Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | Veelal uitduels voor de kopgroep

Het programma in de Tweede Divisie voor komend weekeind laat een fraaie serie wedstrijden zien. Van de top zes, tevens de kopgroep vormend, spelen vijf clubs een uitwedstrijd. Alleen Quick Boys speelt op eigen terrein, maar dat is dan ook meteen tegen koploper AFC.

Op Nieuw Zuid in Katwijk zal dus de absolute kraker van deze speelronde worden gespeeld. Quick Boys, de nummer vier van de ranglijst, heeft een zege nodig om over AFC op de ranglijst heen te wippen. Het verschil is twee punten; 28 om 30.

Op diezelfde ranglijst vinden we nog vier clubs die binnen schootsafstand van elkaar bivakkeren. Dat zijn HHC Hardenberg, De Treffers, Katwijk en Rijnsburgse Boys. Alle vier deze clubs gaan trachten de drie punten te behalen op vreemd grondgebied.

HHC Hardenberg gaat dat proberen op Ter Specke. FC Lisse is in een licht verval geraakt na een prima start. De fusieclub verloor vier van de vijf laatste wedstrijden. HHC draait prima en won haar laatste drie wedstrijden. Vraag zal met name zijn of het HHC lukt om de aanvoerlijn van Lisse naar voren via Tom Noordhoff bij de thuisclub te ontregelen. En komt de Oostelijke ploeg dan zelf wel tot voldoende kansen om de zege te claimen?

De Treffers, ook een topteam op de ranglijst van deze competitie, moet de punten gaan halen in Scheveningen. Het team van John Blok is gewend aan het spelen tegen op papier sterkere tegenstanders en handhaaft zich ook telkens op het hoogste niveau door daar succesvol in te zijn. Leroy Echteld is er in ieder geval in geslaagd om zijn team naar de top van de ranglijst te stuwen. Vraag is of De Treffers voldoende power heeft om Scheveningen alle punten afhandig te maken.

Landskampioen Katwijk is de huidige nummer vijf van de ranglijst. Dat klinkt dramatischer dan het is, want het gaatje met koploper AFC bedraagt drie punten. Katwijk gaat op bezoek bij Kozakken Boys, en natuurlijk brengt dat eenieder terug naar die legendarische dag in mei 2018 waarop de oranjehemden ternauwernood het landskampioenschap binnen haalden middels een 0-0 gelijkspel. Katwijk is nu weer in de race voor de titel, iets dat van Kozakken Boys niet gezegd kan worden. De club staat met nog een paar grootheden op een weinig benijdenswaardige positie; vechtend tegen degradatie.

Rijnsburgse Boys, de huidige nummer zes van de ranglijst, gaat op bezoek bij Spakenburg aan de blauwe kant van de Westmaat. Het grappige aan deze ontmoeting is dat beide teams uiterst grillig in hun prestaties zijn en er derhalve op voorhand geen voorspelling over de uitslag van deze wedstrijd valt te doen.

Nog een andere grootheid die onregelmatig en grillig presteert is IJsselmeervogels. De club heeft zich al met diverse gerenommeerde spelers versterkt voor komend seizoen en is ook volop aan het werk om een passende trainer te vinden, maar staat er vooralsnog in de huidige competitie niet goed voor. Met veertien punten is het gewoon in direct degradatiegevaar. De club zou er goed aan doen de drie punten te gaan ophalen bij Noordwijk. Maar dat gaat geen eenvoudige opgave worden.

De kustbewoners draaien zoals al jaren een onbezorgd seizoen en het team van Kees Zethoff kan zonder stress vechten om de punten met de Spakenburgers. Verlies zou Noordwijk niet direct in problemen brengen, een nederlaag voor IJsselmeervogels zet de club nadrukkelijker in onveilig vaarwater.

Een club die ondertussen echt de punten moet gaan halen om niet roemloos ten onder te gaan, is OFC. De club dient minimaal negen punten goed te maken, wil het aan directe degradatie ontkomen. Zeg nooit dat het onmogelijk is, dat heeft DOVO vorig seizoen bewezen. Maar het moet dan wel een keer in gang komen. Daartoe krijgt de formatie van Pieter Mulders komende zaterdag de gelegenheid in de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis. Laatstgenoemde club mag zich een veilige middenmoter noemen en begint daarom, zie zojuist Noordwijk, zonder degradatiestress aan de wedstrijd.

De laatste twee wedstrijden in de Tweede Divisie zijn die tussen Jong Volendam en TEC en Jong Sparta – Koninklijke HFC. De belangen van de twee beloftenteams zijn bekend en vallen buiten het normale competitiegebeuren. Voor HFC geldt dat het al een aantal weken niet meer wist te winnen als gevolg waarvan het wat is afgegleden naar de staart van de ranglijst. TEC vertoeft daar al langer en heeft met het binnen halen van Eric Meijers een poging gedaan de boel wat op te schudden.