Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Noordwijk laat ‘angstgegner’ Spakenburg wederom wegkomen met de overwinning

Spakenburg heeft zaterdagmiddag opnieuw drie punten aan het totaal toegevoegd. In de moeizame thuiswedstrijd tegen Noordwijk leek de ploeg van Patrick Loenen lange tijd met één punt genoegen te moeten nemen. De ontmoeting tussen de subtoppers zat vrijwel heel de wedstrijd op slot, tot dat Wimilio Vink, met een afstandsschot wat van richting werd veranderd, tóch ineens de sleutel in handen had om de driepunter op de Westmaat te houden; 1-0.

Angstgegner
Sinds de promotie van Noordwijk naar de Tweede Divisie, heeft het tegen geen een ploeg meer punten verloren dan Spakenburg. In vier eerdere ontmoetingen moesten de Noordwijkers drie keer toezien hoe de volledige buit in de Spakenburgse zakken verdween en slechts eenmaal kon er één puntje worden bijgeschreven. Geen al te best uitgangspunt dus, voor de mannen van Kees Zethof die de competitie redelijk begonnen waren. Zo werden Jong Sparta & Koninklijke HFC verslagen, werd kampioen Katwijk op een gelijkspel gehouden en waren HHC & FC Lisse net te sterk. Ook tegenstander Spakenburg kende een gelijkwaardige seizoensstart, waarin het na twee slechte openingsrondes, de stijgende lijn weer lijkt te hebben opgepakt. Het eerste punt werd door Loenen & co gepakt op de Zwaaier, in dat krankzinnige 5-5-gelijkspel tegen Kozakken Boys. In de wedstrijden daarna (tegen Jong Volendam & FC Lisse) werd er twee keer met 3-1 gewonnen en is de reeks met overwinningen ingezet. Zaterdag moest er tegen Noordwijk dus de derde overwinning op rij worden behaald. Historisch gezien was dit bijna een zekerheidje, want Noordwijk won, sinds de invoering van de Tweede Divisie, nog nooit van de Blauwen. Waarin het tegen de Rooien al wel succes werd geboekt, bleven de Blauwen nog een te moeilijk te nemen horde en mag Spakenburg als een heuse angstgegner gezien worden voor Zethof’s equipe.

Bekende bodem
Om nu wél een resultaat te boeken in het vissersdorp had Zethof één wijziging doorgevoerd ten opzichte van de 3-0-overwinning tegen Jong Sparta. Middenvelder Mike Vreekamp keerde ten koste van Hidde van den Ende terug in de basis. Voor de 29-jarige Leusdenaar was het de terugkeer op de grond die hij tussen 2017 en 2020 als thuisbasis beschouwde. Bij Spakenburg ook enkele wijzigingen in het basisteam. Waar tegen FC Lisse Luuk Admiraal nog in de basis stond, moest de huurling van Excelsior Rotterdam het zaterdag doen met een plaatsje op de bank. Ook de plek centraal achterin, die vorige week nog werd ingevuld door Youri Koelewijn, kende een andere invuller. De van Rijnsburgse Boys-overgekomen Masies Artien viel vorige week tegen Lisse al in de rust in voor Koelewijn en voor deze wedstrijd mocht hij het vanaf het startsignaal proberen. Voorin complementeerde Robin Eindhoven het aanvalstrio, waarin Vince Gino Dekker en clubtopscorer Floris van der Linden de andere namen vormden in het 4-3-3-systeem.

Kansendroogte
Het begin van de wedstrijd was een beetje gelijkwaardig aan het weer boven de Westmaat; wisselvallig en niet best. Hoewel de regen met vlagen met bakken uit de lucht kwam, bleef de kansenregen op het veld uit. Beide ploegen tastten af en hadden moeite om elkaar te vinden. Veel slordigheden slopen in het spel en dat kwam de wedstrijd zeker niet ten goede. De neutrale toeschouwer werd dan ook niet getrakteerd op een lekker potje voetbal en moest toezien hoe beide ploegen eigenlijk een gelijkwaardige spelopvatting hadden. Beide ploegen hadden een lange man voorin (Emiel Wendt bij Noordwijk & Floris van der Linde bij Spakenburg) en vaak werd er gekozen voor de lange bal om deze twee aanspeelpunten te bereiken. Beide aanvoerders hadden het lastig en zagen hoe hun belagers er steeds goed tussen zaten. Spakenburg had in de linkervoet van Vince Gino Dekker natuurlijk nog een extra wapen vanaf de zijkant. De rechtsbuiten zocht vaak het rechtstreekse duel op met zijn mede ex-Ajacied Donovan Slijngard en kwam vaak als winnaar uit de strijd. Hij kreeg daarmee geregeld de kans om de bal met links in te draaien en zodoende te zoeken naar het hoofd van Van der Linde, maar dit concept pakte telkens net niet goed uit. Keeper Lars Jansen en het verdedigingsduo, bestaande uit Dylan Rietveld en Jose Barbosa, hadden hier echter goed het oog in en haalden met nuttige ingrepen vrijwel elke keer de angel uit de Spakenburgse aanvalspogingen. Zelf kwam Noordwijk maar amper aan aanvallen toe. Wendt zat in de tang bij Artien en Werkman en speelde een moeizame wedstrijd. Het gevaar moest meer komen van de buitenspelers, Sem van Oosten en Sabir Achefay, maar het échte doelgevaar voor de goal van Alessandro Damen bleef uit. Het grootste gevaar voor de uitploeg ontstond uit een vrije trap waarbij de mee opgekomen Dylan Rietveld de bal ineens voor de voeten kreeg. De verdediger schoof de bal rakelings naast, maar mocht de bal er in hadden gegaan, dan had het Noordwijkse feestje al vroeg worden afgeblazen, want er was al buitenspel geconstateerd en werd het slechts een vrije trap voor Spakenburg.

Grootste kansen
Na rust leek het amusementsniveau (gelukkig) te gaan stijgen. Al na vier minuten moest Lars Jansen voor het eerst écht aan de bak op een schot van middenvelder Wimilio Vink. Vink vond ineens het gaatje in de Noordwijker defensie en kon de bal van dichtbij op doel schieten. Jansen redde echter met de voeten en behoedde zijn ploeg voor een snelle achterstand in de tweede helft. Helaas bleek dit slechts een stuiptrekking te zijn, want in de fase tussen deze kans en de zeventigste minuut gebeurde er, buiten een paar wissels, eigenlijk niets noemenswaardig. De hele wedstrijd ademde een 0-0, aangezien beide ploegen het maar niet lukte om elkaars organisatie te doorbreken. Alleen individuele fouten konden hier verandering in brengen en dit zorgde voor Noordwijk’s grootste kans in de wedstrijd. Dekker verloor de bal op het middenveld na een veel te flegmatieke actie en gaf de bal cadeau aan Slijngard. De back lanceerde in één keer zijn aanvoerder, Emiel Wendt, en met een knal met links leek de aanvoerder zijn ploeg op voorsprong te zetten. Het aluminium boven Damen bracht echter redding voor de Spakenburgers, want via de bovenkant van de lat zeilde de bal over de achterlijn en kon Dekker opgelucht adem halen.

Dan toch…
De wedstrijd leek dus in alles op een typische 0-0-wedstrijd, maar toch wist Spakenburg dit te doorbreken. Net na die goede kans voor Wendt, was het de aanval van de Blauwen die via Dwayne Green en invaller Koen Wesdorp bij Wimilio Vink belandde. Vink bevond zich op zo’n 18 meter van de goal en kon redelijk ongehinderd uithalen. Barbosa probeerde de bal nog te blokkeren, maar juist dit zorgde er voor dat de verdediger de bal nog toucheerde en daarmee zijn keeper op het verkeerde been zette. De bal verdween daardoor in de rechterhoek en zo was de voorsprong van de Spakenburgers een feit. De eerste goal van het seizoen voor de 29-jarige middenvelder en zeker geen onbelangrijke.

Damen
De goal van Spakenburg leidde er toe dat Noordwijk nu alles op alles moest gaan zetten om nog iets over te houden aan het bezoek aan het dorp. Het werd nog een heet kwartier waarin Spakenburg-doelman Damen de meestbesproken persoon zou gaan worden. De doelman moest, na en relatief rustige wedstrijd, in de slotminuten nog twee keer uitstekend redden om zijn ploeg het veld af te laten lopen met de overwinning. Eerst redde de ex-doelman van o.a. ADO Den Haag, Heracles en Excelsior Rotterdam knap op een schot van invaller Lucas Coopmans en nog geen minuut later tikte hij stijlvol een fraaie vrije trap van Raies Roshanali onder de lat vandaan. De doelman leek zich dus in de laatste minuten te ontpoppen tot uitblinker, maar ontsierde deze uitstekende fase in de allerlaatste minuut van de wedstrijd. In minuut 90+6 ontstond er een opstootje waarin de 32-jarige doelman zijn hoofd verloor en invaller Moatasim El Yaakoubi naar de keel greep. Hierdoor ontstond er een opstootje waarin scheidsrechter Vereijken Damen, El Yaakoubi, Green en Wendt allemaal beloonde met een gele kaart. In deze situatie mocht de doelman het meest gelukkig zijn dat deze kaart geen andere kleur was.

What’s next?
Na deze situatie was de wedstrijd voorbij en was er bij de thuisploeg vooral opluchting te merken. Ondanks dat de mannen van Patrick Loenen geen grootse partij op de mat legden, werd er tóch weer gewonnen en mag de derde zege op rij worden bijgeschreven. Door deze overwinning klimt Spakenburg een plekje op de ranglijst en staat het nu op de zesde plaats in de Tweede Divisie. Voor Noordwijk dus andermaal verlies tegen Spakenburg. Een domper, aangezien een gelijkspel een realistischere uitkomst had geweest. Door de nederlaag zakt de ploeg nu uit het linkerrijtje en bevindt het zich op plaats 10. Aankomende week volgt er eerst een beker ronde, maar zaterdag is er kans op eerherstel. Jong Volendam komt dan naar Duinwetering en er zal gewonnen moeten worden. Spakenburg kent in Scheveningen de tegenstander die het moet verslaan om de vierde zege op rij te boeken.