Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Jarenlang wanbeleid IJsselmeervogels komt in Utrecht tot eruptie

Er werd in de regio Midden-Nederland al een paar weken reikhalzend naar uitgekeken. Het nacompetitieduel tussen de grootmacht IJsselmeervogels en Hercules. Het werd een historische avond in Utrecht. Het jarenlange wanbeleid op technische vlak van IJsselsmeervogels werd in Utrecht pijnlijk blootgelegd. Het klakkeloos overnemen van de beste spelers van competitiegenoten en smijten met budgetten maakt nog geen team. Een team wat Hercules wel was. De ploeg van trainer René van der Kooij liet niets heel van de Vogels en maakte de terugwedstrijd tot een formaliteit. Na negentig, vanuit een Spakenburgs oogpunten, hopeloze minuten stond er een eindstand van 6-0 op het scorebord.

Beide ploegen begonnen nerveus op het volgepakte Sportpark Voordorp en wisten weinig te doen met het geboden balbezit. Trainer Van der Kooij was na afloop ook niet te spreken over de eerste twintig minuten van zijn ploeg. ,,Mijn spelers deden precies alle dingen die wij niet hadden afgesproken.”

Pas nadat de lopers op het middenveld – Van Rooijen en Fichtinger – meer in de wedstrijd kwamen, werd het spel van Hercules beter. ,,Het was de bedoeling om Steff en Max voortdurend in beweging te hebben om zo het statische blok op het middenveld te ontregelen”, aldus Van der Kooij.

Nadat Waterink en Lahri al kansen hadden gemist voor de thuisploeg, werd Hercules in het zadel geholpen door de bezoekers. Een lange bal van voormalig Vogel Bjorn van Gorkum werd op de rand van de 16 meter terug gekopt door Gerwin van der Groep. Doelman Julian Prinsen was al onderweg om de bal te onderscheppen, en dus rolde de bal richting het lege doel (1-0).

Nog geen vijf minuten later was de score al verdubbeld. Topscorer van Hercules Tim Waterink kopte van dichtbij een voorzet van Lahri binnen (2-0). De Vogels konden hier weinig tot niets tegenover zetten en bleven volharden in het geven van hoge lange ballen op de kleine spitsen.

Falen

Na afloop van de wedstrijd sprak trainer Gert-Jan Karsten over het feit dat hij vond dat hij gefaald had. “Ik heb de urgentie van deze wedstrijd en situatie niet over weten te brengen op mijn ploeg. Ik wist hoe zwaar dit zou worden. Hercules is een uitstekend voetballende ploeg, maar wij hebben ze natuurlijk wel een paar cadeautjes gegeven.”

Karsten doelde daarmee met name op de eerste en derde treffer van Hercules vlak na rust. Karsten sprak ook nadrukkelijk uit dat hij gaat nadenken over zijn eigen positie. “Ik ben verantwoordelijk waren de duidelijke woorden. Ik zit nu nog in de emotie maar ik ga de komende dagen wel nadenken, want ik vind dat ik gefaald heb.”

Daarbovenop kwam nog eens de gemiste strafschop van Mike van de Laar vlak voor rust.  Het zou het uitgelezen moment geweest om IJsselmeervogels terug in de wedstrijd te brengen. Maar de routinier schot de strafschop hoog over.

Toen vlak na rust Steff van Rooijen de stand op 3-0 bracht, moest Karsten met een ander plan komen. Kai Heerings werd naar het front gedirigeerd en achterin werd gekozen voor een 1:1 situatie. De Vogels kregen kort na elkaar twee kansen, maar doelman Fons Mulder wist zijn doel schoon te houden. Karsten verklaarde dat zijn plan was om in ieder geval een goal te maken om daarna weer terug te plooien in de originele formatie.

Intussen had van der Kooij met Valentijn Beck een extra verdediger gebracht en was geswitcht naar een 1-5-3-2 formatie. De snelle spitsen van Hercules voelde zich als een vis in het water met de geboden ruimte. De tandem Pieters-Waterink tilde de stand naar 5-0.

Spits Waterink, volgend seizoen spelend voor De Treffers, gaf na afloop toe gebrand te zijn geweest om zijn visitekaartje af te geven. ,,In dit soort wedstrijden ben ik altijd in staat om iets extra te geven. Wij hebben tegen NAC in de beker en ook vanavond laten zien dat wij voetballend en qua inzet voor niemand onder doen. Dit was een echte teamprestatie”.

De spelers van IJsselmeervogels stonden erbij en keken ernaar. De “Rooien” werden op alle fronten afgetroefd door het frisse Hercules. ,,Wij deden alles was zij niet wilden”, verklaarde trainer Van der Kooij na afloop het wedstrijdbeeld. ,,Mijn ploeg was enorm hongerig en ik ben enorm trots op die jonge gasten.”

Historische degradatie

De return van komende zaterdagavond lijkt hiermee een formaliteit. De gitzwarte avond in Utrecht zal waarschijnlijk lijden tot een historische degradatie voor de Vogels. Na een aantal turbulente jaren zal de club met de rijke historie en de meeste titels op het hoogste niveau moeten afdalen naar de Derde Divisie Zaterdag. Iets wat er de laatste maanden natuurlijk al aan zat te komen maar nu een feit lijkt te worden. Het zal uithuilen en opnieuw beginnen worden om te gaan bouwen aan een nieuw team. Hoe dat er na de zomer uit zal zien wordt nog maar de vraag, daar er hier en daar wellicht de nodige ontsnappingsclausules in werking zullen treden.

Hercules – IJsselmeervogels 6-0

26e min 1-0 Gerwin van de Groep (e.d.)

32e min 2-0 Tim Waterink

47e min 3-0 Steff van Rooijen

75e min 4-0 Tim Pieters

83e min 5-0 Tim Pieters

89e min 6-0 Lars Vermeulen