Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | SVV Scheveningen weer veilig, IJsselmeervogels naar het moeras van de nacompetitie

Het verschil tussen een club die zich uit de degradatiezone knokte en een waar dat niet bij lukte kwam zaterdag op de Houtrust in Scheveningen schrijnend aan het licht. SVV Scheveningen knokte zich binnen een kwartier naar de 1-0 en gaf daarna vooral heel weinig weg. Vooral dankzij gezamenlijke inzet. Het is de spirit die IJsselmeervogels de komende weken nodig zal hebben als het kans op klasse behoud wil houden, maar die het in deze wedstrijd miste. Scheveningen tilde de voorsprong vlak voor tijd dankzij Lex Immers naar 2-0.

Het was natuurlijk niet alleen deze wedstrijd die bepaalde dat IJsselmeervogels in de barrage terecht is gekomen. Ook niet de huidige dienstdoende trainer/coach, die bij zijn komst een nogal desolate selectie onder zijn hoede kreeg. Hij krikte het team omhoog, wist directe degradatie te voorkomen maar kon TEC en Excelsior Maassluis er niet meer onder krijgen. Het is vooral een opeenvolging van minder gelukkige maatregelen, aanstellingen en beslissingen. Het leidde tot een selectie die geen moment uit het rechterrijtje weg wist te komen, een selectie die qua kwaliteiten bovenin hoorde mee te spelen.

Dat het niet alleen in de leiding van de club niet allemaal goed ging maar ook binnen de selectie zelf liet het team in Scheveningen nog eens ziens. De prima leidende scheidsrechter Te Kloeze zal zich een lastiger middag hebben voorgesteld. De toeschouwers zagen absoluut geen IJsselmeervogels dat voor haar laatste kans leek te strijden. Gert Jan Karsten startte gedurfd met twee A- junioren in de gelederen, Sem Scholten (17) op het middenveld en Gerwin van der Groep (19) rechts achterin.

Aan de andere kant was er voor de laatste keer op Houtrust een basisplaats voor de 38-jarige aanvaller Tim Peters. Laatst genoemde was na een klein kwartiertje voetbal lekker op dreef over de linkervleugel. Gomez Nieto vond na de voorzet het zijnet, Michael de Niet knalde even later net naast maar nadat Peters andermaal de Spakenburgse verdediging uiteen scheurde profiteerde de Niet wel van de voorzet, 1-0. Een kwartiertje later was het weer Peters die een kans voorbereidde. Immers kopte net voorlangs. 

Net voor de veertigste minuut kwam het eerste gevaar van IJsselmeervogels. Twee vrije trappen, beiden te danken aan onzorgvuldig uitverdedigen van  Scheveningse verdedigers. Mike van der Laar mikt ruim over/naast, Morad El Haddouti vond de muur. Er kwam zelfs nog een echte uitgevoetbalde kans voor de gasten, echter Wessel de Boer kon net niet bij de voorzet van links. De laatste kans van de eerste helft was dan weer voor Scheveningen, dat Immers vrij voor doel zag verschijnen maar waarbij de kopbal in handen van doelman Schaap verdween.

De tweede helft bracht nauwelijks verandering in het wedstrijdbeeld. Links en rechts werden wat spelers ingeruild, bijvoorbeeld Tim Peters die na een uur een applauswissel kreeg waardoor Mehmet Aldogan nog een half uur mee kon spelen. Qua voetbal bracht de jeugdige Taygeorni Elvilia nog wat leven in de brouwerij. Hij speelde zichzelf enkele keren knap vrij maar kon niet doeltreffend uithalen. Dat deed Lex Immers wel toen hij door het midden werd aangespeeld en de 2-0 langs Schaap schoof. 

Jordy Ruizendaal haalde in de extra tijd toch nog een keer knap uit, maar zijn schot was wellicht exemplarisch voor het  IJsselmeervogels van dit seizoen, het spatte van de lat terug en de goede bedoeling leverde ook nu dus niets op.