REPORTAGE | Eerste competitietreffer Mahmoed voldoende voor zege Quick Boys op Spakenburg

‘Een wedstrijd met twee gezichten’. Het is zo’n ouderwetse cliché die toch telkens weer terug blijft komen; zo ook bij deze editie van de vissersdorpsstrijd tussen Quick Boys en Spakenburg. Daar waar de thuisploeg in de eerste helft al afstand had kunnen nemen van de tegenstander, waren het de bezoekers die in de tweede helft de beste papieren hadden. Beide doelmannen werden meerdere keren getest in de wedstrijd, maar het is uiteindelijk Paul van der Helm die de test het best heeft doorstaan. Hij zorgt er namelijk voor dat Quick Boys een 1-0 overwinning over de streep kon trekken tegen Spakenburg.

Edwin Grünholz verving vrijdagavond de zieke Giovanni Franken als hoofdtrainer van ADO Den Haag en won met 0-1 van Jong AZ. Een dag later zou de Hagenees dat graag herhalen, maar hij moest het wel stellen zonder de geblesseerde Levi van Duijn. Van Duijn is één van de vier spelers van wie eerder deze week een contractverlenging bekend is gemaakt. Naast hem blijven ook El Kachati, Van Kleef en Sem van Duijn langer aan Quick Boys verbonden. Chris de Graaf hield al rekening met de wedstrijd tegen Kozakken Boys van aankomende maandag en gaf vijf basisspelers van de wedstrijd tegen AFC rust. Op de bank waren onder andere Monteiro, Van der Linden en Dekker te vinden.

Vermakelijke openingsfase

De wedstrijd begon allerminst onaardig, met een eerste doelpoging van Spakenburg. Ravelino Junte kreeg de bal in de derde minuut voor zijn voeten, maar schoot ruim over het doel van Paul van der Helm. Geen minuut later liet Quick Boys van zich horen via Kevin van Kippersluis, die de bal vanaf de zestien rakelings naast het doel krulde. Dit was zeker niet de laatste keer in de eerste helft dat het doel van Leon ter Wielen onder vuur werd genomen; na tien minuten was het namelijk wederom Van Kippersluis met een aardige kans op een doelpunt. Een goede voorzet van Nick Runderkamp bleek net te hoog voor de spits, met het gevolg dat de materiaalman de bal uit de duinen mocht halen.

Spakenburg probeerde op deze te kansen te reageren, maar stuitte op een goed voetballend Quick Boys. Een gevaarlijk ogende voorzet van Lowie van Zundert kon na een kwartier door niemand worden binnen gewerkt, maar het was de tegenstoot die gevaarlijker werd. Een voorzet van Tommy Bekooij werd uiteindelijk naast gekopt door Borg Knijnenburg. Na een half uur creëerde Spakenburg weer een kans en werd Van der Helm tot een redding gedwongen door Nico Kroonenberg. Quick Boys maakte wederom gebruik van de counter en kwam dichtbij de openingstreffer via Youssef El Kachati. Even later werd Leon ter Wielen onder vuur genomen door Bekooij, maar de doelman hield de score met een goede redding gelijk.

Eerste competitietreffer Mahmoed

De grootste kans van Spakenburg in de eerste helft vond niet veel later plaats, toen de bezoekers met twee man, onder leiding van Robin Eindhoven, op Van der Helm af konden gaan. Het afleggen van de bal had een doelpunt opgeleverd, maar Eindhoven koos voor eigen succes en stuitte op de doelman. In diezelfde minuut was Quick Boys wel trefzeker, via Mohamad Mahmoed. Hij kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied en zette zichzelf met een goede beweging vrij voor de keeper. Mahmoed scoorde in de 33e minuut de 1-0, tevens zijn eerste competitietreffer in het shirt van Quick Boys. Dat de score niet uitgebreid werd, was te danken aan doelman Ter Wielen. De thuisploeg kon een driedubbele kans via El Kachati, Knijnenburg en Van Kippersluis niet benutten. Vlak voor de rust was het wederom Van Kippersluis met een kans, maar zijn inzet werd van richting veranderd.

Gekanteld spelbeeld

Wie alleen de tweede helft van de wedstrijd heeft gezien, zou niet geloven dat Quick Boys in het eerste bedrijf aardig voetbalde. De Graaf bracht na de rust een aantal spelers in het veld, die normaal gesproken te vinden zijn in de startopstelling. Denk hierbij aan namen als Monteiro en Van der Linden. Deze wijzigingen zorgde voor een heel ander spelbeeld, waarin Spakenburg de overhand had tegen de Katwijkers. Het duurde echter wel ruim twintig minuten voordat dat overwicht ook werd uitgedrukt in kansen. Maar de kans die als eerst volgde, zou ook gelijk de grootste van de wedstrijd zijn voor Spakenburg. De toeschouwers op de tribune telde de gelijkmaker al, maar invaller Van der Linden stuitte op de opdoemende Van der Helm. De doelman hield de rebound ook tegen en was met deze wereldredding enorm belangrijk voor Quick Boys.

Enorme kans

Deze enorme mogelijkheid voor Spakenburg zou niet de laatste zijn van de wedstrijd. Acht minuten voor tijd kon Darren Maatsen de wedstrijd beslissen, maar Ter Wielen hield de bezoekers in leven. Springlevend was Spakenburg een minuut later, toen Runderkamp de bal slordig inleverde tussen drie tegenstanders in. De bal werd opgepikt door Wimilio Vink, maar hij schoot een onmisbaar ogende kans naast het doel van Quick Boys. Vink had hier de gelijkmaker moeten maken, maar omdat hij het vizier niet op scherp had staan moet Spakenburg leven met een 1-0 verlies.

Een wedstrijd met twee gezichten dus. Het was al een wonder dat Quick Boys in de rust niet met 2-1 of 3-1 voor stond, maar gezien de tweede helft is het misschien nog bijzonderder dat Spakenburg geen punt overhield aan de wedstrijd. Dit is mede te danken aan Van der Helm, met een redding die zeker even gecheckt moet worden in de samenvatting. Ter Wielen keepte ook niet onaardig, maar werd één keer gepasseerd door Mahmoed. Beide teams domineerden een helft, maar het is Quick Boys dat met een overwinning de ongeslagen reeks verlengd naar negen duels. De vraag achteraf is of De Graaf er goed aan heeft gedaan om niet met zijn sterkste opstelling te starten, want het lijkt erop dat dat voor een heel ander resultaat had kunnen zorgen.