REPORTAGE | Rijnsburgse Boys laat alles door de vingers glippen

Zelf winnen was sowieso het devies. Stap twee was hopen op een misstap van koploper AFC. Dat laatste gebeurde zowaar, maar dat eerste lukte niet tegen de nummer laatst Jong Volendam. In een knotsgekke wedstrijd, die alle kanten op kon gaan, verliezen de Rijnsburgers uiteindelijk met 4-3. Hiermee klapte de droom die kampioen heet ongenadig hard als een zeepbel uit elkaar. Dichterbij de titel konden de Uien zaterdag niet komen, maar na 90 minuten in het Kras Stadion zakten alle spelers letterlijk door de hoeven en stond de ploeg van de vertrekkende Henk Wisman met lege handen. De kans op de titel is nu slechts een theoretische.

Rijnsburg moet, Volendam mag

Omdat de strijd in de Tweede Divisie ongekend spannend was, waren er meer Rijnsburgers naar Volendam afgereisd dan normaal gesproken. Natuurlijk, men bleef afhankelijk van concurrent AFC, maar zelf winnen van het al gedegradeerde Jong Volendam was in de ogen van veel supporters een formaliteit. Eens te meer bleek dat de Tweede Divisie de meest krankzinnige competitie van Nederland blijkt te zijn. De jonge ploeg van Kiki Musampa speelde onbevangen en met een meer dan prima wedstrijdinstelling. Rijnsburgse Boys “moest” en Jong Volendam “mocht” en dat was goed terug te zien op het veld.

Al na een minuut of zeven profiteert Darius Johnson van slap verdedigend werk achterin bij de Rijnsburgers en schuift de 1-0 binnen. Het is even slikken voor de geel-zwarten, maar met nog dik tachtig minuten op de klok nog geen man overboord. De situatie wordt in minuut 15 wel wat penibeler wanneer Quincy Hoeve uit een counter de 2-0 binnenrost. De Rijnsburgers worden hiermee met hun eigen specialiteit om de oren geslagen. Tocht rechten de bezoekers de rug, gesteund door het meegereisde publiek dat na de 2-0 even uit het veld was geslagen maar zich inmiddels heeft herpakt. De mooiste goal van de middag komt op naam van Jordy Strooker. Zijn bekeken schot met links draait fraai de verre kruising in achter de Volendamse doelman: 2-1.

Toch de gelijkmaker

Ondanks de aansluiting blijft Volendam nog wel gevaarlijk. De dit seizoen redelijk betrouwbare Rijnsburgse verdediging heeft de handen vol in het Kras Stadion. Toch is de grootste kan voor Jeroen Spruijt op de 2-2. Alleen op de doelman af zijn er diverse opties, onder meer de bal afgeven aan één van de twee mee opgekomen ploeggenoten. De middenvelder faalt echter hopeloos. Toch komen de Rijnsburgers binnen het halfuur op gelijke hoogte. Een doelpoging annex voorzet van Daan Walraven wordt door Bram Ros met wat fortuin tot doelpunt omgezet en de stand is weer gelijk: 2-2. De Rijnsburgers hebben het vertrouwen weer terug want zijn al vaker sterk teruggekomen na de rust, zoals onlangs tegen FC Lisse.

Alles vergooid

Met de wetenschap dat OFC voorstaat tegen koploper AFC is alle hoop nog aanwezig bij de Rijnsburgers. Alleen nog even die winnende tegen Jong Volendam maken. Naarmate de tijd begint te dringen volgt de volgende klap voor de bezoekers. Een vrije trap van Tayrell Wouter gaat via doelman Zonneveld en de lat het veld weer in. Niemand is beducht op de rebound met uit zondering van Darius Johnson. Hij brengt zijn ploeg, die volgend jaar niet meer actief zal zijn op dit niveau, wederom op voorsprong: 3-2. Ongeloof op de tribune want weer lopen de Rijnsburgers achter de feiten aan. De klok tikt genadeloos verder maar voor de tweede keer komen de Rijnsburgers langszij. Invaller Bram de Bruin bewijst zijn waarde door de 3-3 na een fraaie actie in het dak van het doel te schieten.

Met nog acht minuten en blessuretijd lijkt er tijd voldoende voor de Rijnsburgers om alsnog de drie hoognodige punten in de wacht te slepen. Hiervoor moet er wel steeds meer risico worden genomen en hiervan profiteert de thuisploeg optimaal. In de eerste minuut van de blessuretijd velt Tayrell Wouter het lot van de Uien en uit wederom een rebound zorgt hij voor de winnende: 4-3. Hiermee valt de Rijnsburgse droom definitief in duigen en zijn het de Uien zelf die waterige ogen hebben.