Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Urk wint van Staphorst in heerlijke cult-clash

De KNVB Beker is niet alleen interessant voor de clubs en hun supporters. Elk seizoen kijkt een groeiend aantal liefhebbers van voetbalcultuur uit naar de loting van het bekertoernooi, waarbij ze met name in de eerste ronden hopen op wedstrijden met een hoog cultgehalte. Dit seizoen viel het oog van de cultuurliefhebbers op Urk – Staphorst en ze kwamen niet bedrogen uit. Urk – Staphorst werd een heerlijke bekerwedstrijd in de hoogste versnelling, waarbij de thuisploeg uiteindelijk aan het langste eind trok, 2-0.

Ruim 3000 toeschouwers waren naar sportpark De Vormt gekomen om de zogenaamde reli-derby te bezoeken. Onder het kunstlicht van het knusse sportpark pakte de meegereisde aanhang van Staphorst uit met vuurwerk en spandoeken, de jonge fans van Urk lieten zich, ondersteund door getrommel, luidkeels horen. Het bekersfeertje inspireerde beide ploegen om tot het gaatje te gaan, waarbij Urk zich het meest avontuurlijk toonde en de meeste mogelijkheden creëerde om tot scoren te komen.

In de openingsfase kregen Lucas Tol en Klaas Romkes prima kansen om de score te openen, maar beide spelers mikten naast het doel van Jorick Maats. Halverwege de eerste helft kwam Staphorst-aanvoerder Dirk Muis met de schrik vrij, nadat hij een lage voorzet van Tol wilde verdedigen en bijna in eigen doel werkte. De boomlange verdediger zag de bal slechts centimeters van de paal over de achterlijn verdwijnen. Urk bleef de gehele eerste helft de aanval zoeken, waarbij de opening vaak aan de rechterkant werd gevonden. De snelheid van Lucas Schraal was daarbij een wapen, maar bleek in de laatste fase van de aanval ook een zwakte. De buitenspeler ontbeerde door die snelheid te vaak de finesse om met een assist één van zijn medespelers in scoringspositie te brengen.

Staphorst loerde op de counter. Aanvallende middenvelder Lucas Haanstra was in de spits geposteerd om als kapstok te fungeren in de tegenstoot, maar de sporadische keren dat hij niet werd geneutraliseerd door het centrale verdedigingsduo van Urk, wisten de middenvelders van Urk de lijn naar de aanvallers om hem heen wel dicht te houden. Het enige, maar wel heel grote gevaar, wat Staphorst wist te creëren kwam dan ook vanuit slordig balverlies van Urk. Haanstra profiteerde kort voor rust van de nonchalance van de thuisploeg door op links door te breken en de bal laag voor te brengen. Martin van ’t Ende kon bij de tweede paal binnenschieten, maar zag zijn inzet door middenvelder Jan Ras ternauwernood van de lijn gehaald worden. Het werd nog erger voor Staphorst: in de tegenstoot werd Schraal gevonden en die schoot de openingstreffer achter Maats.

,,Daar hadden we alle geluk van de wereld,” vond Urk-trainer Gert Jan Karsten. ,,Als zij daar de 0-1 maken, winnen ze de wedstrijd ook.” Omdat de goal aan de andere kant viel, waren de bezoekers gedwongen om in de tweede helft meer risico te nemen. ,,Staphorst heeft een geweldige defensieve organisatie die weinig weggeeft en in staat is om de boel dicht te timmeren als ze op voorsprong komen. Doordat wij met een voorsprong de rust in gingen, moesten zij echter komen en meer ruimte weggeven.”

Urk zocht na rust niet de verdedigende stellingen op, maar bleef de tegenstander in de hoogste versnelling afjagen. Staphorst kwam daardoor maar zelden gevaarlijk voor doelman Richard Strijker. Pas in de slotfase, toen de bezoekers het opportunistische plan B in werking hadden gesteld, overleefde de thuisploeg enkele hachelijke momenten in de “zestien.” Plan B leverde echter ook meer ruimte aan de andere kant op, maar het duurde echter tot de absolute slotfase, voordat Urk daarvan wist te profiteren. Vijf minuten voor tijd raakte Schraal het aluminium naast de kansloze doelman Maats, drie minuten later zag invaller Jelle de Boer zijn inzet door twee verdedigers van de lijn gehaald worden. Uit de corner die daarop volgde, was het wel raak.

Publiekslieveling de Boer, die in de 85e minuut het veld in was gekomen voor Romkes, kon vanuit de corner de bal knap achter Maats koppen en bracht Urk daarmee niet alleen in veilige haven, maar ook in de koker voor de tweede ronde voor de KNVB Beker. ,,Nu hopen op een geweldige grote tegenstander,” zei Gert Jan Karsten na afloop. ,,Laat mij maar loten bij ESPN, ik haal Urk en Feyenoord er zo uit.”