REPORTAGE | De puzzelstukjes vallen goed voor Noordwijk tegen Katwijk

De pass van Toer Bouwman na een goed kwartier voetballen was er eentje die je normaalgesproken van mannen als Thomas Reynaers of Raies Roshanali verwacht. De verdediger gaf de steekbal niet met de finesse van zijn twee ploeggenoten, maar de rauwe penseelstreek bereikte wel Nick van Staveren, die de thuisploeg op een 1-0 voorsprong schoot. Katwijk viel in het kwartier voor de openingstreffer aan en bleef dat in de 75 minuten na die goal ook doen, maar wat de koploper ook probeerde, goals vielen er niet. Tot de 93e minuut, als Youri de Winter het eindstation is van een goedgeplaatste counter van Noordwijk en hij de eindstand bepaalde: 2-0.

Waar voor Noordwijk de puzzel fantastisch in elkaar viel, leek Katwijk drie verschillende puzzels door elkaar te hebben gegooid. Wat de bezoekers ook probeerden, het doel werd maar niet gevonden. Met name Ahmed el Azzouti en Raoul Esseboom waren dicht bij een Katwijkse treffer, maar zij vonden doelman Lars Jansen op hun weg. Ook Lars Weistra zag dat de Noordwijkse goalie een scherp ingedraaide corner via de lat over zijn doel tikte.

Jansen blinkt uit

Met Lars Jansen is één van die puzzelstukjes die goed vielen voor de thuisploeg benoemd. De jonge doelman is zo’n keeper die bij elke bal die hij tegenhoudt een beetje lijkt te groeien. Waar hij voor rust al zo lang leek als de centrale defensie van zijn ploeg, na rust onderscheidde hij zich nog vaker en nam zijn postuur, in figuurlijke zin, reusachtige proporties. Tim Freriks en Mukhtar Suleiman, die na rust Marciano Mengerink en Ahmed el Azzouti vervingen, deden meerdere pogingen om Katwijk op gelijke hoogte te schieten, maar vonden telkens Jansen op hun weg. In blessuretijd claimde Katwijk nog een penalty, nadat Suleiman naar de grond ging in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Sander de Brito Roque wuifde alle protesten weg.

De Brito Roque laat veel toe

De arbiter was, onbedoeld en zonder dat hij grote fouten maakte, ook zo’n puzzelstukje dat goed viel voor Noordwijk. De Brito Roque is een scheidsrechter die niet kinderachtig fluit en een voorstander is van mannelijk voetbal. Dat was in het voordeel van de fysiek sterke Noordwijkse defensie, mannetjesputter Sander Bosma op het middenveld en spits Emiel Wendt. Zij kleunden er elk duel stevig in en maakten het de Katwijkse voorhoede enorm moeilijk. En als een verdediger als Bouwman dan ook nog splijtende passes gaat geven, gaat de puzzel er steeds beter uitzien.

Katwijk moet op jacht

De vroege voorsprong van de voet van de onvermoeibare van Staveren zorgde ervoor dat Katwijk onder druk op zoek moest naar de gelijkmaker. Die druk werd groter en groter naarmate de tijd vorderde. De tikkende klok zorgde voor het volgende puzzelstukje richting de Noordwijkse overwinning, omdat de bezoekers steeds opportunistischer op zoek gingen richting het Noordwijkse doel, maar het qua kop- en duelkracht moesten afleggen tegen de gastheren. Naarmate de tijd meer richting de negentig minuten tikte, moest Katwijk meer en meer risico nemen en werd de kans dat de bal aan de andere kant goed zou vallen steeds groter.

Veilige haven

Dat gebeurde uiteindelijk in de blessuretijd. Emiel Wendt hield de bal ver op de helft van Katwijk goed bij zich in duel met Joey Ravensbergen. Op het moment dat de linksback steun krijgt van Kay Blokland, weet Wendt met een slim passje van Staveren te bedienen. De maker van de 1-0 wordt de pas afgesneden door de terug gesnelde Rick van der Meer, maar blijft het overzicht houden en stelt Youri de Winter in staat om Noordwijk naar 2-0 en in veilige haven te schieten.

Angstgegner

Daarmee bevestigt de thuisclub niet alleen dat het zeer moeilijk te kloppen is op de eigen Duinwetering, maar verlengt het bovendien de ongeslagen thuisstatus tegen de Katwijkse “buren,” een serie die al twintig jaar duurt. Bovendien loopt koploper Katwijk na drie overwinningen op rij weer eens averij op en slinkt het gat met nummer twee Koninklijke HFC naar vier punten.