REPORTAGE | FC Lisse moet zijn meerdere erkennen in Quick Boys

Quick Boys heeft de derde thuisderby van het seizoen winnend afgesloten tegen FC Lisse. De ploeg van Edwin Grünholz bezet daarmee nog altijd de derde plaats van de Tweede Divisie. De thuisploeg nam in de tweede helft afstand van FC Lisse en trok de overwinning vervolgens relatief eenvoudig over de streep. Eindstand op Nieuw Zuid: 3-1.

Zowel Quick Boys als FC Lisse hebben een slecht gevoel overgehouden aan de midweekse kwalificatieronde van de KNVB Beker. De Katwijkers verloren op eigen veld in de blessuretijd van Sportlust ’46, terwijl de Lissenaren klop kregen van DVS ’33. Quick Boys moet het nog altijd stellen zonder Danny van den Meiracker, die met een blessure aan de kant zit. Ook kersverse vader Nick Runderkamp stond niet op het teamformulier, in verband met de geboorte van een tweeling. Bij FC Lisse zijn er aantal geblesseerden uit de achterhoede, maar ten opzichte van afgelopen dinsdag zijn er slechts twee wijzigingen: Bas Gozeling en Jaap Zwetsloot staan op Nieuw Zuid in de basisopstelling.

Eerste mogelijkheden

Het eerste gevaar van de wedstrijd werd gesticht door de thuisploeg. Tyrone Owusu ontving een goede crosspass van Aleksandar Bjelica en speelde zichzelf vervolgens voorbij Bas Gozeling, maar raakte daarna het aluminium. Na achttien minuten was Quick Boys weer kansrijk, maar een inzet van Jim Beers werd knap gekeerd door Erik Cummins. Ook de bezoekers bleven niet kansloos, zo bleek na een klein half uur spelen. Een voorzet van Jeffrey Klijbroek werd niet binnen gewerkt door Enzo Stroo, die daarmee verzuimde te scoren tegen zijn oude ploeg.

Het voetbal was in de eerste helft niet van hoogstaand niveau, maar beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Toch scoorde Quick Boys twee keer in de eerste helft, maar de eerste treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Een schot van Dyllandro Panka spatte uiteen op de lat, waarna een iets te gretige Youssef El Kachati de rebound het doel in werkte vanuit buitenspelpositie. Geen twee minuten later scoorde de thuisploeg wél een geldig doelpunt uit een hoekschop van Bram Franken. Bjelica bepaalde de ruststand met een kopbal op 1-0.

Hoger niveau

In de tweede helft werd het niveau wat opgekrikt, waardoor er meerdere kansen ontstonden voor beide elftallen. El Kachati leek de tweede goal van de middag op zijn pantoffel te hebben, maar stuitte tien minuten na rust op doelman Cummins. Niet veel later creëerde FC Lisse een mogelijkheid aan de andere kant. Max Hudepohl waagde een poging vanaf de zijkant en schoot de bal, waar Paul van der Helm een voorzet verwachtte, in het zijnet.

Op het uur nam het tempo van de wedstrijd wat toe. Klijbroek verzuimde het om gelijk te maken en een minuut later lukte het Quick Boys wel om het net te vinden. Panka kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld door Franken en speelde zich voorbij Allon Koene, om daaropvolgend de 2-0 te scoren. Vijf minuten later leek de ploeg van Raymond Bronkhorst de aansluitingstreffer te maken, nadat een voorzet van Hudepohl dwars door de laatste linie van de thuisploeg stuiterde. Toon Zwetsloot kon de bal wel aanraken, maar doelman Van der Helm was attenter en raapte de bal op voordat Zwetsloot er iets mee kon doen.

Herhaalrecept

Ook nu zou er na een grote kans van FC Lisse snel een doelpunt vallen voor Quick Boys. Geen dertig seconden na de kans voor Zwetsloot scoorde El Kachati de 3-0, op aangeven van Ravelino Junte. De wedstrijd werd met deze treffer definitief in het slot gegooid, maar toch bleef FC Lisse op zoek naar een treffer. Hierdoor ontstond er veel ruimte voor Quick Boys om toe te slaan in de tegenstoot, maar het leverde de bezoekers wel een kans op: een kopbal van invaller David Verweij werd van de lijn gehaald door Levi van Duijn. Waar het er alle schijn van had dat de bal de doellijn had gepasseerd, werd het doelpunt niet gegeven door de arbitrage.

Quick Boys kreeg in de slotfase van de wedstrijd nog een aantal mogelijkheden om de score uit te breiden, maar het schort de Katwijkers aan effectiviteit. El Kachati scoorde een kwartier voor tijd zijn derde doelpunt van de wedstrijd, maar net als de eerste werd deze afgekeurd vanwege buitenspel. Even later verzuimde de aanvaller de vierde goal te maken, na goed voorbereidend werk van Owusu. El Kachati stond vrij voor doelman Cummins, maar laatstgenoemde kon de inzet nog keren. In de blessuretijd probeerde Sem van Duijn nog te scoren, maar de invaller schoof de bal voorlangs. Enzo Stroo scoorde vlak voor tijd nog een eretreffer voor de bezoekers, waardoor de eindstand van de bollenstreekderby tussen Quick Boys en FC Lisse werd bepaald op 3-1.

FC Lisse kon bij vlagen goed meekomen met Quick Boys, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de ploeg van Edwin Grünholz. De Katwijkers blijven de goede lijn doortrekken en winnen, zonder te imponeren, hun vijfde wedstrijd van het seizoen. FC Lisse kon zich op Nieuw Zuid niet herstellen van het doordeweekse bekerverlies en blijft daardoor hangen op de tiende positie van de Tweede Divisie.