REPORTAGE | Blauw Geel ’38 en Veghel genieten met volle teugen van bekeravontuur

In alle beschouwingen vooraf had alles en iedereen van Blauw Geel’38 aangegeven dat de club vooral wilde genieten van de bekerwedstrijd tegen Eredivisionist FC Utrecht. Ondanks het slechte weer en de horror start die de ploeg van trainer Niels van Casteren kende, kwam de vooraf gekoesterde wens volledig uit.

Met een heuse lichtshow en alles wat daarbij hoort betraden beide ploegen het veld. De 3.500 toeschouwers die het hoofdveld van het Prins Willem Alexander Sportpark omzoomde werden zo in de juiste sfeer gebracht om deze historische wedstrijd in de geschiedenis van Blauw Geel’38 te gaan aanschouwen. Iets wat iedere amateurclub in een bekerwedstrijd tegen een profclub wil voorkomen is een vroege achterstand. Helaas ontkwam Blauw Geel’38 niet aan dit scenario. Al in de 2e minuut was het mister 1-0 van FC Utrecht Sander van der Streek die zijn ploeg op voorsprong bracht.

Na de vroege tegen treffer kreeg de nummer drie van de derde divisie zondag langzaam maar zeker de zenuwen onder controle. Blauw Geel’38 speelde met steeds meer bravoure, was goed aan de bal en in de kleine ruimte. Ook schuwde de ploeg daar waar nodig de nodige fysiek in de strijd te gooien. Kleine kansjes kwamen er ook voor de thuisploeg. Halverwege de 1e helft troefde rechtsbuiten Ben van den Nieuwenhoef zijn directe tegenstander Nick Viergever af, maar zag zijn schot met moeite gekeerd worden door keeper Barkas. Enkele minuten later tilde Jens Toornstra de stand naar 2-0 door een vrije trap rechtstreeks achter doelman Jordy Zielschot te schieten. Nog voor de rust werd de wedstrijd in het slot gegooid door FC Utrecht. Spits Douvikas van de gasten kreeg net even iets te veel ruimte van aanvoerder Migiel Zeller. Met een geweldige knal van zo’n 20 meter was hiermee het pleit beslecht.

Herpakt

Na afloop gaf trainer Niels van Casteren toe dat hij wel vreesde voor de tweede helft, maar ook trots was op zijn spelers gezien het vertoonde spel voor de thee. ,,Als je met 0-3 de rust in gaat en je weet dat bij een aantal jongens het beste er al vanaf was dan hoop je niet dat je tegen een enorm pak slaag aan loopt.”

Dit bleef gelukkig voor iedereen wat Blauw Geel’38 een warm hart toedraagt achterwege. FC Utrecht hoefde niet echt meer en Blauw Geel’38 kon niet meer en daarmee leek de wedstrijd een beetje als een nachtkaars uit te gaan. Echter kreeg Blauw Geel’38 de beloning die het verdiende in de vorm van een goal. Het duo van der Zanden – van den Nieuwenhof wist elkaar te vinden in de counter en het was Man of the Match Ben van den Nieuwenhof die zijn goede wedstrijd wist te bekronen met een goal.

Waardering

Na afloop was er van alle kanten waardering hoe Blauw Geel’38 zich had gepresenteerd deze avond zowel in als buiten het veld. Trainer Niels van Casteren gaf aan, zoals hij vooraf ook wilde, genoten te hebben. ,,Ik heb genoten van mijn ploeg hoe zij zich verweerd hebben. Ik heb genoten van alles wat deze wedstrijd met zich meebrengt aan media-aandacht en dergelijke. En ik heb genoten van hoeveel mensen binnen de club hun steentje hebben bijgedragen om deze historische dag tot een succes te maken. Wij hebben laten zien waarom wij het goed doen in de competitie en al 14 wedstrijden op rij ongeslagen waren. Nu is het zaak om volgende week de draad weer op te pakken in de competitie en mijn tijd hier bij Blauw Geel’38 hopelijk af te sluiten met een tastbare prijs”, aldus de inwoner van Herpen.

De speciaal opgetuigde feesttent en het clubhuis stroomden na afloop snel vol en het bleef ondanks de nederlaag nog lang onrustig in Veghel.