REPORTAGE | FC Lisse verslikt zich lelijk in Barendrecht

Binnen twintig minuten stonden de bezoekers uit Lisse op 0-2. Buit binnen, was de gedachte op op sportpark De Bongerd. Nu alleen nog maar wachten op een misstap van Sparta Nijkerk om stuivertje te wisselen met de lijstaanvoerder. Die misstap kwam er, maar de koppositie bleef uit beeld. De equipe van coach Raymond Bronkhorst incasseerde namelijk met liefst 6-2 een ongekende draai om de oren.

Bronkhorst was de eerste om na afloop het echec te benoemen. Feitelijk vond hij de uitvoering zelfs in de openingsfase al onder de maat, ondanks dat zijn team dankzij goals van Justin van der Putten en Enzo Stroo riant op voorsprong kwam. “Doods was het, ze stonden er apatisch bij,” oordeelde de Lisse-coach na afloop. Geen onverwachte opmerking, want Bronkhorst maande de gehele eerste helft de geelblauwen tot meer actie. “Als je actief druk zet en scherp in de duels bent, dan kom je snel op 0-3 en is de strijd gestreden. We deden echter absoluut te weinig en verloren bijna ieder duel.”

Lethargie

De recente sterke uitslagenreeks van Barendrecht had voor FC Lisse een waarschuwing moeten zijn, maar daar leek niemand een boodschap aan te hebben. Het kan ook zijn dat het feit dat Barendrecht zo mogelijk nog apatischer aan het duel begon, de bezoekers een flinke schep zand in de ogen strooide. Hoe het ook zij, de thuisploeg ontwaakte na twintig minuten uit de eigen lethargie, dit in tegenstelling tot FC Lisse dat juist in slaap sukkelde. Na een paar speldenprikjes in de vorm van hoekschoppen en schoten van afstand bracht Ugur Altintas met een droge knal de achterstand van Barendrecht weer terug tot één. Vanaf dat moment (het kantelpunt aldus Barendrecht-trainer Richard Elzinga) was het Barendrecht dat de toon aangaf, overigens zonder zelf tot hoogstaand spel te komen. Doorslaggevend was Barendrecht fysiek de meerdere was, en voldoende effectieve combinaties op de mat legde. De aanvallers toonden zich ook dreigender dan hun evenknieën uit Lisse. Met name Altintas viel op door zijn voortdurend zoeken naar de ideale schietpositie.

Eén keer nog kwam FC Lisse dichtbij een treffer, toen Jeffrey Klijbroek een vrije tap van ver buiten de zestien loepzuiver in de bovenhoek plaatste. Doelman Jeffey Verkerk toonde zich echter alert.

Mokerslag

Op slag van rust liep FC Lisse tegen een mokerslag aan. Bij een scherp indraaiende voorzet sloeg verdediger David Verweij met de hand de bal van de doellijn. Scheidsrechter Kuijntjes deelde de reglementaire dubbele straf uit: direct rood voor Verweij en strafschop tegen. Vanaf de stip voltrok Tim Eekman het vonnis onberispelijk.

“Soms zie je dat een elftal met tien tegen elf extra krachten vindt, iets waar ik nog een klein beetje hoop op had. Het zetten van een stapje meer zat er echter geen moment in.” Met deze korte conclusie over de tweede helft zei Bronkhorst geen woord teveel. Barendrecht liet namelijk niet meer los. Met degelijk spel, opnieuw zonder groots te zijn, kreeg de vooraf nauwelijks voor mogelijk gehouden 6-2 einduitslag gestalte. Romano van der Stoep nam na ruim tien minuten de voorsprong voor zijn rekening, en weer tien minuten later ook de vierde Barendrechtse treffer. Marouane Bakour tekende met een stiftbal voor nummer vijf en Altintas besloot zijn goede optreden met zijn tweede treffer van de middag. FC Lisse speelde ondertussen de minuten plichtmatig uit. Trainer Bronkhorst dacht alweer vooruit naar dinsdag, met zijn wissels voor Tom Noordhoff en Enzo Stroo.

Wedstrijd gedraaid

Na afloop nam Richard Elzinga met plezier de felicitaties in ontvangst. Hij erkende daarbij volmondig dat ook hij zijn elftal zeer matig van start had zien gaan. “Die strafschop kwam natuurlijk op een uitgelezen moment, al was de wedstrijd toen al een flinke fase in ons voordeel gedraaid. In de rust heb ik de jongens gecomplimenteerd met het terugkomen vanuit de twee goals achterstand. In de tweede helft was het even afwachten of Lisse met een man minder toch nog iets kon doen, maar dat gevaar bleef uit.” In de wetenschap dat Barendrecht inmiddels de meest scorende ploeg is in de derde divisie, roemde Elzinga zijn aanvallers. Hij betrok daar speciaal Peter de Lange in: “Vergis je niet in van hoeveel waarde Peter in de aanval is. Hij is degene die anderen beter laat spelen. En vraag maar eens aan verdedigers die tegen hem speelden hoe goed zij hem vinden.”

Overvol programma

Terugkomend op de matige openingsfase verwees Elzinga naar het ongekend volle programma. “Het ritme van zaterdag-dinsdag-zaterdag-dinsdag en zo door eist zijn tol, dat is onvermijdelijk.”

Wat dat betreft kan Barendrecht aanstaande dinsdag alweer aan de bak, voor de verre uitwedstrijd bij Excelsior ’31. Raymond Bronkhorst ziet diezelfde avond in Lisse DVS ’33 Ermelo uit de bus stappen. Een nieuwe kans om lijstaanvoerder te worden, maar ook dan is daarvoor de medewerking van Sparta Nijkerk nodig. Voor het zover is moet eerst de teleurstelling van Barendrecht-uit verwerkt worden. “Met het oog op de periodetitel was dit bar slecht. Heb je geen periodetitel dan moet je kampioen worden om te promoveren.” Kortom, uitdagingen genoeg voor FC Lisse.

Barendrecht – FC Lisse 6-2 (2-2)

Doelpunten: 4. Justin van der Putten 0-1, 19. Enzo Stroo 0-2, 26. Ugur Altintas 1-2, 55. Tim Eekman 2-2 (strafschop), 56. Romano van der Stoep 3-2, 67. Romano van der Stoep 4-2, 70. Marouane Bakour 5-2, 87. Ugur Altintas 6-2

Scheidsrechter: W.H. Kuijntjes

Bijzonderheid: 44. Rode kaart voor David Verweij (FC Lisse)