Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | FC Lisse haalt heel ‘sneaky’ in blessuretijd bij Kozakken Boys het volle pond

Niet Kozakken Boys verkeerde zaterdagmiddag na afloop van het inhaalduel in de Tweede Divisie in carnavalssferen op Sportpark de Zwaaier maar de gasten uit de Bollenstreek: FC Lisse. De bezoekers na negentig minuten voetbal en wat extra tijd in de slotseconden met de 1-2-winst aan de haal.

Een sneaky doelpunt dat nogal veel stof deed opwaaien. Terwijl iedereen zich al verzoend had met een 1-1 puntenverdeling waar beide trainers Scott Calderwood (Kozakken Boys) en Raymond Bronkhorst (FC Lisse) wel vrede mee konden hebben, nam arbiter Van Zuilichem wel een heel vreemde beslissing in de laatste minuut van de blessure tijd die uiteindelijk de beslissing zou brengen.

Hij blies voor een overtreding van Sven van Ingen, wilde de gele kaart tevoorschijn halen maar ondertussen had FC Lisse de vrije trap al genomen. De bal werd via Wout Heemskerk zelfs achter Bryan Janssen gewerkt, waardoor het op een 1-2-voorsprong kwam. Ondanks het feit dat Van Zuilichem van alle kanten bejegend werd, wilde hij niets veranderen aan zijn beslissing. Van Ingen kreeg geen tweede gele kaart terwijl de treffer werd toegekend. Even later klonk het laatste fluitsignaal en gingen de drie punten mee naar de Bollenstreek. 

Geen hoogstaande wedstrijd 

Het was op het frisse Sportpark de Zwaaier geen al te beste wedstrijd, waarin beide ploegen er bitter weinig van maakten. In de eerste helft had de thuisclub het beste van het spel, terwijl in de tweede 45 minuten de strijd wat evenwichtiger was, mede doordat FC Lisse in een wat hoger tempo ging spelen. 

Kozakken Boys was nagenoeg compleet; had in de laatste vijf wedstrijden dertien punten behaald maar wist uit het verleden dat FC Lisse altijd een lastige opponent is. Datzelfde FC Lisse is na een moeizame start dit seizoen in de Tweede Divisie sterk aan het terugkomen. De laatste zevende wedstrijden was er niet verloren met als huidige positie een gedeelde negende positie. 

Allon Koene was bij de ploeg uit Lisse niet van de partij wegens een schorsing, terwijl Tom Noordhoff op de bank begon. De eerste plaagstoten kwamen van de thuisclub. Een schot van Ugur Altintas werd ternauwernood gestopt door Richard de Groot terwijl aan afstandsschot van Gwaeron Stout rakelings overging. FC Lisse kon daar in deze fase nauwelijks iets tegenover stellen behalve een kopbal van Jaap Zwetsloot die de Boys-achterhoede niet echt zenuwachtig kon maken. 

Gwaeron Stout haalt vernietigend uit

Na een half uur de openingstreffer toen Stout vernietigend uithaalde en De Groot kansloos liet (1-0). Bij een tweetal corners, genomen door Max Hudepohl, moest Janssen nog wel handelend optreden maar dat deed hij zonder al te veel moeite waardoor het bij 1-0 bleef halverwege. 

Tempo hoger 

Voor het tweede gedeelte kwam FC Lisse beduidend gemotiveerder uit de startblokken. Het tempo ging omhoog zonder dat er echt reële scoringskansen ontstonden. In de 58e minuut werd Jaap Zwetsloot gewisseld voor Tom Noordhoff waarmee trainer Bronkhorst een extra zekerheid creëerde achterin. Men had echter wel een kanjer van een fout in de Kozakken Boys-defensie nodig om op gelijke hoogte te komen. Dat gebeurde toen er te zacht op Janssen werd teruggespeeld en Toon Zwetsloot er als de kippen bij was om 1-1 aan te laten tekenen. 

Kaartenfestival geheel onnodig tijdens zeer sportief treffen 

Ook in deze tweede helft verkeerde arbiter van Zuilichem blijkbaar al in carnaval sferen want hij deelde te pas maar veelal te onpas gele kaarten uit terwijl dat totaal niet in de lijn van de zeer sportieve wedstrijd lag. In de eerste helft had Kaj Ramsteijn al een gele prent gekregen; na rust vervolgens gevolgd door: Frenk Keukens, Ugur Altintas, de ingevallen Julian Geelhoedt, Lowie van Zundert en Sven van Ingen. De enige gele prent aan Lisse-kant viel in de eerste helft, voor Remi van Ekeris.

De knockout in de laatste minuut blessuretijd 

En terwijl de mokkende Kozakken Boys-aanhangers zich al richting uitgang begaven, kwam er toch nog een onverwacht verrassend slot aan deze wedstrijd. Raymond Bronkhorst was er blij mee: ,,We hadden getekend voor een puntenverdeling. Daar zag het ook naar uit, maar het liep toch even anders.”

Je doet het meer dan goed tijdens het debuutseizoen in de Tweede Divisie. 

,,Je doelt ongetwijfeld op die zevende plaats waar we momenteel op staan maar we kijken nog steeds naar onder hoor. Ons eerst maar eens veilig spelen en ik denk dat we daarvoor 42 punten nodig hebben en dan wel maar eens zien wat er verder mogelijk is”. 

Calderwood zocht de schuld van de nederlaag bij zijn eigen ploeg. ,,In de eerste helft was het niet groots, maar na die 1-0 was er eigenlijk ook niet veel aan de hand. Maar na de thee was het wel heel erg matig waarbij er met name in balbezit veel mis ging. Na de gelijkmaker had ik vrede kunnen hebben met een puntje. Het mocht niet zo zijn.”