REPORTAGE | Katwijk laat tegen GVVV het dal verder achter zich

Hoewel het tot na de thee duurde voor de goals vielen en Katwijk pas tien minuten voor de tijd de score naar een beslissende marge kon tillen, had de koploper op sportpark Panhuis 90 minuten lang niet al te veel te vrezen van GVVV. De Blauwen streden dapper, maar kwamen simpelweg tekort tegen de Krombewoners, die het dal verder achter zich laten en steeds meer trekken vertoonden van het team dat gedurende de eerste seizoenshelft stoïcijns heerste in de Tweede Divisie. De score stokte uiteindelijk bij 1-3.

GVVV wist tot aan de rust redelijk gelijke tred te houden met Katwijk. In de eerste twintig minuten lukte dat ook aardig op het veld, vanaf het tweede gedeelte van de eerste helft was alleen de belangrijkste statistiek van de wedstrijd, het scorebord, nog gelijkwaardig. Dat had deels te maken met de voortdurende droogstand van Katwijk-spits Ahmed el Azzouti. El Azzouti verzet bergen werk tijdens het druk zetten, is continu in beweging, maar het vizier wil maar niet op scherp de afgelopen weken. Al na vijf minuten kon de spits via een vrije kopkans de score openen, maar zag hij de bal voorlangs het doel van Jan van Willige gaan. Kort daarna werd een inzet die midden hield tussen een schot en een voorzet bij de tweede paal weggewerkt door de Blauwe defensie, weer vijf minuten later kwam el Azzouti twee schoenmaten tekort bij een scherpe voorzet van Kylian van Mil. Acht minuten voor rust kreeg de kleine goalgetter de grootste kans van de eerste helft. Na een goedlopende aanval teisterde hij de paal.

GVVV kon daar voor rust twee momenten tegenover zetten, Lars ten Tije kopte in de openingsfase over en Mart de Jong schoot na een klein kwartier de bal op de vuisten van Andre Krul. Dat de Veenendalers vijf minuten na rust toch snel de gelijkmaker wisten te maken na een goede goal van Robbert Susan was dan ook eigenlijk de ‘verdienste’ van Katwijk. Rick van der Meer vergat de algehele basisles bij uitverdedigen en zag zijn pass door de as opgepikt worden door Danny de Leeuw. Het schot van de middenvelder werd dusdanig getoucheerd dat Andre Krul kansloos was en de gelijkmaker op het bord verscheen. Vier minuten later kon Raoul Esseboom, met dank aan Van Willige die opzichtig de fout inging bij een corner van Lars Weistra, de Katwijkers weer simpel op voorsprong koppen: 1-2.

Vanaf dat moment speelde Katwijk, zonder zelf te imponeren, een gewonnen wedstrijd. GVVV toonde wel vechtlust en gaf niet op, maar het was tandeloos wat de Blauwen in aanvallend opzicht lieten zien. Nooit kon de thuisploeg de verdediging van Katwijk aan het wankelen krijgen, de koploper kon het duel eigenlijk gemakkelijk over de streep trekken. Helemaal toen tien minuten voor tijd invaller Tim Freriks in het strafschopgebied onderuit werd getikt en scheidsrechter Droge gedecideerd naar de penaltystip wees. Bij afwezigheid van de gewisselde Susan en Marciano Mengerink mocht Freriks zelf achter de bal plaatsnemen en Katwijk in veilige haven schieten. Hij faalde niet: 1-3.

Kort voor tijd kreeg Freriks nog de kans om zijn invalbeurt nog meer luister bij te zetten, maar 1 op 1 met van Willige delfde de jonge aanvaller het onderspit. De blijdschap bij Katwijk was er niet minder om. De Krombewoners lijken het dal definitief achter zich gelaten te hebben. GVVV zal op bonuspunten hebben gehoopt na zeven thuiswedstrijden zonder nederlaag, maar was eigenlijk geen moment in de buurt van een mogelijke verrassing. Men kan zich in Veenendaal troosten met het feit dat dit niet de wedstrijden zijn, waarin de ploeg punten moet pakken.