REPORTAGE | Strijdvaardig De Treffers speelt zich veilig en maakt Katwijk kampioen

De Treffers heeft zaterdagavond drie hele belangrijke punten gepakt om zich officieel veilig te spelen en zodoende ook volgend jaar in de Tweede Divisie actief te zijn. Tegen de beloftes van Jong Sparta sleepte de ploeg van interim-trainer Gert Kruys door goals van Teije ten Den en invaller Dennis Hettinga een 2-1 overwinning uit het vuur waardoor het de voorsprong op Kozakken Boys (wat op dit moment op degradatie playoff’s staat) vergrootte naar negen punten. Met nog drie wedstrijden te gaan lijkt dit dus niet meer fout te kunnen gaan voor de Groesbekers. De nederlaag van Jong Sparta leverde ook enorme vreugde op in het oranje gedeelte van de gemeente Katwijk. Door het verlies kan de ploeg van Geert Arend Roorda de Krombewoners niet meer achterhalen en is VV Katwijk officieel kampioen.

Sinds Gert Kruys begin april het roer overnam van de weggestuurde François Gesthuizen is er op het eigen Sportpark Zuid niet meer verloren door De Treffers. Echter ging het in alle uitwedstrijden wél steeds mis en daardoor was lijfsbehoud in de Tweede Divisie zeker nog geen zekerheidje voor De Treffers. Ondanks dat zowel TEC als Kozakken Boys nog tussen de Groesbekers en de gevaarlijke 16e plek stonden, was het punten verschil maar zeer gering en bovendien zijn beide concurrenten weer begonnen met het pakken van punten. Zo pakten Kozakken Boys in de laatste 3 wedstrijden 5 punten en speelde het zaterdag met 1-1 gelijk tegen Rijnsburgse Boys en pakte TEC ook de broodnodige driepunter door met 2-0 van Jong Volendam te winnen. De Treffers voelde de hete adem dan maar ook al te goed in de nek en wist dat het zaterdagavond eigenlijk gewoon moest winnen van Jong Sparta. Dit was op voorhand een lastige opgave, want de mannen van Geert Arend Roorda spelen een prima seizoen en waren bezig aan een goede serie wedstrijden. Het was zaterdagavond zelfs nog de enige concurrent van Katwijk die kon voorkomen dat de oranjehemden al dit weekend de schaal in de lucht zouden mogen hijsen. Door nederlagen van de andere concurrenten in de titelstrijd, HHC en Koninklijke HFC, konden de Kasteelheren theoretisch gezien nog naar plek 2 stijgen. Jong Sparta zou dan op 56 punten komen waardoor het titelfeest van de koploper met een paar daagjes uitgesteld had moeten worden. Genoeg wederzijdse belangen voor een mooi uiteinde van speelronde 31 dus!

Beide ploegen kende weinig verassingen voor elkaar. Zowel Kruys als Roorda voerden slechts twee wijzigingen door ten opzichte van de vorige speelronde. Bij De Treffers was er, in tegenstelling tot de 3-0 nederlaag bij Jong Volendam, geen plek in de basis voor Dennis Hettinga. Ook middenvelder Bram Zwanen ontbrak. De middenvelder pakte tegen de Volendamse beloften zijn vijfde gele kaart van het seizoen en moest de wedstrijd van zaterdagavond door een schorsing aan zich voorbij laten gaan. David Janssen en Daan van Hees waren door Kruys verkozen om het tweetal te vervangen. Bij Jong Sparta begon de man die vorige week nog goed was voor twee goals tegen Excelsior Maassluis, spits Pepijn Doesburg op de bank. De 21-jarige spits, die deze week nog zijn contract bij Sparta verlengde, moest het doen met een plekje op de bank en werd vervangen door de teruggekeerde Marouane Afaker.  Ook aanvoerder Jason Meerstad keerde terug in het elftal en nam zijn plek in het hart van de defensie weer over van Dylan van Wageningen. Van Wageningen schoof hierdoor op naar de rechtsback positie en verdrong Joshua Adney naar de bank.

Aangezien het resultaat van deze wedstrijd dus zowel bovenin als onderin voor beslissingen kon zorgen, waren er veel ogen gericht op wat er zich afspeelde op Sportpark Zuid. Die ogen zagen dat De Treffers uitstekend aan de wedstrijd begon en er meteen opklapte. De Treffers leek Jong Sparta te overdonderen en kon uit de aller eerste aanval gelijk voor enorm gevaar zorgen. Uit een snelle aanval en dito voorzet vanaf links had spits Teije ten Den al binnen 2 minuten de 1-0 op het bord kunnen zetten, maar zijn kopbal spatte op de lat uit een. Veel tijd om zich over deze gemiste kans te zetten had Ten Teije niet nodig, want nog geen 4 minuten later was het ditmaal wél raak en had De Treffers een verdiende vroege voorsprong te pakken. Opnieuw wisten de Groesbekers de weg naar voren snel te vinden en bereikte gelegenheidslinksbuiten Jordy Thomassen met een lage voorzet Ten Teije die de bal gretig achter keeper Ishan Kort werkte. Een vroege voorsprong en De Treffers leek in een zeten te zitten. Ook in Katwijk werd deze goal natuurlijk met gejuich ontvangen, want met deze stand was de strijd om het kampioenschap beslist. Heel lang duurde de vreugde bij zowel De Treffers als Katwijk echter niet, want uitgerekend ex-Katwijk-spits Marouane Afaker deed al heel snel iets terug en schoot drie minuten na de openingstreffer de gelijkmaker tegen de touwen. Een flinke tegenslag voor de thuisploeg, want ondanks de goede start en vroeg uitgedeelde tik stond het binnen een mum van tijd alweer gelijk en leek Jong Sparta wakker te zijn geworden. Na de goal van Afaker keerden de Spartanen het wedstrijdbeeld en werd het de bovenliggende partij. De Treffers was het even kwijt en moest toezien hoe de Rotterdammers steeds vaker voor het goal van keeper Niels Kornelis opdoken en voor gevaar stichtten. Vooral doelpuntenmaker Afaker was een plaag voor de verdediging, die met kunst en vliegwerk uiteindelijk toch overeind bleef. Zelf kon De Treffers niet bijzonder veel creëren en was het vooral afhankelijk van de creatieve grillen van middenvelder Brian Campman. Campman, liefkozend “Campie” genoemd door zijn teamgenoten, strooide een paar keer met fraaie passjes, maar dit zorgde niet voor concreet doelgevaar en werk voor keeper Kort. Beide ploegen hadden moeite om elkaars defensieve code te kraken en daarom werd de 1-1-stand ook uiteindelijk de ruststand.

Na rust was het spelbeeld nog maar weinig veranderd ten opzichte van dat uit de eerste vijfenveertig minuten. Beide ploegen hadden wel intentie om naar de voorsprong te zoeken, maar door een degelijke organisatie aan beide kanten, werd mogelijk gevaar vaak al in een vroegtijdig stadium de kop in gedrukt. Bij De Treffers stond een fanatiek coachende Gert Kruys vrijwel 90 minuten zijn spelers te voorzien van aanwijzingen en instructies. De spanning was goed zichtbaar bij de 61-jarige Utrechter en dit moest voornamelijk vierde official Christiaan Donners met regelmaat ondervinden. Kruys kon zien dat zijn ploeg in de tweede helft het initiatief weer wat meer naar zich toe had getrokken en dat De Treffers weer wat meer op de vijandige helft opereerde. Dit initiatief resulteerde na een uur spelen in een doelpunt voor de thuisploeg, maar Ten Teije stond bij het maken van de goal in buitenspelpositie en zodoende werd de goal geannuleerd. Dit moment leek de officiële kanteling in de wedstrijd, want de Spartanen kwamen steeds minder aan aanvallen toe. Zelfs het inbrengen van spits Pepijn Doesburg zorgde niet voor meer aanvallende stootkracht. Het enige wapenfeit van de spits was een overtreding waardoor hij van scheidsrechter Dave de Vries de enige gele kaart van de wedstrijd gepresenteerd kreeg.

Hoe dichter de wedstrijd naar het eind toeging, hoe minder het er naar uit ging zien dat deze wedstrijd nog een winnaar zou krijgen. De Treffers had zich wel teruggevochten in de wedstrijd en de teugels weer in handen gepakt, maar kon geen echte vuist maken. Zeker toen verdediger Gino van den Berg een enorme kans op de voorspong rakelings naast schoot, leek het dat er op dat er geen winnaar meer zou komen. Dit veranderde echter in minuut 70 toen Kruys een (wat na afloop zou blijken) een gouden wissel deed. Hij haalde Jordy Thomassen & Daan van Hees naar de kant en bracht Leroy George + Dennis Hettinga in hun plaats. Deze twee spelers zouden nog geen drie minuten later zijn bij hét moment waarop de competitie beslist zou worden. Na een iets wat goedkoop verkregen vrije trap was het George die de bal voorslingerde. Dit resulteerde in een ouderwetse scrimmage voor de goal van Kort waarbij het overzicht compleet verdwenen was. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van de net ingevallen Hettinga terecht en hij gaf het beslissende tikje waardoor de bal nét de lijn passeerde. Het was nog even de vraag of de bal de bal echt over de lijn was geweest, maar het arbitrale kwartet was zeker van hun zaak en kende de goal toe. Een goal die in Groesbeek met gejuich werd ontvangen, maar waarschijnlijk was de vreugde in Katwijk nog vele malen groter. Katwijk stond weer virtueel met de schaal in de hand en was nu, met nog een kwartiertje te spelen, wel heel dichtbij de zesde ster op de borst.

De laatste minuten van het vermakelijke treffen in Groesbeek stond voornamelijk in het teken van overleven. De Treffers had de zeer welkome en zwaarwegende punten in handen en moest voorkomen dat de Spartanen andermaal voor een comeback zouden kunnen zorgen. Bij de Rotterdammers was het slotoffensief gestart en werd er nog één ultieme poging gedaan om de minimale titelkansen en de sprong naar plek 2 nog in leven te houden. Het werd nog een uitermate spannend slot waarbij zelfs Spartakeeper Kort zich diep in blessuretijd voorin meldde om in the dying seconds nog één punt voor zijn team veilig te stellen. Ondanks de pogingen van de Spartanen hield De Treffers stand en was de opluchting en vreugde groot toen scheidsrechter De Vries na 94 minuten een eind maakte aan deze ontmoeting. De Treffers had zich verzekerd van nóg een jaar Tweede Divisie en hoeft zich in de laatste drie wedstrijden geen zorgen meer te maken. In de laatste wedstrijd speelt het nog op de Krom bij de ploeg die door het resultaat van deze wedstrijd zaterdagavond is gekroond tot kampioen van de Tweede Divisie: VV Katwijk. Waarschijnlijk hebben veel fans van de oranjehemden sinds vanavond een grote sympathie gekregen voor de Groesbeekse formatie.