REPORTAGE | Koninklijke HFC verlaat bekertoernooi met opgeheven hoofd

Op een prachtige herfstavond aan de Spanjaardslaan in Haarlem verkocht de Koninklijke HFC zijn huid duur tegen ‘buurman’ Telstar. Op een goed gevuld complex trokken de profs uiteindelijk aan het langste met een minimaal verschil (0-1).

Vanaf de eerste minuut waren de intenties van de ploeg van Gertjan Tamerus duidelijk. Met veel energie en drang naar voren werd de ploeg van Mike Snoei tegemoet getreden. Het gevolg was een open wedstrijd waarin de thuisploeg in de beginfase enkele speldenprikjes kon uitdelen zonder tot echt grote kansen te komen. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Telstar wat meer de overhand.

Weinig kansen

Tamerus verklaarde na afloop dat dit een bewuste keuze was geweest om een wat behoudender concept te hanteren. Hij wist dat Telstar moeite heeft met spelen in kleine ruimtes. Uit de het spel van de ploeg uit Velsen bleek dit ook wel, want op een knal uit de tweede lijn van verdediger Mitch Apau na wist Telstar niets te creëren.

De enige treffer van de wedstrijd kwam dan ook een beetje uit de lucht vallen. Via een aanval over de linkerkant stond aanvaller Christos Giousis plots alleen vrij voor doelman Mitchel Michaelis. De Griekse buitenspeler liet zich deze buitenkans niet ontnemen en schot de bal met een droge knal binnen. “Een tegengoal die eigenlijk niet mag vallen, een rechte bal achter onze verdediging”, aldus Tamerus. Daarnaast was er na afloop de nodige twijfel over de geldigheid van de goal vanwege vermeend buitenspel.

Na rust gaf de wedstrijd een ander beeld. Tamerus bracht zijn van een blessure terugkerende spits Sietse Brandsma in en gooide zijn wat meer behoudende tactiek overboord. Achteraf vroeg de trainer van de thuisploeg zich af of hij dit niet vanaf het begin van de wedstijd had moeten doen gezien het speelbeeld in de tweede helft. Koninklijke HFC liet aan de bal goede dingen zien.

Grote kans voor Hulleman

Middenvelders Tros en Vlak wisten nu wel vrij te komen en op die manier het spel te verdelen. Het enige wat ontbrak was het creëren van kansen. De stunt waar een amateurploeg dan op hoopt, kwam er nog bijna in de slotfase. Een kwartier voor tijd haalde Tamerus routiniers Mike van den Ban, veelvuldig toegezongen door het fanatieke deel van het HFC-publiek, en Jacob Noordmans naar de kant. Met Castien en Bos kwamen er twee verse krachten. Met wat meer opportunisme moest Telstar langzaam terug. De enige grote kans voor de thuisclub volgde in de 80e minuut. Vanuit een corner belande de bal plots voor de voeten van Jim Hulleman die de bal van dichtbij over het doel van Ronald Koeman jr. tilde.

“Zo’n bal moet dan ook net goed vallen”, aldus Tamerus na afloop. “Wij hebben er de tweede helft alles aan gedaan om tot een goed resultaat te komen. Wij hebben verloren maar zijn niet afgetroefd. Je hoopt een stunt in het bekervoetbal, zeker in een derby met zo’n mooie sfeer, maar helaas. Over het algemeen was Telstar de net iets betere ploeg.”