REPORTAGE | AFC op solide wijze Herbstmeister na overwinning in topper

Op een ondanks de mist goedgevuld Sportpark Goed Genoeg maakten de voormalig ‘zondagvoetbal-bolwerken’ AFC en De Treffers er een hoogstaand duel van. Na een evenwichtige eerste helft was het een gemakkelijk gegeven rode kaart in de tweede helft die de wedstrijd in Amsterdams voordeel deed doen kantelen: 2-0.

Voorafgaand aan de wedstrijd had trainer Lee-Roy Echteld van De Treffers aangegeven dat hij het spel van de koploper wilde ontregelen. Dat ging de ploeg uit Groesbeek in het eerste gedeelte van de wedstrijd prima af. De Treffers zat er kort op bij balbezit van AFC en bij eigen balbezit ging de bal makkelijk van man naar man.

Momenten voor Ignacio

Het schaakspel van beide kanten leidde niet tot noemenswaardige kansen in de beginfase. Halverwege de eerste helft was het de hardwerkende spits Raily Ignacio die via twee pogingen (schot op de paal en kopbal net naast) de kans kreeg zijn ploeg op voorsprong te brengen.

Net na het half uur stond dezelfde Ignacio toch aan de basis van de 1-0. Zijn schot werd gekeerd door doelman Niels Kornelis. In de rebound van dichtbij van middenvelder Kevin Visser was Kornelis volledig kansloos. Na deze treffer kroop De Treffers wat meer uit zijn schulp, maar verder dan een gevaarlijke vrije trap van Azzedine Dkidak kwamen de gasten niet.

AFC heeft lessen getrokken

Na de warme thee kwam de nummer drie van de ranglijst De Treffers goed uit de kleedkamer. Het was Brian Campman die met een schot doelman Van Zetten tot een redding dwong. AFC moest in deze fase het balbezit voor lange periodes aan de gasten laten. Trainer Benno Nihom zei hierover na afloop. ,,Mijn ploeg heeft moet leren dat wij niet altijd de bal kunnen hebben. Door dat soort fases moeten wij heen komen en goed vanuit de organisatie blijven spelen.”

De hulp voor AFC kwam ditmaal uit onverwachte hoek. In de 70e minuut vond scheidsrechter Van Bronsvoort het nodig om aanvoerder Ricardo Ippel direct rood te geven na een overtreding op Ignacio. De uitleg van de leidsman was dat er sprake was van een doorgebroken speler. Dit terwijl de bal na een afgeslagen corner nog minimaal tien meter op de helft van AFC was.

Het plan wat trainer Echteld op dat moment voor ogen had, viel hiermee in duigen. ,,Na de rode kaart konden wij geen vuist meer maken, dan is AFC te goed aan de bal. Toch ben ik blij met wat ik vandaag gezien heb van mijn ploeg. Wij waren goed aan de bal en hebben stappen gemaakt in het fysieke aspect. Ik kan mijn ploeg niets verwijten.”

Eigen doelpunt

Na de rode kaart was het AFC dat zijn surplus aan voetballende kwaliteiten kon tonen. De thuisploeg kreeg mogelijkheden om de score verder op te voeren en De Treffers verder pijn te doen. Het duurde tot de 80e minuut tot de marge verdubbeld werd. Een poging van invaller Matthijs Jesse werd door Campman van De Treffers in eigen doel gelopen.

,,Wij hebben een prima eerste helft van het seizoen gehad. Wij moeten nu zorgen dat wij weer fris aan de start staan straks en januari en dan de handschoen weer oppakken” waren de slotwoorden van verliezend trainer Echteld.

In zijn nopjes

Zijn collega Nihom van AFC was in zijn nopjes met de overwinning op een directe concurrent. ,,Wij zijn eigenlijk niet in de problemen geweest vandaag. Ik ben blij met de ontwikkeling die wij hebben doorgemaakt sinds de nederlaag in augustus toen wij terecht van De Treffers verloren. Vandaag hebben wij denk ik terecht gewonnen.”

Door de overwinning op de naaste concurrent gaat de ploeg uit Amsterdam als “Herbstmeister” de winterstop in. ,,Dat zegt mij helemaal niets”, aldus Nihom. “Ik denk dat er vijf ploegen overblijven die gaan strijden om de titel want ik schrijf Rijnsburgse Boys en Katwijk nog niet af. Het cliché is dat je kampioen wordt tegen de kleintjes, zonder te zeggen dat er kleintjes zijn in deze competitie. Tegen deze ploegen hebben wij tot nu toe de punten laten liggen.”

AFC – De Treffers 2-0 (1-0)
36. Kevin Visser 1-0
80. Eigen doelpunt 2-0

70. Rode kaart: Ricardo Ippel (De Treffers)