REPORTAGE | Apathisch Quick Boys maakt het HFC wel heel gemakkelijk

Met een klinkende 0-4 overwinning van de nummer twee van de ranglijst en het verlies van koploper Katwijk is de spanning om de hoofdprijs in de Tweede Divisie met een gat van vier punten weer helemaal terug. Wie Quick Boys zaterdag zag voetballen op het eigen Nieuw Zuid zou bijna denken dat de Blauw-Witten het erom deden. Koninklijke HFC zal dit seizoen niet eerder zo’n gemakkelijke middag hebben beleefd. De 0-4 eindstand was nog een genadige uitslag die zelfs bij rust al meer hadden kunnen/moeten zijn.

Was het de derby van afgelopen dinsdag die nog in de benen zat bij Quick Boys of wellicht de derby van volgende week die al in het koppie zat? In ieder geval begon de thuisploeg dramatisch aan dit tussengerecht tegen de ploeg van Gertjan Tamerus. De oudste club uit de Tweede Divisie is in ieder geval de verrassing van het seizoen. De wedstrijd ving aan onder leiding van scheidsrechter Te Kloeze, maar duurde in feite maar zeven minuten. De goed spelende spits Sietse Brandsma, opvallend genoeg als nummer 6 in de punt van de aanval, werd met regelmaat gevonden en bediend door zijn ploeggenoten. In de 8e minuut was het gelijk raak voor de roodharige aanvaller, althans hij kon doorgebroken afstormen op het doel van Quick Boys, maar werd daarbij opzichtig door Chima Bosman neergehaald. De logische rode kaart dientengevolge leverde geen enkele discussie op en Bosman was al onderweg naar de tunnel voordat Te Kloeze zijn administratie kon gaan bijwerken. Tot overmaat van ramp voor Quick Boys schoot Gerry Vlak de hieruit voorvloeiende vrije trap ook nog tegen de touwen en liet doelman Paul van der Helm genageld aan de grond staan: 0-1.

Met een mannetje minder was Quick Boys tevens de kluts kwijtgeraakt. HFC dicteerde de wedstrijd vanaf de vroege openingsgoal. Nog geen vijf minuten na de 0-1 volgde ook de tweede goal. Vanaf de rechterkant kon HFC de bal voorgeven en André Morgan werd door de apathische defensie van Quick Boys geen strobreed in de weg gelegd en kon vogeltje-vrij de 0-2 binnenkoppen. Wederom stond alle wat blauw-wit was aan de grasmat vastgenageld. Dit bleek slechts nog een klein slokje van de totale gifbeker die Quick Boys moest gaan leegdrinken.

Strafschop

Quick Boys bleef op eigen helft en HFC kon met een overtal-situatie en de vroege 0-2 voorsprong op 80% verder. Roy Castien, die de al snel geblesseerde Jordy Hilterman was komen vervangen, kreeg na 20 minuten de een enorme mogelijkheid op de 0-3, maar trof Paul van de Helm op zijn weg. Binnen de minuut kwam het zoveelste cadeautje deze week van Quick Boys. Lorenzo van Kleef vergreep zich aan Sietse Brandsma en deed dat net binnen de zestien. Een strafschop was het logische gevolg en Van Kleef kreeg geel van Te Kloeze waar rood ook niet tot Kamervragen had geleid. Het was Brandsma zelf die het cadeau vanaf 11 meter uitpakte: 0-3.

Inmiddels droop het cynisme van de tribune en zag een hulpeloze trainer Edwin Grünholz geen andere oplossing dan een driedubbele wissel. Aangezien de personele problemen aanzienlijk zijn werd een jeugdig trio ingebracht. Jonkies Sem van Duijn, Wouter Vroegindeweij en Kees Zwanenburg werden nog binnen het halfuur ingebracht voor routiniers als Van Kippersluis, Lewis en Runderkamp. Met een 3-0 achterstand en een man minder mocht dit echter niet baten. HFC ging vrolijk verder met voetballen op de helft van Quick Boys. Hierbij bleek Sietse Brandsma keer op keer uiterst gevaarlijk. Kort na de wissels leek het zelfs even 0-4 te worden, maar de spits van HFC stond met een teenlengte buitenspel en dus werd dit de thuisploeg bespaard. Een teken aan de wand was het natuurlijk wel.

Zeer genadig

Kort daarna leidde een ketser van Ket wederom een 100% kans in voor HFC. Brandsma was er voor de zoveelste keer doorheen, maar raakte ditmaal de bal helemaal verkeerd. Vlak voor het rustsignaal zag Brandsma voor de tweede maal een goal van zijn voet worden afgekeurd wegens buitenspel. Wie naar de wedstrijd zat te kijken dacht dat Quick Boys met drie in plaats van één man minder speelde. De 0-3 ruststand was nog zeer genadig.

Stuiter

Een groot deel van de tweede helft had ook administratief  kunnen worden afgedaan. Voor vriend en vijand was allang duidelijk dat HFC met drie punten de bus weer zou ingaan en dus speelde de Haarlemmers nog meer op de reservetanks. Quick Boys kon weinig anders doen dan de schade zien te beperken. Dat lukte niet helemaal, want in de 78e minuut deelde de doorgaans betrouwbare doelman Paul van der Helm in de Katwijkse malaise. Een voorzet stuiterde wat ongelukkig tegen de knie van de keeper aan, waarna André Morgan van dichtbij en tot zijn vreugde kon tekenen voor zijn tweede goal: 0-4.

Hoewel de gelatenheid groter leek dan de frustratie, gold dit niet voor Quick Boys spits Youssef El Kachati. Zijn charge op de ingevallen HFC-er Devesio Payne, de Haarlemmer die nog wel voor 100% wilde gaan, leverde hem een gele prent en daarmee een schorsing voor komende zaterdag op De Krom. Om het dan maar helemaal af te maken pakte El Kachati dan voor de zekerheid ook maar zijn de tweede gele kaart wegens mekkeren en kon hij voortijdig gaan douchen. Iets wat doelman Michael Michaelis van HFC in ieder geval niet hoefde te doen, want die had dit duel ook kunnen uitzitten op een klapstoel.