REPORTAGE | Calderwood kan zich geen beter verjaardagscadeau wensen

Uitgerekend zaterdag 11 maart was de dag waarop Kozakken Boys-trainer Scott Calderwood het heuglijke feit vierde dat hij 45 jaar werd. En wat kan een trainer, voor het eerste seizoen coach van het Werkendamse Kozakken Boys, zich dan beter wensen dan een klinkende overwinning van zijn team in de strijd tegen rodelantaarndrager OFC uit Oostzaan?

Een klinkende overwinning werd het niet in Werkendam. Wel een zeer belangrijke en kostbare (2-0), maar daar was men in Brabant ook heel erg verguld mee na afloop.

OFC creëert weinig kansen maar geeft ook weinig weg

Goed was het niet bepaald op Sportpark de Zwaaier, waar OFC zich niet bij voorbaat neer wilde leggen bij een nederlaag. Kozakken Boys, met Lowie van Zundert en Kevin Vermeulen startend op de bank, creëerde in het eerste gedeelte wel een veldoverwicht. Het eerste gevaar ontstond na tien minuten toen OFC-doelman Ischa Bouwman zijn hand nog net achter een voorzet van Ugur Altintas kon krijgen en de openingstreffer voorkwam.

Een tegenvaller voor de ploeg van Pieter Mulders was het uitvallen in de elfde minuut van een van hun sterkmakers, Niels Springer (vervangen door Soufiane Reclaoui). Bij Kozakken Boys moest Altintas overigens na een half uur geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was Vermeulen. Aanvallend ging OFC na een klein half uurtje de schroom wat meer van zich af spelen, zonder tot grootste aanvallende daden te komen.

Schoten van Soufiane en Rabo Burger gingen naast en over. Johnny Lommers kopte in de handen van Bouwman terwijl Bryan Janssen in de slotminuten van de eerste helft nog tweemaal handelend op moest treden om de beide ploegen met 0-0 de rust in te laten gaan.

OFC als een wervelwind uit de startbokken

In het tweede gedeelte begon OFC als een wervelwind. De Oostzaners maakten in de eerste twintig minuten de dienst uit. Het was in deze fase dan ook te danken aan de alertheid van doelman Jansen dat OFC niet de leiding nam. De Boys-doelman stond op de juiste plaats bij schoten van Springer, Veerman terwijl hij ook bij een doorbraak van Denzel Prijor als winnaar uit de strijd kwam.

Aan de andere kant ging het in de 62e minuut mis in de OFC-verdediging.
Via Lommers werd Rick Mulder aangespeeld die zijn man behendig uitspeelde en de bal achter Bouwman werkte (1-0). Pieter Mulders was furieus over dit doelpunt. ,,Je hebt de speler in je zak en dan ga je totaal iets anders doen dan afgesproken waardoor het een doelpunt wordt.”

Het had even later zelfs 2-0 kunnen worden toen Kozakken Boys een penalty werd onthouden wegens vasthouden van Dilivio Hoffman. Alwin Steeg wuifde alle protesten weg. Even later mocht Mulder zijn treffer vroegtijdig gaan ‘vieren’ in de kleedkamer toen hij tegen een rode kaart opliep wegens een forse overtreding.

Eerder had arbiter Steeg ook al kaarten gegeven aan: Hoffman en Gwaeron Stout van Kozakken Boys en Niels Springer en Ayoub Haddad van OFC.

In deze tumultueuze slotfase ging OFC alles of niets spelen. Het mocht niet baten. In plaats van de gelijkmaker vergrootte de thuisclub de score zelfs nog in de allerlaatste minuut. Een vrije trap van Vermeulen werd in de rebound verzilverd tot 2-0 door Van Zundert. Het betekende gelijk het eindsignaal van een zeer matige ontmoeting. Maar daar maalde niemand om deze zonnige zaterdagmiddag op de Zwaaier; de drie kostbare winstpunten waren veel belangrijker.

Kostbare driepunter na een moeizame strijd

Calderwood was in zijn sas met het verjaardagscadeautje, maar de trainer was ook zo reëel om toe te geven dat het allemaal niet groots was.

,,Ik ben in de rust aardig tekeer gegaan. Het was allemaal te slap, er ging te veel fout, het tempo lag te laag en we maakten te veel foute keuzes”, stelde hij na afloop. ,,Het is uiteindelijk goed gekomen met een zege, maar het had ook anders uit kunnen pakken. We moeten nog meer stabieler gaan worden in het slotakkoord van de competitie.”