Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk maakt het onnodig spannend tegen DVS ’33, maar bekert wel verder

Een voetbalwedstrijd win je na negentig minuten, maar je kunt hem in tien minuten verliezen. Katwijk had op het eigen sportpark De Krom zeventig minuten lang geen kind aan DVS ’33, maar toen de club uit Ermelo de aansluitingstreffer scoorde werd het toch nog spannend. Ruim tien minuten wist de Derde Divisionist de regerend kampioen aan het wankelen te brengen, daarna kreeg Katwijk weer grip op de wedstrijd en werd de 2-1 voorsprong vakkundig over de streep getrokken.

Katwijk had het volledig aan zichzelf te wijten dat het nog een echt spannende bekeravond werd op De Krom. Met name voor rust kregen de oranjehemden legio kansen en mogelijkheden om de score flink uit te bouwen. DVS ’33 wilde er wel een echte wedstrijd van maken, maar kon niet mee in het tempo. Katwijk hield continu druk op de bal, wat leidde tot veel fouten en slordigheden bij de bezoekers.

Binnen een minuut had het al 1-0 kunnen staan, nadat Tim Freriks een pass die bedoeld was als terugspeelbal zomaar in de voeten kreeg geschoven. Drie minuten later wist Mukhtar Suleiman, helemaal vrij bij de tweede paal, de bal wel in de touwen te schieten. Na de openingstreffer bleef Katwijk het spel dicteren en zoeken naar meer goals. Zo’n zeven minuten voor rust was het eerste gevaar namens DVS ’33 te noteren. Adriaan Kruisheer schoot van net buiten het zestienmetergebied hoog over het doel van Jean Paul van Leeuwen.

Acrobatiek van Freriks

Katwijk was toen al op een 2-0-voorsprong gekomen. Na een klein half uur kon de, naar de linkerkant uitgeweken, spits Ahmed el Azzouti de bal voor het doel brengen. Hij bereikte Tim Freriks die op acrobatische wijze de Katwijkse voorsprong verdubbelde. Kort voor rust was Paul Kok nog heel dicht bij een derde treffer, maar zijn kopbal uit een voorzet van Kilian van Mil werd prachtig gepareerd door doelman Daan Huiskamp.

Ook in de eerste fase na rust bleef Katwijk het tempo hoog houden en zoeken naar de genadeklap. Toen die echter niet werd gevonden, ging de voet langzaam maar zeker van het gas en werd er, meer onbewust dan bewust, gekozen voor de controle. DVS ’33 kwam meer aan voetballen toe, maar kon in de eindfase nauwelijks de vrije man vinden. Daardoor waren de momenten voor het doel van Jean Paul van Leeuwen eerder als hachelijk te omschrijven dan als kansrijk. Totdat Sem de Wit twintig minuten voor tijd opdook in de vrije ruimte net buiten het zestienmetergebied en een teruggelegde bal zo vol op de pantoffel nam, dat van Leeuwen de bal alleen maar heeft gehoord 2-1.

DVS ruikt opeens bloed

De aansluitingstreffer zorgde voor nieuwe hoop en energie in de Ermelose harten. De nummer zes in de Derde Divisie zaterdag rook ineens kansen om alsnog de volgende te halen en gooide alle schroom van zich af. Daar was de ploeg van scheidend trainer Peter Wesselink kort na de 2-1 ook echt dichtbij. Centrale verdediger Tarik Evre mikte de bal, na een goed genomen hoekschop, slechts centimeters naast. Het lukte de bezoekers daarna om Katwijk zo’n tien minuten echt aan het wankelen te krijgen, maar de gelijkmaker kwam er niet. Zeker toen Anthony Correia aanvoerder Robbert Susan, die alleen inzetbaar was bij hoge nood, in de ploeg bracht voor Quinton Christina herstelde Katwijk het evenwicht en kwam de 2-1 voorsprong niet meer in gevaar.  

Dankzij die overwinning weet Katwijk voor het eerst in de historie te overwinteren in de KNVB Beker. Dat klinkt als een mooie mijlpaal, maar heeft eigenlijk alles te maken met het feit dat dankzij het WK in Qatar de tweede ronde pas in 2023 gespeeld wordt. Pas als de Krombewoners die ronde door weten te komen wordt er echt geschiedenis geschreven en is de ploeg van Anthony Correia het eerste elftal van Katwijk dat verder komt dan de tweede ronde.