REPORTAGE | IJsselmeervogels verschaft zich wat lucht met dank aan matig Kozakken Boys

IJsselmeervogels staat eindelijk weer eens aan de goede kant van de score. De Rooien, die alleen het openingsduel van dit seizoen wisten te winnen, haalden uit bij Kozakken Boys. Na 90 minuten en een beetje stond er 1-4 op het scorebord. De broodnodige overwinning van IJsselmeervogels werd mede mogelijk gemaakt door de thuisploeg, die een broze defensie combineerden met een vies vizier bij de aanvallers.

Kozakken Boys kon weer beschikken over Gwaeron Stout maar zag Giovanni Büttner afhaken met een blessure. IJsselmeervogels hield, naast een punt, ook drie schorsingen over aan het duel tegen Jong Sparta. Bradley Martis en trainer Gert Peter de Gunst kregen een schorsing van één wedstrijd, Wessel Boer moet twee wedstrijden toekijken.

Het werd op Sportpark de Zwaaier geen grootse wedstrijd, maar wel eentje die tot een kwartier voor tijd nog alle kanten op kon. Het aanwezige publiek had over het aantal doelpunten geen klagen, maar als de acteurs binnen de lijnen iets zorgvuldiger met de mogelijkheden waren omgesprongen had dat aantal nog wel hoger kunnen liggen dan vijf. De toeschouwers hoefden niet lang te wachten voor het eerste gevaar voor één van de doelen te noteren viel.

Vreugde voor Kozakken Boys van korte duur

Al na drie minuten kreeg Kian Visser een dot van kans, maar de ex-Harekiet moest zijn meerdere erkennen in doelman Bryan Janssen. De eerste echte aanval van de thuisclub was wel raak. Johnny Lommers was de aangever, Kevin Vermeulen de man die na een klein kwartiertje  de 1-0 aan liet tekenen. De vreugde was van korte duur, nog geen tien minuten later was het al weer gelijk. Kian Visser speelde zich keurig vrij en haalde via de onderkant lat vernietigend uit.

Tot aan de rust creëerde Kozakken Boys kansen om opnieuw op voorsprong te komen. Jaimy Schaap moest zich strekken bij een kopbal van Lowie van Zundert, terwijl Lars Hutten zag hoe een been van een Vogels-verdediger de gelijkmaker voorkwam. Wat de thuisploeg naliet, kregen de bezoekers wel voor elkaar. Morad el Haddouti onderscheidde zich met een kenmerkende “el Haddouti”-actie. Vanaf de rechterflank trok de snelle vleugelspeler naar binnen, passeerde een man en haalde met links vernietigend uit, 1-2.

Blessure Schaap, blessure lijkt mee te vallen

Na de thee ging er veel mis bij de thuisclub. Scheidsrechter Sander de Brito Roque kreeg het boegeroep van het Werkendamse publiek over zich heen toen hij voordeel gaf in plaats van een penalty, bij een overtreding in het strafschopgebied van IJsselmeervogels. Een doelpunt werd echter voorkomen door verdediger Pim ten Have die de bal van de doellijn haalde. Kort daarna moest doelman Schaap zich laten vervangen vanwege een blessure. Omdat de blessure bij Schaap meevalt en Maarten List aantoonde een bekwame stand-in te zijn voor Schaap was de schrik bij de Rooie supporters van korte duur. Niet alleen keepte invaller List foutloos maar ook was de voorhoede van Kozakken Boys niet bij machte om een vuist te maken.

In het laatste kwartier probeerde Scott Calderwood de bakens nog te verzetten door Stephen Warmolts en Kevin Vermeulen te vervangen door Sven van Ingen en Eon Herman. Die omzettingen hadden echter weinig effect, want uitgerekend in de eerste de beste counter na die dubbele wissel verraste de aan de andere kant ingevallen Khalid Tadmine een verbouwereerde Janssen. Ook het slotakkoord was voor de gasten uit Bunschoten en opnieuw was het een invaller die de credits voor zich opeiste. Negen minuten voor tijd zorgde Youssef Blel voor definitieve opluchting bij IJsselmeervogels door de 1-4 in te schieten.

Het had voor de bezoekers nog mooier kunnen worden als Tadmine vlak voor tijd een dot van een kans niet onbenut had gelaten. Zijn inzet was te zacht. De tweede driepunter van het seizoen kwam echter niet meer in gevaar voor IJsselmeervogels, dat zichzelf iets van lucht verschafte ten opzichte van de directe degradatieplek.