Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | IJsselmeervogels verschaft zich (voor even) wat ademruimte en drukt de rode lantaarn in handen van moedeloos ASWH

Op een zeer fraaie- en zonnige tweede paasdag heeft IJsselmeervogels goede zaken gedaan om uit het moeras der degradatie van de Tweede Divisie te ontsnappen. Op bezoek in Hendrik-Ido-Ambacht, bij mededegradatiekandidaat ASWH, sloeg de ploeg van trainer Gert Peter de Gunst, na rust, in korte tijd twee maal toe en haalde het de zege snel binnen. Via een binnentikker van aanvoerder Jeffrey Buitenhuis en een benutte penalty van de naar Quick Boys-vertrekkende-spits Danny van den Meiracker deden de Vogels binnen de 53e en 58e minuut bliksemsnel zaken en dwongen ze de thuisploeg op de knieën. Drie zeer belangrijke punten in de week waar a.s. zaterdag ook nog eens kan worden afgerekend met directe concurrent Kozakken Boys. Eindstand: 0-2.

Pasen; “het belangrijkste feest dat het christendom viert. Christenen vieren op deze dagen dat Jezus is opgestaan uit de dood”. Dat opstaan uit de dood, is misschien nog wat te vroeg, 9 speelrondes voor het einde, maar toch langzaam aan merk je dat de degradatiezenuwen bij de clubs toch wel met de week toenemen. Zo ook bij ASWH en IJsselmeervogels. Beide ploegen kennen een zeer matig (of zelfs; gewoon slecht) seizoen en bivakkeren in de onderste regionen van Nederlands hoogste amateurvoetbaldivisie. ASWH lijkt met GVVV te gaan uitmaken wie de directe degradant vanuit de Tweede Divisie naar de Derde Divisie gaat worden. De ploeg van trainer Rogier Veenstra had tot voor de start van de wedstrijd tegen IJsselmeervogels nog een beter doelsaldo van de Veenendalers, maar voelt de hete blauwe adem telkens maar dichterbij in de nek kriebelen. Waar bij GVVV juist het heilige vuur weer lijkt opgelaaid te zijn in de afgelopen maanden, is het bijzonder hoe negatief de sfeer rondom het eerste elftal van ASWH is. De supporters lijken het niet meer te zien zitten en wie je dan ook spreekt, ze hebben vaak dezelfde mening: “we gaan eruit.” Helemaal onlogisch is deze pessimistische, doch realistische invalshoek natuurlijk niet. In de laatste maanden hebben vele spelers al hun afscheid bij de club aangekondigd en ook trainer Veenstra verlaat het (zinkende) schip voor een baan als Hoofd Jeugdopleiding bij Excelsior Rotterdam. Weinig tot geen geloof dus meer in de kansen op lijfsbehoud bij vele fans, maar, zoals eerder gezegd, zijn er nog genoeg wedstrijden om het vege lijf te redden. ASWH is geen vreemde van schier onmogelijke situaties waar dan toch nog een goed resultaat uitkomt (kijk maar naar hoe de ploeg van destijds Cesco Agterberg naar de Tweede Divisie promoveerde in 2019), dus waarom zou dat dit jaar ook niet kunnen gebeuren?

Voor IJsselmeervogels is de situatie iets minder schrijnend dan voor ASWH, maar ook de Rooien zijn nog verre verlost van het rondhangende degradatiespook. De rode lantaarn is nog wel een paar handjes verder, maar ook het ontlopen van de play-offs is van essentieel belang voor de grootmacht uit het vissersdorp. In de play-offs zal er maar één team overleven en degradeert er, hoe dan ook, één tweede divisionist naar de Derde Divisie. Er is maar één plek voor meerdere belangstellenden en uit de geschiedenis blijkt wel dat het Tweede Divisie-team altijd sneuvelt. Je kunt hier dus maar beter wegblijven, maar dan moet er wel een keertje een reeks van resultaten worden neergezet. ASWH leek hiervoor de ideale tegenstander te zijn, maar zoals het spreekwoord al zegt: “een kat in het nauw maakt rare sprongen” en juist met Pasen is een wederopstanding niet uit te sluiten. Zeker in het moordende tempo waarin de Tweede Divisie-trein door de kalender dendert, ligt vermoeidheid en onachtzaamheid om de loer. Er wordt dus fysiek en mentaal een groot beroep gedaan op de spelers, zeker nu er ook nog eens deze extra degradatiestress om de hoek komt kijken. Afgelopen zaterdag, niet eens 48 uur voor de aftrap van deze wedstrijd, verloren beide teams en dus moest het nu maar eens gebeuren. Voor IJsselmeervogels breekt sowieso een belangrijke week aan, want na deze wedstrijd tegen ASWH, volgt a.s. zaterdag het treffen met Kozakken Boys, die in het zelfde moeras der degradatie gevangen zitten.

Maar goed, eerst moest de wedstrijd tegen ASWH gewonnen worden en De Gunst koos bijna voor dezelfde namen als die zaterdag nog tegen Excelsior Maassluis startten. Alleen Philip van Arnhem moest vanaf de bank toekijken hoe Mitch Willems zijn plaats achterin weer had overgenomen. Dit betekende dus ook weer een basisplaats voor oudgediende Danny van den Meiracker. De 32-jarige spits verschafte deze week duidelijkheid over zijn toekomst en ronde zijn transfer naar Quick Boys af. Bij ASWH slechts één wijziging in de formatie van Veenstra. Net zo als bij IJsselmeervogels was het een wijziging in de defensie, want waar in de 3-0-verloren-wedstrijd tegen TEC Tiel Peter Verhoeve nog als compagnon van Jorginho Soares fungeerde, was dit vandaag Levi Bouwense. Bouwense schoof een plekje op, van rechter- naar centrale verdediger en leverde dit zodoende een basisplaats op voor de 23-jarige rechtsback Jay Brand.

Nadat de confetti en slierten van het meegereisde IJsselmeervogels-publiek waren opgeruimd, kon de wedstrijd eindelijk van start. De weersomstandigheden maakten het een heerlijke middag en de penningmeester van ASWH zal blij zijn met de opkomst van de toeschouwers die aan de het verplichte bezoek aan de schoonouders wisten te ontsnappen. Zoals gezegd, veel volk uit Spakenburg aanwezig op Sportpark Schildman en dit zorgt natuurlijk altijd voor een leuke sfeer. Waar qua fans IJsselmeervogels uit de starblokken schoot, was het voetballend ASWH wat gelijk vanaf de aftrap liet zien dat die vanzelfsprekende degradatie waar iedereen al vrede lijkt te hebben, misschien nog wat te voorbarig is. Via een snelle aanval direct na het eerste fluitsignaal kwam de bal meteen voor de voeten van spits Daniël Wissel terecht. De spits kreeg zijn schot, vanaf een meter of 18, echter niet op het kader gericht en zag zijn poging over vliegen, maar de toon was gezet. In de fase daarna leek IJsselmeervogels wat sterker en had het veel balbezit. Kansen bleven echter uit voor de Vogels, terwijl ASWH in minuut 20 op voorsprong leek te komen na een gevaarlijke corner die uiteindelijk belande bij Skender Loshi. De aanvaller leek de gelukkigste te zijn na een soort scrimmage waar ook Wissel bij betrokken was en dacht ASWH op voorsprong te zetten. Echter werd de bal nog met een laatste krachtsinspanning van de lijn gehaald en bleef de Rooien een achterstand bespaard. ASWH had niet veel balbezit, maar het maakte het IJsselmeervogels lastig om te voetballen. De Vogels zochten vooral veel naar de snelheid van Jerrel Hak voorin, maar de rappe aanvaller werd zelden tot nooit bediend met een bal waar iets mee gedaan kon worden en kon hierdoor maar zelden voor gevaar zorgen. Voetballend kreeg ASWH niet veel voor elkaar, maar met de standaardsituaties was het des te gevaarlijker. Vlak voor rust moest IJsselmeervogels-keeper Julian Prinsen zich nog maximaal strekken om een schitterende vrije trap van Sam van de Kreeke met een dito-redding uit de kruising te tikken en zodoende zijn doel schoon te houden. ASWH had dus de beste kansen op de voorsprong en IJsselmeervogels liet voorin maar weinig zien. Alleen Van den Meiracker had nog een goede kopmogelijkheid, maar door goed verdedigend hinderen kon de spits de bal niet optimaal raken en belandde deze net naast de voor IJsselmeervogels verkeerde kant van de paal. Er werd zodoende gerust met de brilstand nog op het bord; een score waar eigenlijk beide teams niet zo veel aan hadden.

Na rust werden de aanwezige toeschouwers op sportpark Schildman al snel beloond met een goal. Het was IJsselmeervogels wat op voorsprong kwam via een treffer van rots in de branding Jeffrey Buitenhuis. De aanvoerder meldde zich voor een corner voorin en zag hoe hij de bal op een presenteerblaadje afgeleverd kreeg, op drie meter van de goal. Buitenhuis pakte deze mogelijkheid met beide handen aan en scoorde voor het eerst sinds 18 januari 2020 (Jong Sparta uit) weer eens een goal in de Tweede Divisie. ASWH leek niet te zijn geschrokken van deze achterstand en toonde veerkracht, want 3 minuten later had Loshi dé kans op de gelijkmaker alweer op de voet. De aanvaller dook ineens op voor keeper Julian Prinsen en trachtte de doelman te verschalken met een laag schot. Echter leverde de vervanger van Jaimy Schaap ook dit keer weer goed werk af en werd de tegentreffer door een redding met de voeten voorkomen. Het bleek voor de thuisploeg een dure misser van Loshi, want vrijwel direct in de tegenaanval counterde IJsselmeervogels naar wat leek de 0-2 te gaan worden. De defensie van ASWH lag ineens open zoals Mozes ooit eens de Rode zee opende en daar leek Steven Sanchez Angulo van te profiteren. De aanvallende middenvelder omspeelde keeper Bryan Janssen en leek de bal voor het inschieten te hebben. Ware het niet dat verdediger Jay Brand direct aan de noodrem trok en nieuwste aanwinst van Scheveningen voor aankomend seizoen naar het gras werkte. Een overduidelijke strafschop waarbij Brand en ASWH nog van geluk mochten spreken dat scheidsrechter Frank de Winter overduidelijk in een vergevingsgezinde bui was, aangezien de leidsman niet eens een gele kaart over had voor de actie waarbij een 100%-doelkans werd ontnomen. Brand mocht dus blijven staan, maar zag hoe Danny van den Meiracker de penalty feilloos benutte en de voorsprong verdubbelde. Waar het de Vogels in de eerste helft niet lukte om de bal ook maar op doel te krijgen, deden ze in de tweede helft meteen zaken en leek de wedstrijd binnen het uur beslist.

De twee treffers binnen vijf minuten (53e & 58e) kwamen als een mokerslag aan bij de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Het geloof, wat er in de eerste helft zeker was, leek meteen te zijn verdampt en de krachten leken weg te vloeien. Het was dan ook zonde voor de wedstrijd dat ASWH-linksbuiten Samuel van der Velden zijn fraaie afstandsschot op de binnenkant van de paal zag belanden, zo’n 20 minuten voor tijd. Dit had ASWH weer een boost kunnen geven in de wederopstanding in deze wedstrijd. Prinsen was voor het eerst deze middag compleet kansloos, maar zag tot zijn geluk hoe de bal, via het aluminium en de doellijn, achter hem langs weer het veld in rolde. Het zou de laatste kans voor ASWH zijn, want het was IJsselmeervogels wat de wedstrijd in handen had genomen en ook niet meer los zou laten. De Vogels speelden na de 0-2 een prima wedstrijd en lieten de voorsprong niet meer los. Die voorsprong had zelfs nog meerdere keren uitgebreid kunnen (/moeten) worden, maar telkens slaagden de Rooien er niet in om zichzelf te belonen. Met name verdediger Daniel van Son en invaller Rydell Poepon hadden de grootste kansen om dit te realiseren. Van Son zag zijn fraaie poging echter ook het aluminium toucheren waardoor de goal uitbleef en Poepon slaagde er niet in om een bal vanaf twee meter afstand in het lege doel te glijden. Het bleken geen dure missers te zijn, want toen scheidsrechter De Winter affloot stond die 0-2 stand nog steeds op het bord en waren de drie punten binnen. Zeker op basis van de tweede helft was daar niets op af te dingen.

Drie verdiende, maar hele belangrijke punten voor IJsselmeervogels in de strijd om uit die degradatiezone te blijven. Door de overwinning klimmen de Vogels naar plaats 13 en is de voorsprong op Kozakken Boys (die op play-off-plaatsen staan) nu 6 punten. Zoals eerder benoemd, spelen de Vogels a.s. zaterdag tegen de Werkendammers en lijkt er nog een enorme dreun te kunnen worden gaan uitgedeeld in strijd om lijfsbehoud aan een van de directe concurrenten. Voor ASWH ziet de toekomst in de Tweede Divisie er na vandaag nog wat somberder uit. Door dat GVVV dinsdagavond pas in actie komt tegen HHC Hardenberg, is ASWH nu op doelsaldo voor tenminste één dag hekkensluiter in de Tweede Divisie. Deze plaatsing zou aan het eind van het seizoen betekenen dat het Tweede Divisie-avontuur, drie jaar na die spectaculaire promotiestrijd tegen FC Lienden, ten einde is. De ploeg van Veenstra leek na de 0-2 getroffen te zijn door de hamer der realiteit en was niet meer in staat om zich terug te vechten. Het worden nog 5 loodzware weken voor iedereen met een wit/zwart hart, mits zij de hoop op lijfsbehoud zelf al niet hebben opgegeven, natuurlijk….