REPORTAGE | Kozakken Boys en Quick Boys bieden weinig vermaak

Wedstrijden tussen Kozakken Boys en Quick Boys staan altijd garant voor veel spektakel.” is wat er vermeld stond in het programmaboekje van de Werkendammers. Het is een simpel zinnetje dat er misschien onbewust voor zorgde dat de verwachtingen van de wedstrijd wat werden opgeschroefd, maar er tegelijkertijd voor zorgde dat de wedstrijd zelf enorm tegen zou gaan vallen. Kozakken Boys kon een vroege treffer van Youssef El Kachati niet te boven komen, maar was niet eens de grootste verliezer van de middag; dat was het publiek.

Kozakken Boys won vorige speelronde pas in de slotfase van Jong FC Volendam, dankzij een doelpunt van Gwaeron Stout. Het resultaat zorgde voor een tiende plek op de ranglijst, wat voor Kozakken Boys, dat zich via de play-offs handhaafde, gezien mag worden als een degelijke uitgangspositie. Quick Boys mag met drie overwinningen plaatsnemen op de vijfde positie, maar toch is het de smaak van de verloren derby tegen VV Katwijk die is blijven hangen. Desondanks wordt er van buitenaf gesproken van een goede start van het seizoen.

Edwin Grünholz kon tegen Kozakken Boys niet beschikken over zijn topscorer, Danny van den Meiracker. De spits stond vanwege een blessure niet vermeld op het wedstrijdformulier en werd vervangen door Mohamad Mahmoed, terwijl Nadir Achabar plaats moest maken voor Chima Bosman. Scott Calderwood paste één wijziging toe ten opzichte van vorige week; Aanvoerder Kaj Ramsteijn stond in de startopstelling ten koste van Frenk Keukens.

Vroege opening

Beide ploegen gingen wat voorzichtig van start, maar na negen minuten werd het eerste grote gevaar gesticht door de bezoekers. Chima Bosman haalde hard uit, maar doelman Bryan Janssen stond een openingstreffer in de weg. Vijf minuten later lukte het Quick Boys echter alsnog om de score te openen. Youssef El Kachati ontsnapte, na een één-tweetje met Tyrone Owusu, uit de rug van Daniël da Silva Mendes en plaatste de bal in de verre hoek.

De eerste helft was van beide kanten niet fantastisch, maar Quick Boys was net iets beter dan de thuisploeg. Paul van der Helm incasseerde in het eerste bedrijf twee aardige kansen, waaronder een schot van Gwaeron Stout. Een goede steekpass van Ugur Altintas bracht de clubtopscorer in kansrijke positie, maar uiteindelijk stond de doelman een gelijkmaker in de weg. Vlak voor het rustsignaal werd Lowie van Zundert nog gevaarlijk, maar ook hij kon het net niet vinden. Quick Boys kreeg zelf ook nog een aardige kans om de score te verdubbelen, maar de ruststand bleef steken op 0-1.

Andere verhouding

Quick Boys had in de eerste helft het veldoverwicht, maar die verhouding zou in de tweede helft kantelen. Kozakken Boys nam het initiatief en ging op zoek naar een gelijkmaker. Deze gelijkmaker werd een kwartier na rust ook gevonden door Gwaeron Stout, maar de arbitrage keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Niet veel later ontstonden er nieuwe mogelijkheden voor de Werkendammers, via Stout en Giovanni Büttner. Laatstgenoemde stuitte op de keeper en de rebound van Stout werd gekraakt door Jeffrey Ket.

In de laatste twintig minuten werden er door beide teams nauwelijks kansen gecreëerd. Kozakken Boys nam het initiatief, maar kwam ondanks een aantal wissels niet bij het doel van Quick Boys. De bezoekers speelden een matige tweede helft, maar bezweken niet onder het geringe offensief van de thuisploeg. Het vroege doelpunt van El Kachati zou dan ook het enige van de wedstrijd blijven.

Scott Calderwood en Edwin Grünholz zagen beiden dat hun ploeg niet het gewenste niveau behaalde. De Katwijkers zullen hier echter niet wakker van liggen, aangezien zij drie punten overhielden aan de wedstrijd. Kozakken Boys probeerde nog een resultaat te forceren, maar heeft Quick Boys niet aan het wankelen kunnen brengen.

Desondanks zou een gelijkspel een terechte afspiegeling van de wedstrijd zijn geweest. Het programmaboekje deed ons geloven dat we een spektakelstuk zouden zien op De Zwaaier, maar niets bleek minder waar. Dat maakt de toeschouwers dan ook tot de grootste verliezers van de middag.