REPORTAGE | ADO ’20 laat Unitas kansloos en pakt eerste periodetitel

ADO ’20 heeft het eerste prijs van dit seizoen binnen. De Heemskerkers wonnen zondag op bezoek bij GVV Unitas met 1-3 en sleepten daardoor de eerste periodetitel binnen.

Voor aanvang van het duel tussen de ongeslagen koploper ADO’20 en de nummer vijf Unitas uit Gorinchem bedroeg het verschil tussen beide teams 9 punten. Bij een eventuele zege voor de thuisclub had de marge verkleind kunnen worden tot zes punten waardoor de strijd bovenin weer wat spannender had kunnen worden. Maar zover kwam het niet.

Groots kwam ADO ’20 overigens niet voor de dag. De koploper was weliswaar de bovenliggende partij, maar het tempo lag veel te laag; de bezoekende ploeg speelde te nonchalant en de linkerkant werd nauwelijks in het spel betrokken.

Het moest dus gebeuren aan de rechterflank waar Ruben Doesburg verschillende malen de levensgevaarlijke Milan Zonneveld van prima assists voorzag. Alleen had de ex-speler van Jong Volendam niet bepaald zijn middag.
Dat begon al in de elfde minuut. Toen kreeg een Unitas-verdediger nog een voet tegen het schot van Zonneveld om de openingstreffer te voorkomen.

Na achttien minuten bracht een uittrap van ADO-doelman Mike Grim de bal bij diezelfde Zonneveld, die zich keurig vrij speelde maar doelman Ron Vlot op zijn weg vond. Het enige aanvallende wapenfeit dat Unitas daar tegenover kon stellen, was na een kopkans van Mauritsio Hellstone die in de handen belandde van Mike Grim.

Verkeerde beoordeling brengt ADO’20 op voorsprong

Nadat Vlot opnieuw knap had gered bij een doorbraak van Zonneveld moest de ex-FC Dordrecht-doelman op slag van rust toch capituleren. Een schot van Daan Boerlage werd door Vlot verkeerd beoordeeld en zette ADO ’20 kort voor rust op een voorsprong.

Een kopbal van Zonneveld, op slag van rust, had de voorsprong kunnen verdubbelen maar de lat voorkwam erger. Die 0-2 kwam er toch, al na twee minuten in de tweede helft. En wederom zag het er verdedigend niet goed uit in de Gorinchemse defensie. Danny Lutte profiteerde door zijn vierde seizoenstreffer te laten noteren: 0-2.

Te weinig steun voorin voor Elmer de Vries

Af en toe probeerde Unitas er wel uit te komen, waarbij het grootste gevaar moest komen van Elmer de Vries. Deze van SC Feijenoord overgekomen speler deed leuke dingen met de bal maar zijn collega-aanvallers konden daar vaak geen vervolg aan geven.

En terwijl Unitas er alles aan deed om tot aanvallende acties te komen, sloeg ADO’20 voor de derde keer deze middag toe via een afstandsschot van Maurizio Brenna (0-3).

De tegentreffer in de 64e minuut, waarbij Unitas iets terug deed via Thomas Schalenkamp (1-3), bracht wellicht nog wat hoop in het Unitaskamp, maar dat bleek slechts ijdele hoop.

Vlot moest nog een keer gestrekt naar de hoek om de 1-4 te voorkomen bij een knap schot van Boerlage. Esey Kiflom Tsegay werd nog getrakteerd op een tweede gele kaart door arbiter Jorn te Kloeze en kon vroegtijdig gaan douchen en dat was het dan ook wel op het zonovergoten Sportpark Molenvliet. Unitas hield de schade uiteindelijk nog beperkt met 1-3.

Toen kon de feestmuziek in de kleedkamer van de Heemskerkers aan; het glas mocht geheven worden, want het eerste succesje van dit seizoen was binnen voor de mannen van trainer Roy van der Mije: de eerste periodetitel.