REPORTAGE | FC Lisse ook met een man meer kansloos tegen het countervoetbal van Rijnsburgse Boys

Vanaf oktober heeft Rijnsburgse Boys na een moeizame competitiestart het roer omgegooid. Er werd gekozen voor een andere speelstijl waarbij de ploeg vooral in de omschakeling gevaarlijk wil worden. In gewoon “Nederlands” noemen we dat counteren of catenaccio. Dit heeft in de competitie geleid tot zes overwinningen en een gelijkspel op rij, dus geef ze eens ongelijk daar in Rijnsburg. Ook FC Lisse bleek niet in staat om deze speelstijl het hoofd te bieden. Zelfs niet na een vroege voorsprong en een uur met een man meer op het veld. De grote man bij de Rijnsburgers was wederom Furhgill Zeldenrust met drie goals. Samen met collega Delano Asante een ware plaag voor de Lissenaren deze middag.

Van meet af aan was duidelijk dat de Rijnsburgers ook tegen promovendus FC Lisse de tegenstander aan de bal liet. Het was al weer een tijdje geleden dat beide streekgenoten elkaar troffen. FC Lisse was na een flinke neerwaartse spiraal vorige week enigszins hersteld met een klinkende 4-0 overwinning op TEC. Ook op de Middelmors kwam de ploeg al snel op voorsprong. Na vier minuten de bal rondtikken op eigen helft kwam Jaap Zwetsloot op rechts goed door en zijn voorzet op Enzo Stroo was voldoende voor de 0-1. Zo werd de eerste kans van de wedstrijd direct omgezet in een doelpunt voor de bezoekers.

Zonneveld haakt af in warming-up

Doelman Guus Zuidema moest daardoor al de bal uit het netje halen voordat hij hem überhaupt had aangeraakt. De jonge keeper maakte zijn debuut voor de Uien nadat de vaste doelman Wesley Zonneveld in de warming-up was afgehaakt. Wie echter dacht dat Rijnsburgse Boys na de snelle openingsgoal van slag was en direct voor een aanvallender concept koos, kwam bedrogen uit. De elf van trainer Henk Wisman bleven gemoedelijk staan op eigen helft en wachtten de fouten de tegenstander gewoon rustig af. Die kwamen er en zodoende kon de ploeg in de omschakeling een aantal keren gevaarlijk worden. Kort na elkaar troffen zowel Asante als Zeldenrust doelman Erik Cummins op hun weg.

De eerste hoekschop van de wedstrijd zorgde in de 12e minuut al voor een snelle gelijkmaker. De corner, zoals vaak kort genomen bij de thuisploeg, werd via een omweggetje tot voorzet gepromoveerd en middenvelder Jeroen Spruijt kopte de bal bij de verre paal fraai diagonaal achter doelman Cummins op aangeven van Furhgill Zeldenrust: 1-1. FC Lisse, dat achterin wel de nodige personele problemen had vanwege een aantal blessures, kon weer opnieuw beginnen. De ploeg van Raymond Bronkhorst had verreweg het meeste balbezit, maar kon aanvallend nauwelijks een vuist maken.

Rijnsburg kwam er keer op keer razendsnel uit met de snelle Asante en Zeldenrust. Scheidsrechter Cantineau beoordeelde een handsbal in de zestien van Lisse als onopzettelijk en dus volgde er geen strafschop. De 2-1 hing een beetje in de lucht en even later viel deze ook. Asante, die ook nog wel eens wisselt van kant met Zeldenrust, ging goed door na balverlies, heroverde de bal en bediende Zeldenrust die in het midden vrijgelaten werd. Zijn inzet leidde tot de voorsprong voor de thuisploeg: 2-1.

Rood voor Klaver, Rijnsburg profiteert in ondertal

Na precies een halfuur leek de wedstrijd toch te kantelen. Een charge van Nino Klaver werd door scheidsrechter Cantineau genadeloos met rood bestraft. De verdedigende middenvelder van de Rijnsburgers kwam iets te enthousiast met gestrekt been in bij voormalig Rijnsburg-speler Max Hudepohl. Voor Lisse leken hiermee de kansen te keren. Niets was echter minder waar. Qua speelstijl en wedstrijdbeeld wijzigde er niet zo veel. Sterker nog, twee minuten na de rode kaart tilde de thuisploeg de marge naar twee. Wederom werkte de tandem Asante-Zeldenrust als een trein. Een goal vergelijkbaar met de tweede zorgde voor de 3-1. Kort voor rust leek FC Lisse iets terug te kunnen doen, maar de onvermoeibare Daan Walraven kon met een perfecte sliding een grote mogelijkheid voor Lisse voorkomen.

De eerste helft, met vier goals en een rode kaart, zorgde voor de nodige gespreksstof in de rust. Na de thee was het spektakel aanzienlijk minder aanwezig op het veld. Lisse was niet bij machte om de defensie van de Uien stuk te spelen. Achterin bleven de Rijnsburgers overeind en de wil om echt naar voren te gaan was redelijk gaan liggen. Pas in de 63e minuut viel de eerste kans te noteren. Wederom een kopbal van Spruijt. Dit keer echter net naast. De frustraties bij Lisse liepen verder op, waarmee de ploeg zeker niet beter in zijn spel kwam.

Kers op Rijnsburgse taart

Pas vijf minuten voor tijd viel voor de Rijnsburgse supporters de kers bovenop de taart. Zeldenrust stond vogeltje-vrij en tekende op aangeven van invaller Bram de Bruin voor zijn derde en dus de 4-1. Hierna wierp FC Lisse de handdoek en kwamen de Rijnsburgers in de slotfase nog twee keer dichtbij een vijfde treffer. Onder meer met een poging van De Bruin op de paal. Dit lot bleef Lisse bespaard, maar duidelijk was dat de promovendus nog een maatje tekort kwam tegen dit Rijnsburgse Boys dat voorlopig achterin de kopgroep van de Tweede Divisie blijf zitten.