REPORTAGE | Gewapend beton brengt IJsselmeervogels punt tegen matig Katwijk

Ondanks het gemis van vijf verdedigers heeft IJsselmeervogels even verrassend als terecht een punt gepakt tegen Katwijk. De Rooien slaagden erin om de wedstrijd “dood” te maken tegen de flets spelende Krombewoners. De 0-0 eindstand was een logisch gevolg van wat de beide ploegen in negentig minuten lieten zien.

Katwijk was met name in de eerste helft een schim van de kampioensploeg van afgelopen seizoen. Het tempo lag laag, het combinatiespel was slordig en stroperig. Het geplaagde IJsselmeervogels bleef gemakkelijk overeind, zonder zelf voetballend tot grote mogelijkheden te komen.

Trainer Gert Peter de Gunst had zijn defensie, waar vijf man ontbraken, extra versterkt en de opdracht meegegeven het de aanval van Katwijk zo lastig mogelijk te maken. Die opdracht vond gehoor, met het mes tussen de tanden gingen de verdedigers het duel aan met de Katwijkse aanval, die daardoor geen enkel moment de tijd kregen om aan de bal tot de oplossing te komen.

Het versterken van de defensie had wel tot gevolg dat IJsslmervogels aanvallend tekort kwam om het Katwijk moeilijk te maken, waardoor er zelden iets spannends voor de doelen gebeurde. Met name de eerste helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Dankzij de inbreng van Mukhtar Suleiman voor Kilian van Mil en het enigszins opgeschroefd tempo kon Katwijk na rust wel af en toe op de goal van Jaimy Schaap vuren. De aanvoerder van IJsselmeervogels stond telkens op zijn post.

Naarmate de tijd vorderde, moesten de Krombewoners meer risico nemen en ruimte achterin weggeven. Dat leverde twee mogelijkheden met potentie op voor de thuisploeg. Halverwege de tweede helft verraste Pim ten Have met een goede steekbal Joey Ravensbergen. Invaller Westerman kwam tot in het zestienmetetgebied, maar stuitte uiteindelijk op Levi Bouwense. In de slotseconden van de wedstrijd kreeg Kevin Sterling echter de grootste kans om IJsselmeervogels zelfs nog naar de overwinning te schieten. Ontsnapt aan de aandacht van Raoul Esseboom kon hij op weg naar Jean Paul van Leeuwen, maar die kon reddend optreden op uit schot uit moeilijke hoek.

Zo eindigde het duel tussen de twee ploegen die het vaakst landskampioen werden sinds de invoering van het landelijk amateurvoetbal zoals die begon. Iets waar de thuisploeg, gezien het heden, tevreden over was. Dat realisme en een betonnen defensie brengt het huidige IJsselmeervogels de resultaten die nodig zijn voor een langer verblijf in de Tweede Divisie. Resultaten uit het verleden doen dat niet.