak had uitgezwaaid na hun publiekswissel kon er nog één keer gejuicht worden door de thuisploeg. Via een goede aanval via invaller Pieter Langedijk belandde de bal op het hoofd bij mede-invaller Christos Ibrahim. De middenvelder zag hoe zijn kopbal op een fraaie wijze werd gekeerd door Van Willige, maar opnieuw was daar Bradley Martis die van dichtbij, de rebound in het doel werkte.

Zo werd het uiteindelijk nog een zeer fijne middag voor alles en iedereen met een Ijsselmeervogels-hart. De Vogels speelden zich definitief veilig en mogen bijna op vakantie. Voor GVVV is deze vakantie nog een stuk verder weg. De ploeg van Vink moet nog minimaal zeven keer aan de bak, mits het het ticket voor de Tweede Divisie wil bemachtigen. Waar bij Ijsselmeervogels het “Heracles-scenario” dus een ding was, moeten de Veenendalers het “FC Emmen-scenario” van vorig seizoen zien te voorkomen. Ook daar leken de Emmenaren op te staan uit de dood en pakten ze in de eindfase van de competitie veel punten waardoor directe degradatie voorkomen werd. Vervolgens vlogen de Drenten er in de eerste play-off-ronde meteen uit tegen NAC. Als we de virtuele stand bekijken, zou GVVV op dit moment moeten aantreden tegen Derde Divisie Zondag-club USV Hercules.