Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

NOG ÉÉN KEER FRANK DE WINTER

De wedstrijd van komende zaterdag tussen Rijnsburgse Boys en Scheveningen belooft niet alleen een enerverende regioderby te worden, maar markeert ook het einde van een indrukwekkende loopbaan voor scheidsrechter Frank de Winter. Na meer dan een kwart eeuw vol passie en toewijding actief te zijn geweest op de amateurvoetbalvelden, zal hij op het De Middelmors zijn fluit symbolisch aan de wilgen hangen. Samen met zijn zelf samengestelde team, bestaande uit Jamie van Dijk, Co de Smalen en Sander de Brito Roque, streeft de 42-jarige scheidsrechter naar “één laatste topprestatie.”

Bas Nijhuis

Sinds de introductie van de Tweede Divisie in 2016 heeft Frank de Winter naam gemaakt als een bekend gezicht. Zowel binnen als buiten de krijtlijnen is deze Blaricummer een graag geziene gast op de amateurcomplexen. Zijn debuut op het hoogste podium van het amateurvoetbal vond plaats tijdens de wedstrijd tussen HHC Hardenberg en GVVV, waarna De Winter nog 86 andere competitieduels op Tweede Divisie-niveau floot. De Winter heeft aangegeven te willen stoppen bij de KNVB en daarmee zal de aanstaande ontmoeting tussen Rijnsburgse Boys en Scheveningen zijn 88e en tevens laatste optreden zijn. Uiteraard heeft De Winter ook in tal van andere klassen en divisies van het amateurvoetbal gefloten. Sinds het seizoen 1998-1999, waarin hij zijn debuut maakte als KNVB-scheidsrechter, is zijn teller opgelopen tot een totaal van dik over de 400 wedstrijden waarin hij de leiding had. Op het cv van de scheids, die qua stijl wel eens is vergeleken met collega Bas Nijhuis, staan dan ook enkele fraaie affiches, waaronder de Spakenburgse derby vorig seizoen en “de moeder aller derby’s” tussen Katwijk en Quick Boys, een seizoen eerder. Saillant detail, Frank de Winter neemt afscheid bij de club waar op 15 september 2007 bij de wedstrijd Rijnsburgse Boys – ASWH hij zijn debuut maakte op het landelijke niveau.

Waslijst

Uit door Frank zelf opgesomde data vindt u onderstaand een kleine opsomming van zijn carrière en meest bijgebleven wedstrijden;

 • Debuut in het seizoen 1998/1999 in de lagere klassen van het amateurvoetbal, sindsdien ruim 700 wedstrijden als KNVB scheidsrechter
 • Vanaf seizoen 2007-2008 op hoogste amateurniveau actief met achtereenvolgens hoofdklasse, topklasse (vanaf 2013) en 2e divisie (vanaf 2016). In de landelijke klasses 414 wedstrijden met deze zaterdag nummer 415.
 • Lijstje met enkele memorabele wedstrijden
  • 2007 – TOGR – Capelle, doelpunt via zijnet in Rotterdamse hoofdklasse derby (debuutjaar)
  • 2013 – DOVO – Montfoort, gestaakt door hevige sneeuwval in minuut 87
  • 2014 -beslissingswedstrijd in stadion Volendam: zaterdagkampioen Topklasse: Spakenburg – GVVV
  •  2015 – IJsselmeervogels – Spakenburg
  • 2015 – Amateur Bekerfinale Landelijk  – Hoek-IJsselmeervogels
  • 2016 – Kozakken Boys – GVVV – gestaakt bekend onder ‘Pipo’ incident
  • 2022 – Katwijk – Quick Boys
  • 2022 – Spakenburg – IJsselmeervogels
  • 2022 – Hercules – ADO’20 (kampioenschap 3e divisie zondag 3-3 en OFC promoveerde)

Dank

Zaterdag om 15:00 uur geeft de leidsman voor het laatst zijn fluitsignaal voor het begin van een wedstrijd. Daarna zal de leidsman ongetwijfeld nog in het zonnetje worden gezet. Topamateurvoetbal.com bedankt Frank voor zijn bijdrage aan het Nederlands amateurvoetbal en wenst hem veel succes in zijn volgende stappen!

Tekst: Niels Veldhoven

Foto: Orange Pictures