REPORTAGE | Oppermachtig HHC Hardenberg brengt TEC pas laat definitieve genadeslag toe

Als een van de laatsten kwam TEC-trainer Hans van de Haar van het veld af. Met grote stappen en in zichzelf vloekend en foeterend. Dat was in eerste instantie bedoeld aan het adres van arbiter Michael Eijgelsheim die, in de ogen van Van de Haar, HHC volkomen onterecht een strafschop toekende. Een kansje op een 0-1-voorsprong, dat de Hardenbergers zich via Rob van der Ley, niet lieten ontnemen. Navraag bij de Brabantse arbiter leerde overigens dat hij geen enkel moment getwijfeld had om de penalty toe te kennen. Hans van de Haar maakte zich deze middag niet echt populair bij de arbiter. Rond de 62e minuut legde de leidsman de wedstrijd even stil om de TEC-trainer tot de orde te roepen en hem mede te delen dat hij niet gediend was van zijn commentaar.

HHC een prima voetballende ploeg
HHC Hardenberg behoort niet voor niets al jaren tot de top van het Zaterdagamateurvoetbal. Sinds de intrede van de Tweede Divisie , seizoen 2015-2016, zijn de Hardenbergers daarin steeds vertegenwoordigd. Een ploeg die mooi voetbal predikt en ook nog eens behept is met een aantal prima regio voetballers met een rijk bvo-verleden. Dit seizoen moest men slechts een keer hun meerdere erkennen; in de uitwedstrijd tegen de Treffers uit Groesbeek. Toen werd men getrakteerd op een smadelijke 5-2 nederlaag. Het treffen tussen de (bij aanvang van deze wedstrijd) nummer 2 van de Tweede Divisie HHC Hardenberg en de nummer 14, TEC, was er met name in de eerste 45 minuten een van kat en muis.

Bo van Essen en Kevin van Kippersluis niet in de basis
Hans van de Haar had tot verrassing van velen Bo van Essen en Kevin van Kippersluis buiten de basis gehouden. Zij mochten plaatsnemen op de bank. Dat betekende, zo zou later blijken, dat er veel aanvallend vermogen wegviel. Geen enkele maal in de eerste 45 minuten kon men HHC-goalie Nick Borgman tot actie dwingen; het bleef bij een aantal uittrappen voor de HHC-goalie. Aan de andere kant mochten de oranje/witten blij zijn dat zij na een klein half uur al niet tegen een 0-2-achterstand aankeken. Mike Reuvers deed niets met een pass van Jesper Drost, terwijl clubtopscorer Matthijs Hardijk oog in oog kwam met keeper Mathijs Swaneveld, maar miste. Kortom; het zat de HHC-ploeg niet mee voor wat betreft de afwerking. En wat deed TEC? Het belangrijkste: tegenhouden en zorgen dat men de rust inging met 0-0.

HHC Hardenberg besliste wedstrijd pas laat
Met na de rust Bo van Essen voor verdediger Basil Camara (in de 74e minuut kwam ook Kevin van Kippersluis nog in het veld voor Marciano Mengerink), kwam er in ieder geval wat meer stootkracht in de TEC-voorhoede. HHC ging door met kansen creëren, die bleven ontstaan maar het verzilveren daarvan lukte nog steeds niet. Toen TEC zich wellicht langzaam ging verheugen om een puntje uit dit duel te slepen bracht een penalty HHC op een alleszins verdiende 0-1voorsprong. Danny Bouws werd onderuit gehaald in het strafschopgebied en voor arbiter Eijgelsheim betekende dat zonder pardon: strafschop. Rob van der Leij zette zich achter de bal, het handje van Swaneveld beroerde de bal nog wel, maar kon niet voorkomen dat HHC op 0-1 kwam. Een voorsprong waar overigens totaal niets op af te dwingen viel. Kort daarop kreeg TEC de kans op de gelijkmaker. Een prima kans. Bo van Essen werd weggestuurd haalde uit maar een been van een HHC-verdediger voorkwam erger.

Koploper
Terwijl het veld steeds meer te lijden kreeg van de constant neervallende regen en waar voetbal steeds moeilijker op werd, bleef HHC het overzicht houden. Het resultaat was dat invaller Mike Veenstra in de 92e minuut HHC definitief naar de 3 belangrijke winstpunten schoot. Zijn schot was te machtig voor Swaneveld en betekende de definitieve zege voor HHC. Een 100% verdiende zege, die echter wel lang op zich liet wachten op Sportpark de Lok. Ook een driepunter die de koppositie op zou gaan leveren voor de ploeg van Pascal Diender zo zou later op de avond blijken toen bekend werd dat koploper de Treffers op eigen terrein verloren had van Koninklijke HFC.