Nacompetitie | Derde Divisie/Hoofdklasse: Hoogland doet een stapje terug, OJC Rosmalen & UDI’19 derde divisionist

Op de plek waar Hoogland in 2019 de promotie naar de Derde Divisie bewerkstelligde, degradeerde het zondagmiddag weer naar de Hoofdklasse, of zoals we sinds gisteren weten, de Vierde Divisie. OJC Rosmalen won met 4-2, voldoende om de 2-1 voor Hoogland uit de eerste wedstrijd weg te poetsen. De andere promovendus is UDI’19. De Brabanders hadden daar wel een verlenging en strafschoppen voor nodig.

OJC Rosmalen – VV Hoogland

Die 2-1 achterstand die OJC Rosmalen midweeks had opgelopen hadden de Brabanders zondagmiddag al binnen één minuut gelijkgetrokken door een doelpunt van Dennis Knuiman. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam ook Hoogland beter in de wedstrijd, wat resulteerde in de 1-1 in de 43e minuut, gescoord door Martijn Koelewijn. Toch zou OJC met een voorsprong de kleedkamer OPZOEKEN. Joey Hellstern was op slag van rust het eindstation van een
schitterende aanval; 2-1 en beide ploegen weer volledig in evenwicht. In de tweede helft maakte OJC Rosmalen het karwei overtuigend af; Dennis Knuiman was daarbij, net zoals vrijwel deze gehele nacompetitie, de grote man door zowel de 3-1 als de 4-1 te maken. Met name de 4-1 een hele fraaie goal en het nakijken waard. In de slotminuten kwam de spanning nog een beetje terug door de 4-2 van Kiyjano Hugo, maar het was te laat voor Hoogland om er nog een verlenging uit te slepen. Door deze uitslag moet Hoogland het volgend seizoen een stapje lager gaan proberen en promoveert OJC, dat dit weekend ook nog eens het 75-jarig bestaan viert, naar de Derde Divisie. Maandag lees je op topamateurvoebal.com een uitgebreid verslag van deze wedstrijd.

UDI’19 – Orion

De eerste helft tussen UDI’19 en Orion was er lange tijd een zonder grote kansen. De thuisploeg viel wel aan; iets dat het ook wel moest doen gezien de in de eerste wedstrijd opgelopen achterstand. Verder dan wat schoten kwamen de Brabanders echter niet en dat ook gold voor de tegenstander. Pas vlak voor rust viel de eerste grote kans te noteren; Tijn Jellema stond op de goede plaats na een corner van Orion, maar UDI-doelman Ralph Vos kon de bal wegboxen. Zodoende werd met 0-0 de kleedkamer opgezocht. Na rust schakelde UDI een tandje bij. Dit resulteerde in verschillende dreigende situaties voor het Nijmeegse doel. Zo schoot Roald van Hout net over en invaller Raoul Oomen zag een inzet uit de hoek gestompt worden. Een doelpunt bleef echter uit, waardoor Orion, dat de eerste wedstrijd al met 3-2 won, iedere minuut dichter bij de promotiedroom kwam. Zeven minuten voor tijd had Orion het zelfs al kunnen beslissen, maar de UDI-keeper en de paal voorkwamen een doelpunt. Een dure misser, zo bleek twee minuten voor tijd, want Roald van Hout scoorde het doelpunt waar UDI’19 al de gehele tweede helft naar op zoek was. Een verlenging was aanstaande en dit was na iets meer dan 90 minuten dan ook een feit. In de verlenging begon het echte spektakel eigenlijk pas. Na zo’n 10 minuten had Rai Mulders UDI op 2-0 moeten zetten, maar zijn  poging, voor een leeg doel, raakte slechts de onderkant van de lat. Zo’n vijf minuten daarna was het ineens twee keer binnen de minuut raak. Eerst maakte Orion gelijk, maar in de tegenaanval kreeg UDI een penalty, die binnengeschoten werd door Wietse van Lankveld. Een heel andere stand op het bord dus, maar over twee wedstrijden nog altijd gelijk. Waarschijnlijk ingegeven door het feit dat een tegentreffer wel eens een hele dure zou kunnen zijn, bood de tweede helft van de verlenging weinig noemenswaardige momenten meer, al was UDI’19 vlak voor tijd nog dichtbij. Beide ploegen aren dus veroordeeld tot de loterij van strafschoppen. Opvallend daarbij was dat Orion-trainer Jeroen van Haaren keeper Stan Bruijsten verving door Michiel Kok, zoals Louis van Gaal dit bij het Nederlands elftal tijdens het WK 2014 deed met Jasper Cilessen en Tim Krul in de wedstrijd tegen Costa Rica. Het was een mooi verhaal geweest, maar de truc hielp de Nijmegenaren niet aan de winst. UDI’19 nam de penalty’s beter (4-3), en is voor het eerst sinds 2017 weer derde divisionist.