REPORTAGE | Veerkrachtig GVVV weet achterstand in slotfase om te buigen naar een zege op Harkemase Boys

GVVV leek zaterdagmiddag aan de blauwe zijde van het Panhuis op weg naar puntenverlies tegen hekkensluiter Harkemase Boys, maar na iets meer dan negentig minuten spelen stond er toch een  eindstand van 3-2 op het scorebord. Door de overwinning wist GVVV de koppositie te heroveren ten koste van plaatsgenoot DOVO.

Flitsende start
De wedstrijd was pas vier minuten oud toen Harkemase Boys de eerste kans kreeg en deze ook direct wist te benutten. Berwout Beimers gaf vanaf de linkerzijde van het veld een voorzet in de richting van het strafschopgebied. Jelle de Graaf schoot de bal vervolgens in de linker hoek achter doelman Ruben van Kouwen (0-1). Supporters van GVVV waren nog maar net bekomen van de schrik toen de tweede tegentreffer al een feit was. Drie minuten na de openingstreffer schoot Sven Hazewinkel vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal recht op doelman Van Kouwen. Het leek er op dat hij de bal eenvoudig zou kunnen vangen, maar via zijn handen verdween de bal via de binnenkant van de paal tegen het net (0-2).

Hekkensluiter is sterker
Na dertien minuten wist GVVV voor de eerste keer gevaarlijk worden voor het doel van Jansema, Byron Burgering begon aan een één tweetje met Quincy Veenhof waarbij eerstgenoemde een kans kreeg, de bal werd echter voorlangs geschoten. De thuisploeg voerde de druk op en er waren mogelijkheden voor Burgering en Genrich Sille waarbij de laatste stuitte op Jansema. In het laatste kwartier had Harkemase Boys het duel onder controle, men wist de vleugelspelers van GVVV, Burgering en Genrich Sille uit de wedstrijd te spelen waardoor er weinig gevaar gesticht werd voor het doel van de gasten. Harkemase Boys leek net voor de pauze op weg naar de 0-3 toen er door een fout van Dumay een één tegen één situatie ontstond tussen Margaritha en Hoogenboom. De zeer goed spelende Margaritha kon echter alsnog gestuit worden door Burgering die vanuit de voorhoede zijn verdediger te hulp schoot. Dit deed hij echter wel door middel van een overtreding waarvoor hij geel kreeg, dit terwijl bij Harkemase Boys ook wel gedacht werd aan een andere kleur kaart. De vrije trap van Beimers verdween vervolgens naast het doel waardoor de twee ploegen met een 0-2 stand de kleedkamers op moesten zoeken.

Sterke defensie
Harkemase Boys stond na iets meer dan 45 minuten spelen terecht op voorsprong en het was duidelijk dat het bij GVVV veel beter moest in het tweede gedeelte om nog iets van de wedstrijd te kunnen maken. Na de pauze keerde Dumay niet meer terug in het team van de thuisploeg, zijn vervanger was Dilrosun. GVVV kwam goed uit de kleedkamer, de eerste kans was voor Quincy Veenhof. De bal verdween op de paal, maar vervolgens werd de vlag omhoog gehouden door de assistent-scheidsrechter vanwege buitenspel. GVVV had duidelijk meer balbezit, maar in de eerste tien minuten was er geen vuiltje aan de lucht voor Harkemase Boys dat verdedigend zijn zaakjes goed op orde had. In de 58ste minuut werd het figuurlijke startschot gegeven voor een spectaculair vervolg van de wedstrijd in Veenendaal. Eerst kreeg de vrijstaande Quincy Veenhof, op aangeven van Hoogenboom, de kans om de bal binnen te werken toen hij vrij voor het doel verscheen, zijn inzet ging echter over. Even later was het Harkemase Boys dat in de counter gevaarlijk kon worden met Jhurrey Margaritha. Een treffer werd voorkomen door doelman Ruben van Kouwen.

Aansluitingstreffer
GVVV verhoogde de druk en het was duidelijk dat Harkemase Boys meer moeite had om overeind te blijven. Daar tegenover stond dat de ploeg uit Friesland erg gevaarlijk was in de omschakeling. Eerst was het Burgering die de bal voorlangs schoot en even later haalde hij nogmaals uit, hij zag zijn inzet tot corner verwerkt worden door Jansema. Nadat ook Spies dichtbij een doelpunt was kreeg GVVV in de 64ste minuut dan toch waar het naarstig naar op zoek was, de aansluitingstreffer. Een voorzet van Barry Maguire kwam terecht voor de voeten van Quincy Veenhof die de 1-2 aan liet tekenen. Na deze treffer was de eerstvolgende gevaarlijke aanval voor Harkemase Boys. Op fraaie wijze wist Margaritha enkele tegenstanders uit te spelen aan de rechterzijde van het veld. De voorzet kwam nog wel op Beimers, een echte kans leverde dat toch niet op.

Gelijkmaker
Harkemase Boys moest steeds verder naar achteren en GVVV werd steeds gevaarlijk. De gelijkmaker kon niet uitblijven en die viel dan ook in de 74ste minuut. Invaller Dilrosun haalde uit vanaf een meter of 25 en schoot de bal keihard in de hoek langs doelman Jansema (2-2). Een teken voor de supporters van GVVV om zich nog meer te roeren langs het speelveld en de ploeg op te zwepen naar meer. Wat volgde waren twee schoten van afstand van Berenstein en Maguire, de eerste moest gestopt worden door Jansema en de tweede verdween over het doel van Harkemase Boys. De uitspelende formatie had in de slotfase ook de mogelijkheden om de derde treffer te noteren. In de 87ste minuut was het eerst Jari Slort die het in de één tegen één situatie met doelman Van Kouwen als verliezer uit de strijd kwam en even later moest de doelman weer ingrijpen op een kopbal van Joris Adams.

VEENENDAAL, NETHERLANDS – OCTOBER 15: Quincy Veenhof of GVVV celebrates his goal during the Dutch Third Divisie match between GVVV and Harkemase Boys at Sportpark Panhuis on October 15, 2022 in Veenendaal, Netherlands (Photo by Pieter van der Woude)

Ontsnapping
Een minuut voor het einde van de officiële speeltijd kreeg Bitter nog de mogelijkheid om de bevrijdende treffer te noteren, doelman Jansema liet in een onderling duel echter wederom zien dat hij een betrouwbare sluitpost was. In de blessuretijd viel dan alsnog de beslissende treffer in het voordeel van GVVV. Een corner van Berenstein werd door Veenhof binnen gekopt waardoor de thuisploeg niet alleen de drie punten wist te pakken, maar ook de koppositie overnam van plaatsgenoot DOVO. De wedstrijd was er één met twee gezichten. De eerste helft was Harkemase Boys de bovenliggende partij en wist GVVV in die periode geen vuist te maken. In het tweede bedrijf was GVVV de ploeg die het betere van het spel had waarbij Harkemase Boys zeker kansen had op het vergroten van de voorsprong. Een gelijkspel was daarom misschien wel terecht geweest, maar na iets meer dan negentig minuten stond er 3-2 op het scorebord in Veenendaal.