Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | DOVO vergroot in extremis hoop op goede afloop

De opdracht voor DOVO was maar voor één uitleg vatbaar. Wilden de Veenendalers uitzicht blijven houden op klassebehoud dan moest Staphorst met niets anders dan een nederlaag naar huis gestuurd worden. Op basis van de ranglijst bezien bepaald geen eenvoudige zaak, al was er een gerede kans dat de echte scherpte ontbrak bij de nergens meer voor strijdende bezoekers. DOVO klaarde de klus op basis van karakter, dankzij invaller Guido van Dijk, die de gelijke stand in extremis omboog naar de 2-1 winst. Na ruim negentig minuten waarin de krachten zichtbaar vanuit de tenen moesten komen was de ontlading bij de ploeg van coach Florian Wolf groot.

De in acute degradatienood verkerende thuisploeg zocht vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Shona Shukrula de aanval. Al in de eerste tien minuten werd weer duidelijk waar het de Veenendalers dit seizoen aan mankeert, namelijk een chronisch gebrek aan effectiviteit. De aanvalsopzetten zagen er goed verzorgd uit, de drang naar voren was er continue, maar eenmaal in de buurt van de doelmond ontbrak de angel weer eens. Net niet, dat waren de sleutelwoorden. Voorzetten kwamen net niet goed aan, passes waren net niet nauwkeurig genoeg en creatieve ideeën bleven uit.

Mokerslag

Tot overmaat van ramp voor DOVO nam Staphorst, tot dan toe zich voorzichtig maar niet geheel ongeïnspireerd verwerend, na exact een kwartier spelen butaalweg de leiding. De Veenendaalse verdediging toonde zich namelijk bij de eerste de beste hoekschop tegen niet alert genoeg om de vrijstaande Ruben Kin het inkoppen te beletten. Zo tegen de veldverhouding in moet de achterstand als een mokerslag zijn aangekomen, maar de roodhemden waakten er wel voor om dit naar buiten toe te laten merken. Opnieuw werd de weg gezocht naar Lulinho Martins, Matthijs van Nispen en Nick Hak in de voorste linie. Het was laatstgenoemde die een kleine tien minuten later zichzelf en zijn ploeggenoten loon naar werken bezorgde door de stand koppend (op een perfecte voorzet van Martins) weer gelijk te trekken. Voelend dat er meer te halen was wilde DOVO door, maar andermaal ontbrak het aan een vuist voorin. Staphorst gaf bovendien maar weinig echte mogelijkheden weg. Na de hervatting werden de gaten voor Staphorst-doelman Jorick Maas groter, maar met name aanvoerder Oktay Özturk had geen geluk met zijn schoten.

Gouden wissel

Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe vermoeider het spel van DOVO oogde. Florian Wolf wist dat het tijd werd om te wisselen. “We kwamen er maar niet door en het kabbelde maar voort, sommigen konden het niet meer belopen. Om nog te winnen moest er iets gebeuren. En natuurlijk moesten het aanvallende wissels zijn, ondanks het risico op een tegentreffer uit de omschakeling. Maar wat is het goede moment?” Wolf koos eerst voor reserve Guido van Dijk voor Nick Hak, om even later Rivillino Neslo en Max Boonstoppel te brengen. De wegens een blessure zes weken uitgeschakelde Quincy Arends mocht op slag van de reguliere speeltijd ook nog de wei in. Met de moed der wanhoop werd in de extra tijd nog één keer alles gegeven, maar het leek vergeefs. Totdat de eerste invaller Guido van Dijk in de allerlaatste speelminuut precies op de goede plek stond om een lange bal het doel in te werken. Waarmee de eerste wissel van trainer Wolf uiteindelijk de gouden wissel bleek te zijn.

Florian Wolf: “Geloof kan wat met je doen”

De treffer van Van Dijk deed sportpark Panhuis ontploffen. Na afloop zinderde de miraculeuze ontknoping nog lange tijd door, ook bij Florian Wolf. “Mijn wissels pakten precies goed uit, maar vooraf weet je dat nooit zeker. Ik ben vooral heel blij met de instelling die mijn ploeg toonde. Want reken maar dat het enorm veel energie kost om zo’n wedstrijd te winnen. Dat is echt anders dan wanneer je een gelijke stand wilt vasthouden. Veel van de jongens zaten er tijdens de wedstrijd doorheen, wat heel logisch is na 31 wedstrijden met een smalle selectie. En toch gaven ze het niet op. Geloof kan wat met je doen, dat kon je aan de jongens zien.”

Oktay Özturk beaamde de woorden van zijn trainer volmondig: “Opluchting, dat is wat ik voelde bij de 2-1. We hadden zo hard gewerkt, er was gewoon geen kracht meer om overal achteraan te gaan. Maar het geloof in de goede afloop was er al die tijd. En ook voor de komende wedstrijden, zeker weten.”

Doordat alle concurrenten punten verspeelden verliet DOVO de directe degradatieplaatsen. De actuele klassering als zestiende leidt tot het spelen van promotie-degradatiewedstrijden. De veilige veertiende plaats is op ‘nog maar’ drie punten afstand. Omdat de onderlinge verschillen vanaf plaats 13 tot 18 sowieso klein zijn, kan het na een topzaterdag voor Florian Wolf en zijn elftal nog alle kanten op.

DOVO – Staphorst 2-1 (1-1)

Doelpunten: 15. Ruben Kin 0-1, 25. Nick Hak 1-1, 90+4. Guido van Dijk 2-1 Scheidsrechter: S. Shukrula