REPORTAGE | FC Rijnvogels boekt dik verdiende overwinning op koploper DOVO

In een uiterst vermakelijk duel op de Kooltuin heeft promovendus FC Rijnvogels een terechte overwinning behaald op lijstaanvoerder DOVO. Het was de tweede overwinning dit seizoen voor de Katwijkers en voor de Veenendalers pas de tweede verliespartij dit seizoen. DOVO kwam naar Katwijk met de omschakeling als hoofd-spelopvatting, iets wat de ploeg van Florian Wolf tot nu toe succes had gebracht. Tegen FC Rijnvogels bleek dit spelconcept echter minder succesvol. De ploeg van Thomas Duivenvoorden had van meet af aan de controle in handen en het waren de twee nieuwelingen op De Kooltuin die het verschil maakte. Sieb Rutgers scoorde voor rust de weergaloze openingsgoal en Edin Bibuljica als invaller de tweede (en winnende) acht minuten voor tijd. DOVO was via Anil Mercan nog langszij gekomen uit een standaardsituatie, maar zou met een puntendeling absoluut zijn over-beloond, als dat tenminste een correct Nederlands woord is.

DOVO speelde dus het eigen spel, maar, zoals bekend, past ook Duivenvoorden zijn spelopvatting niet snel aan. Uitgaan van eigen kracht, een dosis energie en zoveel mogelijk op de aanval met veel ruimte in de rug. Dit leverde wisselende resultaten op tot nu toe op dit hogere niveau, maar het is wel lekker duidelijk en vermakelijk. Het experiment van Dennis Bakker in de punt van de aanval is wel komen te vervallen aangezien Sieb Rutgers zich daar nu mag bewijzen. Bij DOVO ontbraken wel twee sterkhouders, namelijk Lulinho Martins en Oktay Öztürk. Daarom mochten Nick Hak en Shaquille Pryor wederom aan de aftrap verschijnen.

Kansen voor de thuisploeg

Vanaf het eerste fluitsignaal bleef DOVO vooral de tegenstander opwachten op eigen helft. Tom Bijen kon binnen de minuut al bijna profiteren van wanorde in de Veenendaalse defensie. DOVO kon er soms wel snel uitkomen in de omschakeling, maar de keren dat dat al  lukte, gooide een voor buitenspel vlaggende grensrechter roet in het eten. In de beginfase waren er absoluut kansen voor een openingsgoal van de thuisploeg. Een poging van Roy van Leeuwen ging net over en één van de kleinste spelers op het veld, Tom Beijen, kon uit een hoekschop bij de tweede paal vrij inkoppen, maar miste de juiste timing. Niet veel later testte Virgil Tjin Asjoe met een pegel van afstand de keeperskwaliteiten van doelman Jeroen Vrolijk. De sluitpost zou later de enige DOVO-speler blijken te zijn met een ruime voldoende. Nog voor het eerste halfuur verstreken is, volgt de niet uit te blijven goal voor de Rijnvogels. De van het Leiderdorpse RCL overgenomen Sieb Rutgers ziet zijn omhaal (DOVO kreeg de bal maar niet weg) vanaf de zijkant pardoes de verre hoek invliegen: 1-0. Na de 1-0 verandert het spelbeeld feitelijk niet. Verdediger Kasper Michel is nog dichtbij met een schot van afstand, want de wind mee is deze zaterdag een extra factor op het veld.

Na rust in grote lijnen een zelfde spelbeeld, maar wel een iets opportunistischer DOVO. Nog altijd blijven echte kansen uit voor de bezoekers, maar de bal bevindt zich nu wel in ieder geval wat meer op beide helften. Toch blijven de kansen voorbehouden aan de Katwijkers. Tjin-Asjoe is van dichtbij niet doeltreffend en ziet doelman Vrolijk zijn doel schoonhouden. Het is wachten op de 2-0 en wanneer Timo Pluk de bal totaal verkeerd terugspeelt naar de eigen keeper is Roy van Leeuwen er als de kippen bij om te profiteren. Een fractie van een seconde komt de aanvaller tekort. Genoeg voor de doelman Vrolijk om op de rand van de zestien redding te brengen. De eerste wissels vinden plaats en gelegenheids-speaker Willem van Zuilen is maar druk mee. De grootste kans is voor Tom Bijen, maar zijn inzet verwordt tot de zoveelste corner.

Voetbalwet

De aloude voetbalwet lijkt zich te gaan aandienen. Als je zelf niet scoort, dan….enfin, vul maar in. Natuurlijk is de ploeg van Florian Wolf gepokt en gemazeld op dit niveau en straft het de geringste fout indien nodig genadeloos af. Een vrije trap is hiervoor het medicijn. Nick de Bondt passeert de muur en zijn bal test de handschoenen van doelman Augustinus. Deze stopt de inzet uit de vrije trap maar moet tot zijn afschuw wel zien dat de rebound mogelijk wordt gemaakt door zijn teamgenoten. Anil Mercan is de gelukkige. Zijn schuiver in de hoek zorgt voor de gelijkmaker. Niet terecht, maar wel een feit. Misschien dat het daardoor even duurde voordat ook het scorebord aan de 1-1 wilde. Even lijkt het erop dat het voor FC Rijnvogels, net als vorige week in Woerden, toen na minuut 86 nog een 2-0 voorsprong werd verspeeld, weer mis zou gaan. Met de inbreng van twee aanvallende middenvelders voor twee pure aanvallers, lijkt het er even op dat Thomas Duivenvoorden niet weer tegen een zeperd wil aanlopen en kiest voor consolidatie. Maar schijn bedriegt, want de 4-3-3 blijft gehandhaafd, zij het met hier en daar een andere naam op de posities.

Na afloop werd nog gegrapt over de gouden pik van de trainer, want invaller Edin Bibuljica ontpopt zich tot matchwinner. Omdat DOVO wel moet komen, ontstaat er zo nu en dan ook ruimte voor een counter van de thuisploeg. Hierbij loopt Bibuljica dermate vrij aan de linkerkant, dat hij alle tijd en ruimte heeft om op zoek te gaan naar zijn rechterbeen en de bal geplaatst in de hoek kan schieten: 2-1. Behoudens de goal is DOVO deze wedstrijd nog één keer dicht bij een doelpunt. Wederom is het Anil Mercan die van zich laat horen. Waar een ieder een voorzet verwacht, kiest de aanvaller voor een directe poging vanaf de rechterkant, maar doelman Yannic Augustinus behoudt met een fraaie redding de overwinning voor zijn team. Een overwinning waar weinig tot niets op af te dingen valt.