Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk trekt op zijn “Duits” topper tegen HHC Hardenberg over de streep

Er wordt weleens gekscherend gezegd dat de mensen uit Hardenberg halve, of reserve-Duitsers zijn. Wanneer je naar de afgelopen twee uitslagen van de plaatselijke HHC kijkt, kun je concluderen dat de helft waarin de kwaliteit zit om wedstrijden in de absolute slotfase in het voordeel te beslissen het Salland juist heeft overgeslagen. Na de late 2-2 tegen Excelsior Maassluis van vorige week zag de ploeg van Pascal Diender op sportpark De Krom een punt als sneeuw voor de zon verdwijnen, dankzij een late tegentreffer van Katwijk. Hoewel het moment niet pijnlijker kon, was er van onrecht geen sprake. Met name in de tweede helft maakte Katwijk het meeste aanspraak op de overwinning, die pas in de slotseconden tot stand kwam, 2-1.

De Krombewoners moesten voor eigen publiek laten zien dat ze een antwoord hadden op de zeperd tegen Rijnsburgse Boys. Trainer Anthony Correia kon, na dubbel blessureleed, weer beschikken over het centrale duo Paul Kok/Kay Blokland. Zij werden vooral in de eerste helft behoorlijk op de proef gesteld door de aanvallers van HHC Hardenberg. Na de inleidende beschietingen waren het dan ook de bezoekers die de eerste echte schade konden aanrichten.

De, op links mee opgekomen, Ashwin Manuhutu werd met een geweldige crosspass vrijgespeeld en hij bereikte met een lage voorzet Jesper Drost, die koeltjes de 0-1 achter Jean Paul van Leeuwen schoof. Twee minuten later lobde Matthijs Hardijk de bal wel over van Leeuwen, maar ook naast en over de goal. Deze momenten waren tekenend voor het spelbeeld in de eerste helft van de topper. Katwijk had dan wel het meeste balbezit, maar HHC Hardenberg kon de defensie behoorlijk goed gesloten houden en was continue dreigend vanuit de balverovering en snel omschakelen. Rob van der Leij creëerde in de slotfase van het eerste bedrijf nog de beste mogelijkheid voor zichzelf. De spits onderschepte een zwakke pass van Kilian van Mil en leek een vrije doortocht te hebben. Kay Blokland gooide echter nog net op tijd de deur dicht en voorkwam daarmee een nog grotere achterstand.

Of er een donderspeech aan ten grondslag lag, of een wonderthee zal nooit helemaal duidelijk worden, maar vanaf de start van de tweede helft was wel duidelijk dat de bezoekers na rust geen kans meer gingen krijgen om zaken te doen. Katwijk joeg HHC Hardenberg over het hele veld af en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze werd na vijf minuten in de tweede helft al gevonden. Mukhtar Suleiman, die na rust rechts in de zone kwam te spelen omdat Tim Freriks naast Ahmed el Azzouti in de punt werd geposteerd, vond met een fijn afgemeten voorzet het hoofd van el Azzouti. De kleine spits kopte zijn achtste doelpunt van het seizoen binnen en zette de oranje-zwarte nummer vier van de ranglijst weer naast de oranje-zwarte nummer twee.

Nog geen tien minuten later kreeg el Azzouti een enorme kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten na goed klaarleggen van Robbert Susan, maar zijn inzet was veel te onrustig en verdween hoog over en naast het doel van Nick Borgman. Katwijk liet echter geen moment los en drong HHC  Hardenberg terug op eigen helft. De bezoekers kwamen er slechts sporadisch uit en werden nog tweemaal dreigend via van der Leij, maar het spel werd onder druk van de gastheren steeds slordiger. Desondanks leek het duel tussen de nummers één en twee van afgelopen seizoen uit te draaien op een puntendeling.

Totdat een slordig uitgevoerde counter van HHC Hardenberg de inleiding bleek van de winnende treffer aan de andere kant. Met de klok al ver in de laatste minuut schakelde Katwijk razendsnel om en kon Suleiman met een schilderachtige pass Tim Freriks oog in oog met Borgman zetten. De lange spits nam de bal in één keer op zijn voet en bracht zijn ploeg voorbij HHC Hardenberg en De Krom in extase.

Katwijk kreeg daarmee waar het ook het meest aanspraak op mocht maken, maar het feit dat de overwinning pas diep in blessuretijd tot stand kwam, maakte de druiven wel ontzettend zuur voor de bezoekers. De ploeg die het meest met Duitsland wordt geassocieerd leed voor de tweede keer op rij “Duits” puntverlies. Juist dat pijnlijke stukje “Duitsland” kan men ook bij HHC Hardenberg missen als kiespijn.