REPORTAGE | Katwijk maakt van Jong Sparta een potentiële bananenschil, maar struikelt er niet over

Katwijk wist zijn ongeslagen thuisstatus te behouden tegen Jong Sparta, maar niet zonder het zichzelf, na een zeer matige eerste helft, veel moeilijker te maken dan strikt noodzakelijk was. De Krombewoners kwamen na een klein kwartier op achterstand en mochten zich na de eerste helft gelukkig prijzen dat de schade niet nog groter was. Een compleet andere instelling en het inbrengen van Kilian van Mil voor Lars Weistra zorgden ervoor dat Katwijk na rust de talenten van Sparta murw beukten en uiteindelijk op de knieën kregen, 3-1.

Katwijk begon niet eens zo heel beroerd aan de wedstrijd. Binnen tien minuten had Ahmed el Azzouti één keer doelman Youri Schoonderwaldt aan het werk kunnen zetten en raakte hij de paal na een messcherpe voorzet van Joey Ravensbergen. Tegenover deze twee kansen stond wel één keer dom balverlies van Mukhtar Suleiman, die daarmee de eerste dreiging van Jong Sparta inleidde. Tot aan de thee zou die laatste situatie de overhand hebben bij de oranjehemden.

De slordigheden aan de kant van de thuisploeg nodigden de bezoekers uit om steeds meer uit de schulp te kruipen. Dat leidde na veertien minuten spelen tot een goede aanval, over meerdere schijven, met Dano Lourens als eindstation. De spits verraste Jean Paul van Leeuwen door de bal van achter zijn standbeen binnen te tikken. Gesteund door de 0-1 voorsprong pakte de ploeg van Geert Arend Roorda steeds meer het initiatief. Katwijk werd in eigen huis de wil opgelegd, maar was wel in staat om de boel achterin redelijk dicht te houden. Daardoor wist Jong Sparta wel dreigend te zijn, maar bleven grote kansen uit. Die ontstonden kort voor rust wel aan de andere kant, via een vrije trap van Tim Freriks en een kopbal van El Azzouti, die bij de eerste paal via een verdediger over de achterlijn verdween.

Herstelplan

De Krombewoners hadden in de eerste 45 minuten een enorme potentiele bananenschil gecreëerd, die zich bovendien gesteund voelde door de 0-1 voorsprong. Katwijk-trainer Anthony Correia had in de rust een kwartiertje de tijd om met een goed herstelplan te komen. Dat plan bestond uit twee delen. Allereerst mocht Lars Weistra in de kleedkamer blijven, ten faveure van Killian van Mil. Mukhtar Suleiman verhuisde naar het middenveld en van Mil werd links voorin geposteerd. Deel twee van het herstelplan was de opdracht aan het hele elftal om het heft weer in handen te nemen, Jong Sparta terug te dringen op eigen helft en de opgelopen achterstand weg te poetsen.

De personele omzetting bracht Katwijk geen windeieren. Van Mil was er alles aan gelegen om aan te tonen dat hij zijn basisplaats wil terugwinnen en bracht nieuw elan. Suleiman kon zich iets herstellen van de slordigheid die hij voor rust in balbezit liet zien, maar was wel telkens aanspeelbaar en schuwde de verdedigende arbeid niet. Omdat Katwijk ook direct aan deel twee van het herstelplan voldeed, bleef de eerste beloning niet lang uit. Zes minuten na rust stelde Joey Ravensbergen aanvoerder Robbert Susan in staat om een goede aanval te bekronen met de gelijkmaker. De Krombewoners lieten na de 1-1 niet meer los, kregen steeds meer druk op de bal en konden steeds vaker en steviger in de duels komen. Jong Sparta werd tot het laatste fluitsignaal kapot gebeukt en ging tien minuten voor tijd definitief door de knieën.

Twee keer van Mil

Voor het zover was, had de goal ook zomaar aan de andere kant kunnen vallen. Katwijk had via, onder andere, Kay Blokland, Ahmed el Azzouti en Tim Freriks al eerder op voorsprong kunnen staan, op het moment dat Mo Tahiri er aan de linkerkant vandoor kon en via een lage voorzet Patrick Brouwer in stelling kon brengen. De inzet van de middenvelder smoorde, maar caramboleerde nog gevaarlijk richting de hoek. Van Leeuwen stond echter op zijn post en zag even later dat van Mil zijn invalbeurt bekroonde met twee treffers.

De 2-1 werd door Van Mil binnen geschoten, nadat Bart Sinteur een afgeslagen verre ingooi weer het volle zestienmetergebied in kopte. Drie minuten later werd van Mil door de, net ingebrachte, invaller Alljereau Mercera bij de eerste paal op maat bediend en kon hij met zijn tweede doelpunt de wedstrijd definitief in het slot gooien.

De getergde Hagenees gaf daarna in woord en gebaar zijn visitekaartje af aan Correia. Een visitekaartje dat werd ondersteund door drie heel belangrijke punten. Drie punten die de beloning vormden van het ontwijken van een bananenschil die door Katwijk zelf was neergelegd.