Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Blauw Geel ’38 wint ‘oefenduel om 3 punten’ van OSS’20

Blauw Geel ’38 heeft op bezoek bij OSS ’20 een 0-1 zege geboekt. Het duel bood de toeschouwers weinig spektakel en de Veghelse ploeg kreeg met 3 punten er eigenlijk 2 teveel.

Speelronde 25 begint voor OSS’20 en Blauw Geel’38 niet in het paasweekend, zoals 6 andere duels in de Derde Divisie Zondag wel, maar op donderdagavond. Eerst was het idee om deze wedstrijd voor de algehele hervatting van de competitie te zetten, want beide ploegen waren toch vrij, maar de KNVB honoreerde dit verzoek in tweede instantie toch niet. De reden: Niet ieder team had toen de mogelijkheid om een wedstrijd naar voren te zetten. Vandaar dat dit duel in het paasweekend bleef. Na onderling overleg werd de wedstrijd toch 2 dagen eerder gespeeld.

Beide ploegen hebben 4 van hun laatste 5 wedstrijden niet verloren. Beide zelfs 1 gelijk en 3 gewonnen. OSS’20 verloor in Hoorn van Hollandia, Blauw Geel van Gemert in Veghel. OSS’20 speelde gelijk tegen ADO’20 in Heemskerk, Blauw Geel van Unitas in Gorinchem. In vorm dus. Waar de Veghelaren een 11e plek bezette op de ranglijst, stonden de gastheren op een 5e plek.

Blauw Geel nam het eerste kansje voor haar rekening. Ben van den Nieuwenhof kreeg de bal en haalde uit. OSS-doelman Rick van de Leest kon die bal gemakkelijk pakken. Er brak een fase van zoekend voetbal aan en echt veel noemenswaardig gebeurde er niet. Beide ploegen zochten de opening, maar op een paar schoten die minimaal 10 meter naast vlogen, zat er niets in. Tom Dekkers kon nog een vrije trap van Van den Nieuwenhof over koppen, maar in ongeveer 20 minuten was dat de meest noemenswaardige kans.

Er stonden ongeveer 25 minuten op de klok nadat Blauw Geel een grote kans kreeg. Sjaak Egmond kon een bal onderscheppen en Lars Loermans aanspelen. Loermans zag Van den Nieuwenhof diep lopen en gaf een lange bal op hem. Die kon, op het hobbelige veld, aannemen en vanuit een gevaarlijke positie uithalen. Deze bal vloog over.

OSS’20 kwam daarna wat meer aan voetballen toe. Een paar schoten achter elkaar waar de kans van Kay van der Vorst het grootste was. Hij raakte de bal niet goed en de Veghelse defensie kon opgelucht ademhalen. Via Bram Eltink kreeg OSS’20 nog een paar kansen, maar Aria Hashemi kon hierop redding brengen. Ondanks aandringen en de kansjes die gecreëerd werden ontstond een zeer gelijkwaardige pot. Beide teams deden niet voor elkaar onder.

De tweede helft was zelfs nog degelijker dan de eerste. Jay van Boxtel kon onbedoeld voor gevaar zorgen. Zijn voorzet vloog richting doel en vloog zo’n 20 centimeter over de goal. Daarna kreeg OSS’20 de grootste kans van de wedstrijd. Tony de Groot kwam 1 op 1 met Hashemi maar de Iraanse keeper won het duel. De rebound was weer voor De Groot maar weer kwam Hashemi als winnaar uit de bus. Na ongeveer 20 minuten weer een kansje voor de thuisploeg, maar wederom Hashemi die zijn doel schoon hield.

Een kwartier voor tijd het moment wat de wedstrijd bepaalde. Na een lange bal van achteruit kon Van den Nieuwenhof voor gevaar stichten. Hij verloor de bal maar dat gebeurde uiteindelijk volgens de assistent-scheidsrechter én de scheidsrechter op een niet legitieme manier. Volgens de leidsmannen tikte Joep Engelen de bal met z’n handen weg en ontnam Van den Nieuwenhof een grote scoringskans. Penalty voor Blauw Geel en rood voor de verdediger van OSS. Koen van der Zanden maakte net als 2 weken geleden in Oostzaan geen fout en scoorde de 0-1. OSS’20 drong nog aan maar de Veghelse defensie hoefde niet meer te vissen.

Een oefenwedstrijd die gespeeld werd om punten. Zo voelde deze pot aan. Veel gebeurde er niet en spektakel bleef uit. Blauw Geel’38/JUMBO mag zich de gelukkige voelen. Het voelt zelfs alsof de Veghelaren 2 punten hebben gestolen. Maar daar zal je ze uit Veghel niet snel over horen klagen. De Veghelaren zetten een stap weg van de nacompetitiestreep en zullen dus daar tevreden over zijn. Voor OSS’20 wel balen, want de kans voor een doorgeschoven periodetitel lijkt hiermee wel verkeken. OFC heeft er namelijk al 1, en de kans dat Gemert er geen hoeft wordt met de week groter.