REPORTAGE | OJC Rosmalen knikkert Hoogland uit Derde Divisie

De laatste wedstrijd van een ellenlang seizoen stond voor de deur voor Hoogland. De Derde Divisionist ging een 2-1 voorsprong verdedigen in Rosmalen tegen OJC. Een herhaling van de play offs drie jaar geleden. Toen won Hoogland en dwong zo promotie af. Maar OJC had het jubileumweekend vanwege het 75 jarige bestaan en er stond een grote tent klaar om dit te vieren. De festiviteiten zouden natuurlijk extra groot zijn als OJC op promotie kon afdwingen. Daarvoor moest het winnen met een doelpuntenverschil van 2. Een 1-0 was niet genoeg. Want uitdoelpunten tellen niet dubbel.

OJC had een droomstart. Binnen een minuut was het Dennis Knuiman die de bal in de diepte kreeg aangespeeld. Hij kwam 1 op 1 met Sebastiaan Bruins, maar de aanvaller van de rood-zwarten kon de bal afwerken. Een razendsnelle 1-0 en de spanning was aanwezig. Niet veel later was er weer een kans voor Knuiman, maar de voorzet was niet goed genoeg en hij kopte naast.

Het werd een duel waar veel spanning op zat en dat werkte soms irritaties op. Net na 10 minuten claimde Hoogland een penalty. Via links werd een aanval opgezet en Coen Heus werd ten val gebracht. Hoogland ageerde, maar scheidsrechter Dave de Vries twijfelde niet en gaf geen penalty. In de counter kon weer Knuiman gevaarlijk worden, maar zijn schot ging naast.

De spanningen bleven en er kwamen af en toe wat opstootjes waar De Vries niks tegen deed. Slechts uitpraten en waarschuwen. In een kwartier tijd was er ook niet veel te noemen aan kansen, maar de spanning nam wel verder toe. Bruins ging even op avontuur en verloor een meter of 25 in het veld de bal aan de zijlijn. Geluk voor de keeper is dat de voorzet vanaf rechts niet goed genoeg was.

Hoogland werd na een half uur pas echt gevaarlijk. Een kopkans voor Oskar van Logtestijn belandde in de handen van Joris van Gerwen. Niet veel later was het weer Hoogland via Brian van den Hooff, die kon schieten van afstand. Wederom Van Gerwen die redding bracht. OJC probeerde nog wel te counteren, maar een verre stift van aanvaller Knuiman, veruit de gevaarlijkste speler aan de kant van OJC, stiftte de bal een meter of 2 naast.

Hoogland kwam wel gelijk. Na een prachtige aanval via links kon Martijn Koelewijn aan de rechterkant de bal intikken. Even liet Hoogland z’n voetballende klasse zien en de eerste goed uitgespeelde aanval was gelijk raak. Hoogland leek met een gelijke stand de rust in te gaan, maar OJC kwam weer aan de leiding. Joey Hellstern kon in de counter scoren en zo de rood-zwarten met een voorsprong de rust in laten gaan.

De tweede helft schoot OJC net zo uit de startblokken als de eerste helft. Direct was het weer Knuiman die na een goede aanval de 3-1 binnen kon schieten. Hoogland liet het er niet bij zitten en gelijk daarna kon Koelewijn de bal op de goal van van Gerwen mikken. Zijn schot ging naast.

De spanningen bleven en er werden een paar harde overtredingen gemaakt. Knuiman beklaagde zich inmiddels een paar keer bij De Vries maar die greep nog niet in. De zoveelste overtreding op de Rosmalense aanvaller was genoeg. Na een ontzettend harde duw in de rug kwam Knuiman met z’n hoofd tegen de Hoogland-verdediger en een opstootje begon. Of eigenlijk meer een reeks aan opstootjes. Was de ene gesust begon de andere weer. Uiteindelijk gaf De Vries nu wel geel en leek het daarmee af te doen.

Uit de vrije trap die volgde kon Hellstern naast koppen. Hoogland probeerde ook nog, maar een harde voorzet vanaf rechts werd vooral gevaarlijk omdat er nog een been van OJC aan zat. Wat later was het weer Hoogland, maar weer werd de voorzet dusdanig gekraakt dat het alsnog een achterbal werd. OJC leek het duel te beslissen. Knuiman kreeg de bal aangespeeld en kon de bal goed leggen. Met een snoeihard schot kreeg hij de bal achter doelman Bruins van Hoogland.

Het laatste kwartier bleef de spanning houden. Hoogland was het die vooral druk zette, maar zij konden niet beslissend worden. Tot in de laatste minuut van de blessuretijd. Een corner van Hoogland werd door Ruud Vos binnen gekopt en er kwam nog een kleine spanning. Tevergeefs voor de neutrale fans want niet lang daarna floot de scheids af.

En door de 5-4 overwinning over twee duels mag OJC zich weer Derde Divisionist noemen. Op moment van affluiten werden zij de 7e Brabantse club die zich komt melden in de Derde Divisie Zondag. Een kleine drie kwartier later won UDI met strafschoppen van Orion, waardoor dat aantal zelfs op 8 is gekomen. Voor Hoogland zit hun Derde Divisie-reisje er voorlopig op. Zij degraderen naar de Hoofdklasse. Hun avontuur eindigde waar het ook begon 3 jaar geleden.