REPORTAGE | Katwijk beschikt over stalen zenuwen tegen FC Lisse

Katwijk komt als grote winnaar uit de zoveelste plottwist in de titelstrijd in de Tweede Divisie. De Krombewoners lieten tegen FC Lisse zien over stalen zenuwen te beschikken, speelden zeer gedisciplineerd en boekten een regelmatige 0-2 overwinning op Ter Specke. Kort nadat scheidsrechter Winkel het eindsignaal liet klinken bleek de Katwijkse driepunter bovendien goed voor de herovering van de koppositie.

De oranjehemden begonnen als nummer drie op de ranglijst aan de één na laatste speelronde van het seizoen en moesten zelf in ieder geval winnen om de titeldroom levend te houden. Trainer Anthony Correia koos voor hetzelfde elftal als een week eerder tegen Kozakken Boys, het spelplan was echter wel wat gewijzigd. Waar Katwijk het hele seizoen de risico’s die bij het aanvallende spel horen voor lief nam, koos het tegen FC Lisse meer voor de controle en het geduld.

Desondanks hadden de Krombewoners binnen een minuut al op voorsprong kunnen staan, toen Ahmed el Azzouti vanaf de rand van het zestienmetergebied kon uithalen op het doel van Erik Cummins. Zijn poging ging rakelings voorlangs.

Logische ruststand

Het bleek, achteraf, de beste kans van de bezoekers tot aan de thee. Katwijk had wel veelvuldig de bal, maar omdat in de eindfase de precisie ontbrak, bleven grote kansen uit. FC Lisse, waar Erik Cummins en Jeffrey Klijbroek afscheid namen van het thuispubliek, bleef goed overeind, maar was nauwelijks in staat om gevaar te stichten. De 0-0 ruststand was een logisch gevolg van wat beide ploegen in het eerste bedrijf hadden laten zien.

Ondanks de noodzaak om de wedstrijd te winnen en de wegtikkende tijd bleef Katwijk ook na rust geduldig en gedisciplineerd spelen. Langzaam maar zeker begon de defensie van FC Lisse ruimtes weg te geven en werden de mogelijkheden voor Katwijk groter en talrijker. De 0-1 hing in de lucht.

Cruciale redding

Voordat die, voor Katwijk bevrijdende, treffer viel, kreeg de thuisploeg nog die ene kans die elke ploeg wel krijgt in een wedstrijd. Voor FC Lisse kwam die kans vijf minuten na rust, toen Enzo Stroo ineens kansrijk voor Jean Paul van Leeuwen opdook. Van Leeuwen wist het één-op-één-duel met een cruciale redding in zijn voordeel te beslissen.

Een klein kwartier later beloonde Ahmed el Azzouti aan de andere kant het Katwijkse geduld en zette hij Katwijk, op aangeven van Kay Blokland, op 0-1. Drie minuten later pegelde Kilian van Mil vanaf de rand van het strafschopgebied naar een 0-2 voorsprong en was het duel zo goed als gespeeld.

Katwijk behield na de 0-2 de controle over het duel en speelde de wedstrijd geroutineerd uit. Tien minuten voor tijd nam het thuispubliek afscheid van Erik Cummins en Jeffrey Klijbroek. Zij kregen een publiekswissel van trainer Raymond Bronkhorst.

Concurrentie

De grote schare uitsupporters was ondertussen vooral bezig met het in de gaten houden van de verrichtingen van de concurrentie. En die concurrentie bleek niet over dezelfde stalen zenuwen te beschikken als hun favorieten, die als eerste klaar waren met de 33e speelronde en minutenlang samen met de fans het slot van de wedstrijden van AFC en Rijnsburgse Boys volgden.

De spanning was om te snijden, maar na een zestal minuten, die als maanden voelden, kwam het verlossende woord uit Noord Holland: AFC en Rijnsburgse Boys morsten punten en Katwijk gaat als koploper de laatste speelronde in. Katwijk moet nog eenmaal aantonen over stalen zenuwen te beschikken in de thuiswedstrijd tegen Spakenburg.