REPORTAGE | Goudhaantje Ralf Kemper schiet Gemert naar belangrijke zege in streekderby tegen UDI’19

Hij was ruim 80 minuten volkomen onzichtbaar, raakte geen bal en toch wisselde Gemert-trainer Reinald Boeren Ralf Kemper niet. ,,Bewust niet, want Ralf is typisch zo’n speler die een wedstrijd kan beslissen,” aldus Boeren. Dat deed Kemper vorige week in het thuistreffen tegen Quick door in de slotfase de winnende binnen te tikken. Ook tegen UDI ’19 was het goudhaantje er als de kippen en strafte hij een slippertje van doelman Ralph Vos genadeloos af, 0-1.

De wedstrijd tussen UDI’19 en Gemert was op papier een echte streekderby, want de beide plaatsen liggen amper 15 kilometer van elkaar verwijderd. Een echte streekderby werd het echter niet. Ook het publiek liep niet echt warm voor deze derby, dat toch te boek stond als een belangrijk duel in de strijd tegen degradatie. De toeschouwers die de moeite hadden genomen een bezoekje te brengen aan Sportpark Parkzicht in Uden zagen een zeer matige wedstrijd tussen twee teams die voor deze wedstrijd al de grootste moeite hadden om tot scoren te komen. UDI ’19 wist, tot dit duel, slechts veertien maal te scoren, Gemert deed het iets beter met twintig treffers.

Kwaliteitsimpuls

Gemert trad aan met de winterse aankopen Niels Fleuren (overgekomen van De Treffers) en Eon Herman (voor de winterstop selectiespeler bij Kozakken Boys). Het duo toont zich een broodnodige kwaliteitsimpuls voor de zwart-witten. Fleuren zet de lijnen uit op de linksbackpositie, terwijl Herman meer diepte en snelheid brengt voorin.

De ploeg uit Gemert had de beste kansen op de openingstreffer. Bij een schot van Kemper bracht Tufan Koca, die één van de beteren aan de kant van de thuisclub was, redding op de doellijn. Geert Oerlemans zag zijn schot rakelings naast gaan. Het eerst gevaar van de thuisclub moest komen van Dick Smits, nota bene een verdediger. Hij zag zijn schot rakelings naast gaan terwijl Jeroen van Schoonhoven de attente Stefan Tielmans op zijn weg vond.

Het laatste aanvallende wapenfeit voor de rust kwam op rekening van Lars van Geelkerken die totaal verkeerd terugspeelde op zijn doelman, waardoor Kemper plots oog in oog stond met Vos. Schadelijke gevolgen had het echter niet want de kans werd om zeep geholpen. Het waren de schamele hoogtepuntjes van 45 minuten voetbal waarbij beide ploegen  vooralsnog faalden in de afwerking en geen vuist konden maken.

In de tweede helft een beetje hetzelfde spelbeeld met dien verstande dat UDI’19 wederom twee kansen kreeg om op voorsprong te komen. Jeroen van Schoonhoven en Roald van Hout lieten deze echter onbenut, waarbij Tielemans spelbreker was voor de openingstreffer van UDI’19. In beide gevallen redde hij knap.

Tien man

UDI’19 kreeg in de 68e minuut een tegenvaller te verwerken. Wietse van Lankveld kon na zijn tweede gele kaart met rood de kleedkamer vroegtijdig op kon gaan zoeken. Een overtreding die er erger uitzag dan dat ie was, maar waarbij scheidsrechter Bjorn Kuiper geen moment aarzelde: geel gevolgd door rood en vertrekken. UDI’19 moest met tien man verder.

Gemert-trainer Reinald Boeren rook kansen en wisselde verdediger Jan Migchels voor aanvaller Wout Barten. De druk op het doel van Vos werd opgevoerd en die inspanning werd vijf minuten voor tijd uitbetaald. Voor de tweede week op rij was goudhaantje Ralf Kemper de gevierde man door in de slotfase de winnende treffer te scoren en drie hele belangrijke punten veilig te stellen.

Gemert gooide de boel daarna op slot en UDI’19 kreeg de veertiende nederlaag van dit seizoen te slikken. Voor de promovendus dreigt het seizoen op een debacle uit te gaan lopen, want er moet bijna een wonder gebeuren wil de ploeg van Lodewijk de Kruif de degradatiedans nog ontspringen. De achterstand op de veilige 14e plaats is inmiddels opgelopen tot 11 punten.