REPORTAGE | Vroege rode kaart doet laatste hoop op titelprolongatie AFC verdwijnen

Zelden werd een voetbalwedstrijd zo snel beslist als Katwijk – AFC op Tweede Paasdag. Al na twee minuten wees scheidsrechter te Kloeze naar de stip, nadat Derre Kwee en Robbert Susan tijdens een lijf-aan-lijfgevecht naar de grond gingen in het zestienmetergebied van AFC. Vervolgens trok de arbiter, tot verbazing van alle aanwezigen op De Krom de rode kaart voor Kwee. Susan benutte de penalty. Vanaf dat moment speelde AFC eigenlijk een verloren wedstrijd, hoewel de definitieve nekslag pas in de 92e minuut werd gegeven, 2-0.

De rode kaart voor Kwee beroofde al na twee minuten de topper van alle spanning. Enerzijds omdat de kwaliteitsverschillen bij elf tegen elf al minimaal zijn, aan de andere kant ontbrak het AFC simpelweg aan energie om Katwijk aan het wankelen te krijgen met een mannetje minder. Spelregel technisch zal scheidsrechter te Kloeze zijn beslissing prima kunnen onderbouwen, maar hij besliste met het geven van de rode kaart wel direct de wedstrijd en daarmee de laatste hoop voor AFC om de titelstrijd nieuw leven in te blazen.

Vanaf het moment dat Susan de gekregen strafschop verzilverde, pakte Katwijk het initiatief. De Krombewoners speelden tot aan de thee soeverein en geduldig de bal rond op zoek naar ruimtes in de defensie van AFC. Dat leverde enkele mogelijkheden op, maar keeper Wesley Zonneveld hoefde zelden echt in actie te komen. Kort voor rust werden de kwaliteiten van Andre Krul wel echt serieus getest. Dalian Maatsen mocht op een interessante plaats, dicht bij het zestienmetergebied, aanleggen voor een vrije trap, maar zag dat Krul met een katachtige redding de bal onder de lat wegtikte.

Bal op de kruising

In de eerste fase na rust zocht Katwijk verder naar een uitbreiding van de score. Die zoektocht slaagde bijna na een goede individuele actie van Kylian van Mil, maar de buitenspeler zag de bal op de kruising uiteen spatten. In de rebound kwam Lars Weistra niet verder dan een poging in het zijnet. Het bleek één van de spaarzame hoogtepunten van de tweede helft, die zich verder zou voortslepen naar het einde.

AFC kan niet, Katwijk hoeft niet

Katwijk hoefde niet meer zo nodig en het tiental van AFC kon niet. Tel daarbij op dat beide ploegen de wedstrijd van zaterdag nog in de benen voelden en het spelbeeld is uit te tekenen. Katwijk liet de bal aan AFC en wachtte rustig af wat de Amsterdammers verzonnen. AFC voetbalde vooral uit stilstand en wist vrijwel niet af te dwingen. De bezoekers waren in de tweede helft wel veelvuldig in balbezit, maar het ontbrak de ploeg van Ulrich Landvreugd aan het geloof in een goed einde en de energie om echt te jagen naar de gelijkmaker. De wedstrijd bleef spannend omdat Katwijk in de omschakeling erg slordig was en daardoor de tegenstander in leven liet.

Pas in blessuretijd kon het thuispubliek opgelicht ademhalen, nadat de ingevallen Tim Freriks en Mukhtar Suleiman eindelijk een succesvolle omschakeling op de mat wisten te leggen, waarbij laatstgenoemde Katwijk op veilige marge van 2-0 schoot. Dankzij dit verlies konden de eventuele titelaspiraties van AFC definitief de prullenbak in, maar eigenlijk was dat al zo vanaf het moment dat scheidsrechter te Kloeze de rode kaart toonde aan Derre Kwee.