Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Kozakken Boys deelt GVVV eerste dreun uit in degradatiestrijd

In de strijd om het laatste ticket voor de Tweede Divisie van het seizoen 22/23 heeft Kozakken Boys woensdagavond zichzelf een uitstekende dienst bewezen. Het rechtstreekse duel met uitdager GVVV werd met 3-1 gewonnen en daarmee deelden de Werkendammers meteen een ferme dreun uit. GVVV speelde een matige wedstrijd en zag hoe de thuisploeg zich in de tweede helft beloonde voor het bij vlagen zeer degelijke spel. Vijf minuten voor tijd bekroonde uitblinker Gwaeron Stout zijn goede wedstrijd door de 3-1-eindstand op het bord te zetten en zodoende een prima uitgangspositie voor de return van aankomende zaterdag op Panhuis te creëren.

GVVV favoriet?
Wie voorafgaande aan de play-off-finale tussen tweede divisionisten Kozakken Boys en GVVV de beide ploegen naast elkaar legde, kwam wellicht tot de conclusie dat de ploeg uit Veenendaal wel eens de favoriet voor dit onderonsje kon zijn. De ploeg van de blauwe zijde van Panhuis had sinds de komst van trainer Gery Vink aan het eind van het seizoen weer een nieuw elan gekregen en was door de 56-jarige oefenmeester klaargestoomd voor de zware strijd om lijfsbehoud. Nadat in de competitie ASWH definitief was geëlimineerd, konden alle ogen op de loodzware tombola van de promotie waarin acht ploegen streden om dat ene felbegeerde ticket van de Tweede Divisie. Door als zeventiende in de competitie te eindigen was voor GVVV de route bepaald die hen uiteindelijk langs Derde Divisie Zondag-clubs VV Gemert en HSC’21 loodste. Een route waar de Veenendalers vrij weinig moeite mee kenden, want zowel Gemert als de Haaksbergers werden vrij eenvoudig aan de kant gezet en resteerde alleen nog het eindduel met Kozakken Boys. Door deze 4 overwinningen (10 doelpunten voor, 3 tegen) en het bij vlagen goede spel van de Veenendalers,  leek de vorm dik in orde te zijn en kon er met vertrouwen naar de dubbele ontmoeting met de Werkendammers worden uitgekeken. Zij waren namelijk iets minder soepel door de rondes gekomen. Met name de ontmoeting van afgelopen Zaterdag tegen DVS’33 was kantje boord (2-1 winst) en had zomaar anders kunnen uitvallen. Toch sleepte het team van Michel Langerak de overwinning uit het vuur en plaatste het zich voor dit seizoenstoetje. Moeizaam, maar uiteindelijk met een maximaal resultaat.

Topscorers oog in oog
Bij GVVV kon Gery vink in Werkendam weer beschikken over Mats Grotenbreg. De 24-jarige verdediger had in de ontmoeting uit bij HSC’21 nog een rode kaart gekregen na een opstootje met tegenstander Cenk Uguz en moest daardoor de wedstrijd van afgelopen zaterdag aan zich voorbij laten gaan. Vink herenigde Grotenbreg meteen weer met partner Joeri Potjes centraal achterin de defensie van de Veenendalers en dit betekende dat zijn vervanger van tegen HSC’21, Steven Theunissen, weer genoegen moest nemen met een plaatsje op de reservebank. Ook bij Kozakken Boys moest Michel Langerak één wissel doorvoeren. Daniel da Silva Mendes was na zijn gele kaarten tegen DVS’33 geschorst en hierdoor was er weer een plaatsje vrij gekomen voor Sven van Ingen. Van Ingen werd in het hart van de defensie gepositioneerd, wat consequenties had voor Frenk Keukens. Keukens speelde de afgelopen wedstrijden centraal, maar moest nu zijn oude vertrouwde positie aan de rechterkant weer innemen. Voor de rest kenden de ploegen weinig veranderingen en waren het de zelfde gladiatoren die de lange weg in de play-offs tot nu toe succesvol hadden afgelegd. Een groot aandeel in dit succes mocht op naam worden geschreven van twee specifieke aanvallers. Bij Kozakken Boys was dit Johnny Lommers en bij GVVV Joshua Patrick. Beide spelers voerden met vier goals uit vier wedstrijden het topscorersklassement van de play-offs aan en waren dus een garantie voor gevaar.

Ruimte in de rug
Onder prima zomerse omstandigheden floot scheidsrechter Wim Bronsvoort rond de klok van 20:00 uur voor het begin van de eerste strijd om lijfsbehoud. De Zwaaier was prima gevuld en ook uit Veenendaal waren er flink wat supporters meegekomen. Het thuispubliek had echter een betere start van de wedstrijd, want het zag hun ploeg goed aan de wedstrijd beginnen. Kozakken Boys startte fel en had de intentie om GVVV op elk moment op de huid te zitten. De Veenendalers hadden het hier zeer moeilijk mee en leden hierdoor constant balverlies. Vooral het centrale verdedigingsduo van de uitploeg maakte een labiele indruk en leek telkens verrast te worden door de ruimte die achter hen ontstond. Met goede diepteballen van o.a. Gwaeron Stout en Mark Veenhoven werd Lommers (die normaal meer in de bal komt, dan dat hij de diepte in gaat) gelanceerd en werd de Veenendaler defensie telkens opengeritst. Dit was ook het geval bij de strafschop in minuut 17 waardoor de thuisploeg de (verdiende) voorsprong pakte. Met een schitterende diepe bal stuurde Veenhoven Lommers op het doel af. Keeper Jan van Willige was uitgekomen, maar was niet op tijd bij de bal. Hierdoor werkte de doelman de spits onderuit en was de penalty de enige logische straf die scheidsrechter Bronsvoort kon toepassen. Thomas Marijnissen benutte dit buitenkansje feilloos en zette daarmee Kozakken Boys op een verdiende voorsprong. GVVV had daar nog helemaal niets tegenover kunnen zetten en blonk vooral uit in het geven van foute passen. Alleen middenvelder Mart de Jong had keeper Mike van de Meulenhof zijn eerste balcontact van de avond laten aantekenen, maar dit rolletje zorgde niet voor problemen. Direct na de goal van Marijnissen had Kozakken Boys al voor de 2-0 kunnen zorgen. Opnieuw profiteerde Lommers van de ruimte achter het duo Potjes-Grotenbreg en kon andermaal alleen af op Van Willige. Ditmaal kwam de doelman wél als winnaar uit het onderlinge duel en bleef de schade voor GVVV beperkt tot slechts één tegendoelpunt. Kozakken Boys rook bloed en GVVV zat diep in de problemen.

Rookgordijn
In minuut 23 werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd door het arbitrale kwartet. Een nieuwe buslading met GVVV-aanhangers stormden met veel bombarie het uitvak van de Zwaaier in en lieten het daarbij niet na om allerlei fakkels aan te steken. Dit resulteerde in een groot rookgordijn waardoor er plaatselijk geen hand voor ogen te zien was. Na één minuut of zeven was alles weer goed in beeld en kon de wedstrijd hervat worden. Voor Vink was dit de ideale kans om zijn ploeg van nieuwe instructies te voorzien. De coach moest alle zeilen bijzetten, want zoals zijn team in de eerste twintig minuten presteerde, zou dit zonder twijfel tot meer tegendoelpunten gaan leiden. Echter, heel veel directe impact leek dit niet te hebben. De wedstrijd was nog geen twee minuten hervat of Lommers kreeg opnieuw een goede kans om de voorsprong van de thuisploeg te verdubbelen. Na andermaal een goede bal vanuit achteruit van Veenhoven (wederom door het midden van de defensie) had Lommers de kans om de bal aan te nemen en door te stomen naar Van Willige. Echter was de balcontrole van de spits niet optimaal waardoor Potjes en Grotenbreg de schade konden voorkomen en Van Willige niet in actie hoefde te komen.

Duveltje uit een doosje
Waar Kozakken Boys het dus niet lukte om de voorsprong uit te breiden, was het in de 38e minuut ineens raak voor GVVV en was rechtsback Justin Spies de gevierde man. Uit een van de zeer zeldzame momentjes waarin de Veenendalers zich voor de goal van Van de Meulenhof meldden, was het meteen raak. Spies kreeg de bal van Grotenbreg diep op vijandige helft, maar zag dat niemand van Kozakken Boys de intentie had om hem van de bal te krijgen. Spies kon doorlopen, naar binnen snijden en de bal met een geplaatst schot in de verre hoek schieten. Via de binnenkant van de paal belandde de bal in het net en zodoende was de stand, uit het niets, weer gelijkgetrokken en was GVVV terug in de wedstrijd. Ook het moment waarop dit gebeurde, 4 minuten voor rust, leek ideaal. Kozakken Boys had geen antwoord meer om nog voor het rustsignaal weer zelf gevaarlijk te worden en zodoende was 1-1 de verassende ruststand.

Alleen een comeback van formaat lijkt de Veenendaalse derby volgend seizoen nog in de weg te staan.

Slijtageslag
Vink wist dat dit zo niet langer kon en bracht in de rust meteen twee versterkingen. Zo kwam Achraf Nejmi voor Tom Oostinjen en werd de onzichtbare Joshua Patrick vervangen door Adham el Idrissi. De omzettingen van Vink leken te werken, want GVVV zat in het begin van de tweede helft een stuk beter in de wedstrijd dan in de gehele eerste 45 minuten. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en dat kwam het kansenaantal niet ten goede. De wedstrijd kabbelde voort en beide ploegen waren zoekende. Via het nodige geluk kwam de thuisploeg na 66 minuten weer op voorsprong. Een voorzet van Marijnissen belandde in de kluts voor het doel en uiteindelijk belandde de bal via Gwaeron Stout voor de voeten van Lommers. De spits werkte de bal in de lange hoek en daarmee was het Kozakken Boys wat zich weer op polepositie zette. Voor Lommers was dit bovendien zijn vijfde goal uit vijf optredens in de nacompetitie en hiermee passeerde hij ook Joshua Patrick in de onderlinge strijd om de topscorerstitel van de play-offs. De goal zorgde dat Kozakken Boys afscheid nam van de mindere fase van het begin van de tweede helft en hierdoor weer tot leven kwam. GVVV daarentegen kon zelf eigenlijk niet tot gevaar komen en het leek er vandaag simpelweg niet in te zitten voor de Veenendalers. Na een lang en loodzwaar seizoen leek de motor leeg om nog een keer uit geslagen positie terug te komen. Ook bij Kozakken Boys was deze fysieke slijtageslag zichtbaar, want op een gegeven moment lagen er vier spelers met kramp en andere klachten op het gras. De thuisploeg probeerden ook wat tijd te rekken en dit leverde Marijnissen een niet zo slimme gele kaart op. De vleugelaanvaller kon deze kaart namelijk niet hebben en is zodoende geschorst voor de return op Panhuis.

Foto; Hans Kieboom

Rand van de afgrond
Toch wist Kozakken Boys nog de krachten aan te spannen, want vijf minuten voor tijd kwam de thuisploeg op 3-1. Een fraaie goal van de uitblinker Stout zorgde voor vreugde op de Zwaaier en voor nog meer hoofdpijn bij GVVV. Tot aan de 3-1 van Stout leken de Veenendalers de schade beperkt te kunnen houden, maar nu was de marge verdubbeld en staat GVVV ineens toch weer een beetje dichter bij de rand van de afgrond. Stout kreeg de bal van Marijnissen en zag hoe een ploeggenoot met een goede loopactie er voor zorgde dat de verdediging van GVVV maar weer eens compleet open lag. Hierdoor kon de 28-jarige middenvelder vrij uithalen en was Van Wilige kansloos. Een enorme dreun voor de Blauwen, want het beeld voor de return van aanstaande zaterdag is nu meteen een stuk minder rooskleurig. GVVV moet nu minimaal met twee goals verschil op Panhuis weten te winnen, wil het er nog een verlenging uitslepen. Zeker is dat dan de manier van spelen flink verbeterd zal moeten worden, want de prestatie van GVVV woensdagavond op de Zwaaier was gewoon ondermaats te noemen. Of dit gaat gebeuren, dat zien we zaterdagmiddag om 14:30. Ongetwijfeld zullen de ogen van rode buurman DOVO ook met extra veel aandacht het wedstrijdverloop volgen. Alleen een comeback van formaat lijkt de Veenendaalse derby volgend seizoen nog in de weg te staan.