Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Quick Boys blaft, maar TEC bijt

De laatste speelronde van kalenderjaar 2022 was op papier te doen voor Quick Boys. De ontvangst van de nummer 15 uit Tiel leek op voorhand een afsluitende driepunter zo vlak voor de kerst te kunnen opleveren. Maar zoals zo vaak in het voetbal bewezen is, loopt het niet altijd zoals verwacht.

TEC verkocht de Betuwse huid duur en liet de beter spelende thuisploeg naar hartenlust blaffen om zelf op de beslissende momenten als een opgefokte bullterriër toe te happen en al hangend aan de broekspijpen ook niet meer los te laten tot het laatste fluitsignaal. De 1-2 overwinning was gezien de regionen waarin de ploeg van het duo Van der Haar en Meijers verkeert, niet alleen welkom, maar ook broodnodig. Het feit dat de goals door Quick Boys praktisch cadeau werden gedaan en dat ook het arbitrale trio niet echt als thuisfluiters konden worden weggezet, was alleen maar mooi meegenomen.

Buitenspel in het kwadraad

Op een koud en maar matig bezocht sportpark Nieuw-Zuid ontvouwde zich een vermakelijk duel waarbij beide ploegen, daar waar de mogelijkheid zich voordeed, nadrukkelijk op zoek ging naar de goal van de tegenstander. Hierin slaagde de ploeg van Grünholz vaker dan de bezoekende ploeg. Maar wanneer de mannen van TEC de mogelijkheid kregen, gingen ze er wel voor. De ruimte achter de beide defensies waren groot en werden vaak benut. Wel een beetje jammer dat dit, in het geval van Quick Boys, bijna negen van de tien keer gepaard ging met buitenspel. Het valt niet mee om een totale voetbalhater de buitenspelregel uit te leggen, maar van spelers in de Tweede Divisie mag je er toch van uitgaan dat ze ongeveer wel weten wat buitenspel inhoudt.

Zoals gezegd was het Quick Boys dat het betere van het spel had, overigens zonder dat TEC terug kroop in haar schulp. Na een ongevaarlijke poging van Bo van Essen was het Quick Boys dat de klok sloeg. Een naderhand veel besproken moment waarbij het schot van Nick Runderkamp van dichtbij snoeihard tegen een arm werd aangeschoten leverde geen pingel op. Een uitleg die wel te billijken was. Echter, scheidsrechter De Bruijn zou nog meer van zich laten horen. De ene goedlopende aanval van de Katwijkers volgde de andere op, maar keer op keer stond er iemand met een vlag te zwaaien. Natuurlijk zal het arbitrale trio er wel eens naast hebben gezeten, maar als je twaalf keer buitenspel staat in 45 minuten, dan zal je toch ook even in de spiegel moeten kijken.

TEC tegen de verhoudingen in op voorsprong

Ondanks dat TEC het lastig heeft, kwam de ploeg wel op voorsprong. Na een halfuur, althans zo ongeveer, aangezien het scorebord annex digitale klok er vandaag op Nieuw Zuid ook geen trek in had, kwam de ploeg uit Tiel op 0-1. Een geweldige verdedigende tackle van Jeffrey Ket leidt bijna tot een open doekje vanaf de tribune, ware het niet dat voordat de handen op elkaar kunnen, diezelfde Ket de bal zo inlevert bij de tegenstander. Ditmaal geen buitenspel zorgt ervoor dat Bo van Essen op rechts er vandoor kan en op zijn dooie gemakje Adham el Idrissi kan bedienen.

Voor de spits vervolgens een koud kunstje op de bal achter Van der Helm te tikken. Quick Boys keeg in het laatste kwartier voor de rust nog genoeg mogelijkheden om weer langszij te komen. Een schot van El Kachati noopte doelman Van den Dam tot een moeizame redding, maar de grootste kans is voor Tyrone Owusu in de blessuretijd van de eerste helft. Waarschijnlijk verbaasd omdat een vlagsignaal achterwege blijft, loopt de verdediger zomaar het vijfmetergebied van de tegenstander in. Waarom hij niet kiest voor een schot zal tot in lengte van jaren een raadsel blijven, want het gekozen alternatief was nu om de bal in de voeten van een tegenstander te schuiven. Alles en iedereen ging zich binnen opwarmen en unaniem werd de conclusie getrokken dat het eigenlijk onmogelijk was dat de thuisploeg achterstond.

Jeffrey Ket de schlemiel

Na de rust min of meer een zelfde beeld als voor de thee, zij het dat Quick Boys iets minder dominant was dan in de eerste helft. Nick Runderkamp probeerde het zo nu en dan van afstand, maar Danny van de Meiracker maakte het wat al te bond. Hoewel geboren drie jaar na ‘de hand van God’ van Maradona in 1986, doet de spits een poging. Helaas voor hem, in tegenstelling tot Pluisje, nu wel waargenomen door de mensen die er over gaan. De onderdanigheid waarmee Van de Meiracker de gele prent incasseert zegt voldoende.

Toch blijft ook TEC gevaarlijk in de omschakelmomenten. De ploeg verstopt zich niet en beschikt over de nodige snelheid  binnen de ploeg. Doelpuntenmaker El Idrissi kan alleen op de Katwijkse doelman af, maar faalt opzichtig dit maal. Toch wordt de voorsprong verdubbeld. Het is wederom Jeffrey Ket, de schlemiel van de middag, die grandioos de fout in gaat rond de middenlijn waardoor maar liefst drie spelers in het oranje-wit op een hulpeloze en moederziel alleenstaande Paul van der Helm aflopen. Drie tegen één was op het schoolplein oneerlijk, maar op het veld van Nieuw Zuid betekende dit gewoon de 0-2. El Idrissi mocht, zij het nog met de nodige moeite, het lot voltrekken.

Aansluitingstreffer

Na deze dreun werd Ket direct uit zijn lijden verlost en mocht hij plaatsmaken voor Bram Franken. Met nog een halfuur op de klok (figuurlijk dan, de echte was zoals gezegd kapot) kon het nog wel voor de thuisploeg, maar dan moest er serieus wel een tandje bij. Topscorer Youssef el Kachati was niet echt gelukkig deze middag. Naast het feit dat de spits ‘zijn’ Marokko op het WK tegen Portugal grotendeels moest missen, iets wat trouwens voor meer spelers op het veld gold, haalde de Katwijkse aanvaller ook het record ‘meeste keren buitenspel in een wedstrijd’ glansrijk uit de boeken. Na een kopbal van Jan-Willem Kamp in de handen van de doelman, was het Volendammer in Katwijkse dienst Nick Runderkamp die voor de aansluiting tekende. Een afvallende bal in de tweede lijn werd door de middenvelder prima binnen geknald: 1-2.

Mentale veerkracht

Met nog een kwartier op de klok was in principe alles nog mogelijk, maar in de slotfase leek de mentale veerkracht van de TEC-spelers net iets beter dan die bij de tegenstanders van Quick Boys. In een wat treurige ambiance, het was waterkoud, nevelig en matig bezet op Nieuw-Zuid, kon de ploeg van Edwin Grünholz niet meer boven zichzelf uitstijgen en dus bleef het 1-2. Hoewel achteraf onder meer een afgekeurde goal wegens buitenspel werd bediscussieerd, kun je het de grensrechter ook niet kwalijk nemen dat hij er één keer in al die gevallen naast zat. Uiteindelijk krijg je wat je toekomt hoor je wel eens, en dat zijn dus drie punten voor TEC en nul voor Quick Boys.

Ondanks dit resultaat gaan de Katwijkers wel tamelijk relaxed de winterstop in. Kampioen worden lijkt uitgesloten, maar de top vijf is nog altijd een serieuze mogelijkheid. TEC daarentegen moet in 2023 nog flink aan de bak om de eindeloze nacompetitie te ontlopen.