REPORTAGE | IJsselmeervogels wordt onder de voet gelopen en heeft nog bergen werk te verzetten

Tijdens het duel tussen Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels was het contrast op het veld bijzonder groot. Voor de Rijnsburgers een walk-in-the-park wat resulteerde in een simpele 4-1 overwinning die zeker nog veel hoger had kunnen uitvallen. Maar ook na afloop was het contrast groot. De Uien hoefden, mede door de overwinning van buurman Katwijk op koploper AFC, de stiekeme hoop op de hoofdprijs nog altijd niet definitief in de ijskast te zetten. Bij IJsselmeervogels was duidelijk dat de recente trainerswissel in dit duel in ieder geval niet voor het gewenste schokeffect had gezorgd. Pijnlijk duidelijk werd hoeveel er nog voor verbetering vatbaar was op het veld en dat de voortijdig ingestapte Gert-Jan Karsten nog bergen werk heeft te verzetten.

Rijnsburg in de kaart gespeeld

Slechts een week had Karsten de tijd gehad om te snuffelen aan zijn selectie. Met wat omzettingen werden de heren het slechte veld van de Middelmors opgestuurd. De Rijnsburgers spelen al maanden hetzelfde spelletje en lieten de bezoekers het spel maken. Hierbij kwamen de Vogels hoog op het veld te staan, iets waarmee de thuisploeg alleen maar in de kaart werd gespeeld, want al in de openingsfase kwam Rijnsburg er op de counter razendsnel uit. Bert Koomen haalde de achterlijn en bediende Delano Asante die in de zestien alle tijd en ruimte had voor een bekeken schot. Doelman Schaap stond echter op de goede plek. Rijnsburg trok zich weer terug op eigen helft en lieten de Vogels wat speldenprikjes uitdelen om zelf genadeloos toe te slaan in de omschakeling. De hele linkerkant van de bezoekers lag steeds open en Roderick Gielisse bediende de naar voren geslopen Jeroen Spruijt die van dichtbij dusdanig slecht werd verdedigd dat de middenvelder de 1-0 kon binnenkoppen.

Voor rust beslist

Tien minuten later krijgt IJsselmeervogels op de rand het strafschopgebied een uitgelezen kans met een vrije trap. Deze belandt echter in de muur waarna een razendsnelle en perfect uitgevoerde counter Jeroen Spruijt in staat stelt om Furghill Zeldenrust te bedienen die met Zwitserse precisie de 2-0 kan intikken. De mooiste goal van de middag is de 3-0 even voor rust. Een combinatie tussen verschillende Rijnsburgers wordt door Delano Asante opgezet en afgerond en zorgt voor de thee nog met de beslissing. Opvallende zijn de tijd en ruimte die de Rijnsburgers krijgen in het zestienmetergebied van de tegenstander.

Tweede helft

In de rust wordt bij de thuisploeg noodgedwongen Spruijt vervangen door de De Bruin wegens een blessure. Ook de bezoekers passen een dubbele wissel toe, maar dan uit tactische overwegingen. Rosheuvel en Blel krijgen de kans van hun nieuwe trainer ten faveure van El Haddouti en Van der Laar. Hoewel dit in het begin van de tweede helft de Vogels voetballend iets beter lijkt te maken, zijn het de Rijnsburgers die de echte kansen blijven krijgen. Met name Zeldenrust kreeg voldoende kansen om El Kachati van Quick Boys als topscorer te achterhalen, maar had het vizier in de tweede helft niet op scherp. Ook invaller Jongeneelen was dichtbij de 4-0, maar doelman Schaap kon met de vingertoppen de 4-0 voorkomen.

Goals voor de statistieken

Met nog dertien minuten op de klok brachten de bezoekers, dus eigenlijk tegen de verhoudingen in, de marge toch nog naar twee. In eigenlijk wat de enige echte goedlopende aanval van de middag van IJsselmeervogels was, leverde invaller Ramdas een puike voorzet af die door captain Wessel Boer prima werd binnengekopt: 3-1. Een echte impuls leek dit de ploeg van Karsten niet te geven, want daarvoor was het krachtsverschil te groot. In de blessuretijd mocht Zeldenrust dan toch nog zijn tweede goal van de middag maken, nu vanaf de penaltystip na hands van Gino Bosz: 4-1. Na de strafschop floot mevrouw Shukrula direct voor het einde.