Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Alleen doelpunten ontbreken bij Katwijk – De Treffers

Dat een uitwedstrijd tegen Katwijk betekent dat je bij de koploper op bezoek moet, is sinds de invoering van de Tweede Divisie regelmatig voorgekomen. Dat Katwijk de koploper op bezoek kreeg, is een gegeven dat een stuk minder vaak voorkwam. Jong AZ deed het in het openingsseizoen, AFC in het kampioensjaar 2019 en HHC Hardenberg in het eerste “coronaseizoen.” Dit seizoen is De Treffers de vierde club in de historie van de Tweede Divisie die met de status van koploper naar sportpark De Krom afreisden en, net als Jong AZ en AFC, raakten de Groesbekers die status niet kwijt. Het doelpuntloze gelijkspel zorgde er wel voor dat de equipe van Lee-Roy Echteld de ongeslagen status verloor. Het behaalde punt werd echter gevierd als een gewonnen punt.

Hoewel de kansenverhouding flink in het voordeel van Katwijk uitviel, was de puntendeling niet als volledig onterecht te bestempelen. Dat had voor een groot deel te maken met de intenties waarmee De Treffers naar De Krom was afgereisd. Adel verplicht, ook als het seizoen nog jong is. Dus probeerden de bezoekers Katwijk vanaf het eerste fluitsignaal vast te zetten op eigen helft. Dat lukte in de openingsfase van de wedstrijd, mede gesteund door de harde wind in de rug, zeer aardig. Katwijk, dat door het gemis van de geblesseerde Kay Blokland, hij moest zich na de derby tegen Quick Boys bij de langer afwezige Paul Kok en Rick van der Meer voegen, met een volledig nieuw trio in de as achterin moest aantreden, had aanvankelijk moeite om zich onder die druk uit te voetballen, maar kwam na een minuut of vijf steeds beter op stoom.

Razend-interessante eerste helft

Wat volgde was een razend-interessante eerste helft, waarin De Treffers Katwijk dwong om het beste van zichzelf te laten zien. De bezoekers probeerden de Krombewoners kort op de huid te zitten en in de duels te komen. Dat lukte in fases van de wedstrijd behoorlijk, maar voorkwam niet dat Katwijk voor rust zeker vier goede kansen om op voorsprong te komen liet liggen. Zo kon Ahmed el Azzouti, na een prima combinatie op rechts, al na acht minuten een goed teruggetrokken bal van Tim Freriks op het doel van Niels Kornelis vuren. Zijn poging ging naast. Even later verraste de spits de goalie van De Treffers bijna met een halve omhaal. De reflex van Kornelis was misschien nog wel indrukwekkender dan de inzet van el Azzouti. Ook Tim Freriks (schot gered in de korte hoek) en Robbert Susan (miste een goed voorgelegde bal van Freriks volledig) kregen voor rust kansen om de score te openen.

De Groesbekers konden het dappere verzet voor rust niet echt omzetten in grote kansen. Een dubbele mogelijkheid voor, eerst Willem den Dekker en kort daarna topscorer Jordy Thomassen, uit een corner was halverwege de eerste helft het grootste gevaar voor het doel van Jean Paul van Leeuwen.

Kopie

De openingsfase van de tweede helft was een kopie van die van de eerste helft, met dat verschil dat het nu Katwijk was dat de wind in de rug had en De Treffers minutenlang op eigen helft vast kon zetten. En via el Azzouti (zijn schot passeerde wel Kornelis, maar werd voor de doellijn door de defensie gesmoord) en Kilian van Mil (een artistieke hakbal voorlangs) twee keer dicht bij een voorsprong was. Na een goed uur spelen kwamen de bezoekers steeds vaker onder de druk van Katwijk uit.

Dit leidde niet tot een rits aan goede kansen, maar zorgde er wel voor dat de veldverhoudingen dusdanig kwamen te liggen dat ook Katwijk veel minder wist te creëren. Totdat het twaalf minuten voor tijd ineens even heel snel gaat. Eerst wordt van Mil vrijgespeeld aan de rand van het zestienmetergebied van De Treffers. Hij ziet zijn inzet uiteen spatten op de vuisten van Kornelis. In de tegenstoot die daarop volgt, ontsnapt invaller Gavin Vlijter aan de aandacht van Bart Sinteur en Raoul Esseboom. Oog-in-oog met van Leeuwen heeft de buitenspeler de zenuwen echter niet in bedwang en schuift hij de bal naast.

Knokken voor een punt

Dat moment was de ultieme kans voor De Treffers om de ongeslagen status in stand te houden, daarna was het voor de koploper vooral knokken om het punt in handen te houden. Dat lukte uiteindelijk, mede doordat Kornelis twee minuten voor tijd op zijn post was om de doorgebroken invaller Quinton Christina het scoren te beletten.

Het gelijkspel werd door de koploper meer omarmd dan door de regerend kampioen. En gezien de kansenverhouding was dat ook begrijpelijk. De moed en tomeloze inzet waarmee De Treffers Katwijk bestreed verdiende echter meer dan alleen de complimenten. Net zoals de wedstrijd als geheel meer verdiende dan een doelpuntloos gelijkspel. Het punt voor De Treffers kwam er, alleen de doelpunten ontbraken.