Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Spakenburg fileert FC Utrecht en bereikt halve finale KNVB Beker

Spakenburg liet dinsdagavond in de kwartfinale van de KNVB-Beker zien wat voetbal zo mooi en verrassend kan maken. Moest eerder Eredivisionist Groningen ervaren dat Spakenburg tot grote daden toe in staat is; ditmaal in de kwartfinale een replica maar dan met overtuigender cijfers en tegenstander FC Utrecht in de eigen Galgenwaard volkomen kansloos latend. Met 4-1 ging de winst, volledige verdiend naar Spakenburg, dat geschiedenis schreef.

In de eerste plaats omdat dit een unicum is in de geschiedenis van Spakenburg maar ook schaarde men zich bij het tweetal amateurclubs dat de halve finale bereikte van de KNVB Beker. In maart 1975 deed buur IJsselmeervogels dat door bij AZ te winnen terwijl in 2016 VVSB dat huzarenstukje uithaalde.

De Noordwijkerhouters vonden uiteindelijk hun Waterloo in ditzelfde Galgenwaard, waar FC Utrecht toen via een 3-0-zege de finale bereikte.

En nu dus Spakenburg dat zich maar al te graag bij dit tweetal schaarde.

Met 27 touringcars naar de Galgenwaard

Het grootste gedeelte van de Spakenburg-aanhang had in een colonne van 27 touringcars de reis naar Utrecht gemaakt. Dat verliep allemaal ordelijk. De nodige honderden Spakenburgers die via allerhande connecties ook een plaatsje hadden weten te bemachtigen, maakten dat er meer dan 3000 blauwe fans aanwezig waren die voor een  optimaal voetbalsfeertje zorgden.

Heerlijk voetbalavondje…

Het werd in Utrecht een heerlijk voetbalavondje, waarin voor FC Utrecht de ideale gelegenheid lag om via de kortste weg Europees voetbal binnen te halen. Broodnodig voor de Utrechtse nummer zeven van de Eredivisie. Enige vereiste was dan wel de KNVB-Beker winnen te beginnen met Spakenburg uit te schakelen. Op papier geen al te lastige opgave.

Spakenburg voelde zich gesterkt door het behaalde bekersucces dat naar meer smaakte. Men trad FC Utrecht zonder schroom tegemoet, was totaal niet onder de indruk van de entourage en creëerde zelfs een heus beginoffensief. Een schot van Luuk Admiraal en een kopbal van Floris van der Linden hadden FC Utrecht al wakker moeten schudden, maar deden dat niet.

Geweldige goal Vink

Toen Wimilio Vink uit een voorzet van Admiraal de bal ineens op de slof nam, moet doelman Vasilis Barkas alleen maar het geluid hebben gehoord van een passerend projectiel. Gezien heeft hij de bal zeker niet. Spakenburg leidde met 0-1 en dat na ruim tien minuten. Vanaf dat moment werd de druk op het Spakenburg doel weliswaar groter maar in geval van nood stond daar altijd nog de betrouwbare en weer tot grote hoogte stijgende Allesandro Damen, die van geen wijken wist.

De rust kon met een 0-1-voorsprong bereikt worden. Utrecht was gewoon niet bij machte om aanvallend tot doeltreffende acties te komen. Jens Toornstra, Sander van der Streek en de trefzekere Tasos Douvikas legden het af tegen de onverzettelijke Spakenburgers die een tomeloze inzet lieten zien.

VAR voorkomt gelijkmaker

Na de thee was FC Utrecht er duidelijk op uit om zo snel mogelijk de gelijkmaker te forceren om daarna Spakenburg de definitieve knock-out te bezorgen. De thuisploeg zette druk en bij een van de aanvallen was het Douvikas die wist te scoren.

Gelukkig maar dat de KNVB de VAR had ingesteld vanaf de kwartfinales want deze wees uit dat het Utrechtse feest niet doorging: buitenspel. Spakenburg putte zichtbaar hoop en kracht uit dit meevallertje. In plaats van 1-1 werd de marge even later verdubbeld toen Admiraal de Galgenwaard compleet liet ontploffen door vernietigend en doeltreffend uit te halen (0-2).

Een tegenvaller was dat Douvikas toch zijn doelpuntje meepikte door in minuut 65 de aansluitingstreffer te produceren (1-2). Spakenburg hield de adem in. FC Utrecht bracht Zakaria Labyad en Bart Ramselaar in, maar ook zij deelden in de malaise en konden een dreigende uitschakeling niet afwenden.

Zou het dan toch nog misgaan?

Nee, de defensie van de blauwen hield stand met aan het hoofd Damen die zich in deze periode onderscheidde met een aantal prima reddingen. Toch zou de marge weer op twee doelpunten komen toen Masies Artien raak kopte na een corner van Vince Gino Dekker (1-3).

De Spakenburgers werden alsmaar luidruchtiger; men droomde stilletjes van een loting tegen een van de grootmachten PSV, Ajax of Feyenoord.

Helemaal toen Dekker een kwartier voor tijd een voorzet gaf op de lange Floris van der Linden, die Barkas voor de vierde keer liet vissen (1-4).

En toen kon het aftellen beginnen, waarbij duidelijk was dat de Spakenburgers aan het eind van hun Latijn waren. Opstaan en weer verder gaan luidde het credo in deze slotfase. Toen Martin van de Kerkhof voor de laatste keer floot, kon het feest daadwerkelijk beginnen. Eerst op het veld bij het uitvak, vervolgens in de kleedkamer en last but not least tot in de vroege uurtjes op de Westmaat: Spakenburg had geschiedenis geschreven en dat moest gevierd worden ook.